Ezek a legjobb mozgásformák cukorbetegség esetén: nem elég a gyógyszer és a diéta

Számos dologra figyelni kell cukorbetegként, a mozgás is ilyen.

mozgás-cukorbetegség2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség terápiája három fő pilléren nyugszik: diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer vagy inzulin. Azonban tudni kell, hogy ha valaki sportos életmódot folytat, érdemes odafigyelnie pár dologra az étkezését illetően.

Hogy pontosan miket szükséges betartania a betegnek, azt Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa osztotta meg.

A mozgás hatása a vércukorértékekre

A rendszeres mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegség terápiájában, így hiba csakis a diétától és a gyógyszertől vagy inzulintól várni a maximális és tartós hatást. Bármilyen mozgás csökkenti a vércukorértékeket egészséges emberekben is, de diabétesz esetén van egy korai (30-40 percen belüli) és egy kései (7-11 órával később kezdődő és akár órákon át történő) vércukorcsökkentő hatás is. Mivel ez sokszor éjszakára esik, erre tudatos étkezéssel és sűrűbb méréssel kell készülni!

mozgás-cukorbetegség3
Fotó: vgajic / Getty Images Hungary

Mozgás során az izmaink összehúzódnak, és akkor fokozódik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa - ez pozitív hatással van a vércukor, vérzsírok szintjére, csökken a HbA1c-érték, javul az inzulinérzékenység. Mindemellett rendszeres sportolással csökken a testtömeg, ami szintén fontos mozzanat a diabétesz kezelésében.

A mozgás elkezdésének ellenjavallatai

Még mielőtt hozzákezdene valaki a mozgáshoz, vegye figyelembe, hogy vannak ellenjavallatok. Ezek a következők:

  • 15 mm/l feletti vércukorszint,
  • 24 órát megelőző hipoglikémia,
  • súlyos vese-, szem-, idegrendszeri szövődmény esetén nagy intenzitású mozgás ellenjavallt.

Fontos, hogy a különböző aktivitásoknak (aerob/anaerob mozgásforma) eltérő a vércukorszintre kifejtett hatásuk: az aerob mozgás csökkenti, míg az anaerob mozgás emelheti a glükóz értékét. Aerob mozgásformák: alacsonyabb intenzitású mozgások, mint a kocogás, elliptikus tréner, úszás, aerobic, biciklizés. Anaerob mozgásformák: súlyzózás, sprint, nagy intenzitású edzések.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel nagyon eltérőek az egyének közötti különbözőségek, a saját reakció alapján kell kidolgozni a megfelelő mozgást és étkezést (ehhez nem árt a szakember). A rendszeresen sportoló cukorbetegek előbb-utóbb kiismerik saját testüket, a vércukorszint jellemző mozgását, így egy idő után magabiztosabban tudnak majd a betegségükhöz és a hozzá tartozó életmódhoz hozzáállni.

Más, ha valaki gyógyszeres/inzulinos kezelés alatt áll, és sportolni szeretne?

Ha valaki 1-es típusú, inzulinos cukorbeteg (vagy 2-e típusú, ám inzulinos) sokkal szigorúbban kell venni, mivel ekkor nagy a hipoglikémia veszélye. Ilyenkor szoros vércukorkontroll szükséges, előtte, közben és utána is mérni kell az értékeket, és az alábbi paraméterek alapján eljárni: ilyenkor a testmozgást mindenképpen csak 5 mmol/l feletti érték esetében szabad elkezdeni (ez minden cukorbetegre igaz)! Ha a kiindulási vércukor 5 mm/l alatt van, 10-20 gramm glükóz bevitele javasolt (a glükóz hétköznapi neve a szőlőcukor).

Mikre kell figyelni mozgás esetén?

  • Ha a vércukor 5-6,9 mmol/l között van, az a kezdeti célérték anaerob edzés esetén, aerob edzés esetén pedig itt is 10 gramm glükóz javasolt.
  • Ha 7-10 mmol/l a szint, az az aerob edzéshez megfelelő célérték.
  • 7-15 mmol/l érték között, ha anaerob mozgást tervezünk, számolni kell vele, hogy nemhogy csökkenni fog, de emelkedhet a vércukor. 

Egy átlagos testmozgás előtt a hipoglikémia elkerülése érdekében fél órával körülbelül 15-20 gramm szénhidrát (gyors és lassú kombináltan) javasolt a napi igényen felül. Aerob mozgás esetén 30 perc alatti edzés közben nem kell szénhidrátpótlás, viszont ha már minimum egyórás, akkor már 10-15 gramm szénhidrát (CH) szükséges mozgás közben is. (Ha a tevékenység intenzitása megindokolja, akár 20-50 gramm/óra is).

mozgás-cukorbetegség1
Fotó: mikroman6 / Getty Images Hungary

Drégely Anikó azt tanácsolja, hogy mozgások után fogyasszon mindenki alacsony glikémiás indexű szénhidrátot a máj és az izmok glikogénraktárainak feltöltése érdekében, valamint 20-30 gramm fehérjét is. Nagyon fontos, ha hipoglikémiás tüneteket észlel valaki magán (szédülés, izzadás, remegés, rossz közérzet, ájulásközeli állapot), azonnal abba kell hagyni a mozgást, és glükózt kell fogyasztani! Éppen ezért mindig legyen mozgáskor a cukorbetegnél szőlőcukor, gyümölcslé vagy egyéb gyors felszívódású étel/ital! Súlyos esetben glucagoninjekció szükséges!

8 igazán finom nasi cukorbetegeknek

Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról és a nasizásról sem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük