A cukorban vagy a mézben van több kalória? Ezeket érdemes tudni a két édesítőről
Mind a két édesítőszernek megvannak a maga előnyei, amiket érdemes mérlegelni.
Az édes ízről nehéz lemondani, örök dilemma viszont, hogy mivel ízesítse az ember a kávéját, a teáját vagy épp az ételeit. A hűvös idő beköszöntével ismét egyre nagyobb szerephez jut a teázás, a meleg ital jólesik a hidegebb estéken. Míg vannak, akik ízesítetlenül isszák, akadnak, akik el sem tudják képzelni cukor vagy méz nélkül.
Mindkét édesítőszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, amiket érdemes átgondolni, hogy eldőljön, ki melyiket részesíti előnyben.
Méz és cukor előnyei, hátrányai
A méz és a cukor a két leggyakoribb, legszélesebb körben használt, más textúrájú és ízű édesítőszer, pozíciójukat a mesterséges édesítőszerek mind nagyobb térhódítása sem tudja megingatni. A kettő közül a mézet tartják általában az egészségesebb opciónak - és nem is teljesen alaptalanul -, amit egyebek mellett a torokfájdalom csillapításának érdekében vetnek be, de ez nem jelenti azt, hogy a cukorral ellentétben bárki bátran fogyaszthatja.
A méz többnyire vízből és két monoszacharidból, glükózból, köznapi nevén szőlőcukorból és fruktózból, vagyis gyümölcscukorból áll. Utóbbi természetes formájában nagy mennyiségben a gyümölcsökben található még meg. A méz tartalmaz még aminosavakat, antioxidánsokat, C-vitamint, B-vitaminokat és ásványi anyagokat is. Az antioxidáns hatású vegyületek többsége a flavonoidokhoz tartozik, amelyek egyebek mellett a gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. A méz pontos tápanyagtartalma a típusától függ. Édesebb, mint a cukor, ez annak köszönhető, hogy több benne a fruktóz, mint a glükóz. Előnye lehet, hogy kevesebb is elég belőle a kívánt íz eléréséhez, ugyanakkor a kalóriatartalma némiképp magasabb, egy evőkanál méz 64 kcal, míg ugyanekkora mennyiségű cukor 45 kcal. A méz antibakteriális hatású, csillapíthatja a köhögést és a torokfájdalmat, a kenőcsökben, külsőleg alkalmazva támogathatja a sebgyógyulást.
Összességében véve kevésbé feldolgozott élelmiszer, mint a cukor. Egyéves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott, a benne található baktériumspórák botulizmust okozhatnak a még kevésbé fejlett immunrendszerrel rendelkező kicsiknél.
Az étkezési cukor, vagyis a szacharóz egy diszacharid, amit fruktóz és glükóz alkot. Általában cukorrépából vagy cukornádból állítják elő, vitaminokat, egyéb hasznos tápanyagokat nem tartalmaz. Egyre elterjedtebb a fehér cukorból és melaszból álló barna cukor, amelyben már lehet némi nyomelem, például vas, kalcium, cink, réz és kálium.
Melyiket válasszák a cukorbetegek?
A szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek több dologra is oda kell figyelniük az étkezésükben. Kulcsfontosságú a vércukorszint stabilan tartása, az egészséges testsúly megőrzése, valamint az állapottal szoros kapcsolatot mutató egyéb betegségek, például szív- és érrendszeri kórképek megelőzése.
Az, hogy mivel édesítik az ételeiket, italaikat, szintén lényeges. A méz és a cukor is hozzájárulhat a testsúly gyarapodásához, és gyors vércukorszint-emelkedést idéz elő, bár a méz glikémiás indexe némiképp alacsonyabb. További érv a méz mellett az enyhe gyulladáscsökkentő hatás, valamint az, hogy kevesebb is elég belőle. Ugyanakkor a magasabb szénhidrát- és kalóriatartalom nem teszi a cukor ideális helyettesítőjévé a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára sem.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek általában egyik alapanyag használatát sem javasolják a betegeknek. Az édes íz függőséget okozhat, így a szakemberek szerint a legjobb az lenne, ha az egészségmegőrzés érdekében megpróbálnánk minél inkább leszokni róla. Annál is inkább, mert a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban is egyre több nem kívánt mellékhatásra derül fény.
Megzavarhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét ezek az édesítőszerek
Az alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszereket sokan nap mint nap használják fogyás, illetve a vércukorszint kordában tartása érdekében. Habár többnyire biztonságosnak tartják őket, egyre több vita folyik arról, hogy pontosan hogyan is hathatnak az emberi szervezetre.
Megzavarhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét ezek az édesítőszerek: jobb velük vigyázni
Négy gyakran használt cukorpótlót vizsgáltak a mérföldkőnek számító kutatásban.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)