Eddig te is rosszkor kardióztál: kétszer annyi kalóriát égethetsz el, ha így csinálod

A kardiót nem lehet megspórolni. Attól függően, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, nem mindegy, hogy mikor csinálod.

GettyImages-1154771778

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan két taktika közül választanak: vagy a futásra, vagy a súlyzós edzésre helyezik a hangsúlyt. Pedig ezek nemhogy kizárják, hanem kiegészítik egymást. A futás során végzett kardió megadja a kellő állóképességet az erőnléti edzéshez, hogy minél nagyobb súlyokkal, minél több ismétlést tudj végezni. A gépek miatt kialakult izomzat pedig felépíti a láb- és törzsizmokat - hogy minél gyorsabban és tovább bírj futni.

Most már tudod, hogy egy kiegyensúlyozott edzéstervből egyik sem maradhat ki. Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen sorrendben érdemes a kétfajta mozgásformát beiktatni. 

Eddig te is rosszkor kardióztál

A kardiót sokan bemelegítésként kezelik, túl akarnak esni a nehezén, ezért ezzel kezdik. Pedig a súlyzós edzés utáni futás sokkal hatékonyabb, mivel növeli az izomépítő képességet, több kalóriát égethetsz el . A következőkben kifejtjük, mért lehet hatékonyabb számodra, ha az erőnléti edzéssel kezdesz.

GettyImages-1302465290
Fotó: Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Elveszi az erődet a súlyzós edzéstől

A kardió fárasztó, ezért ha edzés elején csinálod, az felesleges energiáktól foszt meg. Nem érdemes elfáradnod a futópadon vagy kerékpáron, hiszen ez jelentősen befolyásolja azt, hogy mekkora súlyokat tudsz majd felemelni a súlyzós rész során. Ha izmaid minimális mértékben is sérülnek, nehezedre esik majd a nagy tömegek emelése.

A fáradtság a mentális egészségedre is hatást gyakorol, különösen, ha a nap végén jutsz le az edzőterembe. A mentális fáradtság és a csökkent koncentráció bizonyítottan rossz hatással van az állóképességre. Ha tehát a gépeknél ki szeretnéd hozni magadból a maximumot, előbb a súlyoknál kezdd az edzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Több zsírt égetsz el

Amikor először súlyzózol, a tested aerob üzemmódba kerül, így mire a kardióhoz kerülsz, a tested már zsírégető állapotban lesz. Ha kardióval zárod az edzést, a tested tovább tudja tartani ezt az állapotot, és így hatásosan használja majd fel a zsírt energiaforrásként. A súlyzós edzés során elhasználod a vérkeringésben lévő szénhidrátokat, és ezt követően állsz fel a futógépre. Ilyenkor szénhidrát hiányában a mérsékelt intenzitású aerob edzés során azonnal zsírégetésbe kezdesz.

Ha viszont először végzed a kardiót, akkor nem égetsz zsírt, hiszen a vérkeringésben lévő szénhidrátot használod el, kiüríted a szénhidráttartalékaidat. Egy súlyzós edzés után kevesebb kardió is megteszi a hatását: akár 20 perc kardiózás is elindítja a zsírégető folyamatokat, hiszen ilyenkor a test már - mint egy előmelegített sütő - dolgozik.

GettyImages-962630548
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Hatásosabban építesz izmot

Az enzimek olyan vegyi anyagok a szervezetben, amelyek felelősek az olyan - szervezetben létrejövő - kémiai reakciókért, mint például az izomépítés. Egyes enzimek még az edzést követő 48 órában is dolgoznak, így akkor is tudsz fejlődni és izmot építeni. A megnövekedett izomtömeg tovább fokozza az inzulinérzékenységet, illetve még több zsírt és kalóriát éget el. Ezért ha neked csupán a fogyás a célod, akkor is elengedhetetlen, hogy izmot építs.

Sok függ a céljainktól is

Az, hogy mikor érdemes kardiózni, természetesen függ attól is, hogy mik a céljaid az edzéssel. Amennyiben az állóképességedet szeretnéd fejleszteni, kardiózz a súlyzók előtt. Ha a zsírégetés és fogyás a célod, akkor a kardiót hagyd a végére. A felsőtestedzéseknél mindegy a sorrend, lábnapnál viszont mindig súlyzós edzés után fuss. Az is remek megoldás, ha külön kardiós és külön súlyzós napokat tartasz - így a testednek biztosan lesz ideje regenerálódni.

Otthoni kardiogyakorlatok - Ha ódzkodsz az edzőtermektől

Némely kardiogyakorlatok sokkal hatékonyabban égetik a zsírt, mint mások, akár otthon is elvégezhetőek, és már pár hét alatt gyönyörűen formálják az alakot. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük