A menopauza idején az alvás minősége is romolhat - Így csökkenthetők a kellemetlen tünetek

Változókorban számos módon átalakul a női test, ami az alvás minőségére is kihatással van.

menopauza-alvás4

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A változókorban lévő nőknél a hormonális változások miatt megemelkedik a szívbetegségek és a stroke kockázata. Egy kutatás szerint a súlyos betegségek kialakulásának veszélyét pedig tovább növeli a pihentető alvás hiánya.

Arról, hogy hogyan aludjanak eleget ebben az alvásproblémáktól sem mentes időszakban, dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa beszélt.

Éjszakai hőhullámok zavarják az alvást

A menopauza rendszerint 40 és 60 éves kor között zajlik le. Ebben az időszakban a hormonális változások miatt számos tünet jelentkezik, ezek egyike a változókori alvászavar. A nők gyakran számolnak be éjszakai kipirulásról, izzadásról, ez a változókorban lévők mintegy felénél okoz problémát. Az ilyen módon megzavart alvás azonban nem pusztán kellemetlen, de a nyugodt pihenés hiánya tovább növeli az ebben a korban egyébként is fokozott kockázatot jelentő szívbetegségek és stroke kialakulásának veszélyét.

menopauza-alvás1
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

A Pittsburghi Egyetem kutatói 256, 40 és 60 év közötti nő alvását figyelte meg a csuklójukra helyezett, e célra kifejlesztett eszközök segítségével, három napon keresztül. A résztvevők alvási szokásait és pszichikai állapotát emellett kérdőíves kikérdezés útján is felmérték. Egészségi állapotukról vérvizsgálat és ultrahangos érvizsgálat alapján kaptak képet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak korábban szívbetegséget, nem részesültek hormonkezelésben, nem dolgoztak több műszakos munkarendben, vagy szedtek altatókat. Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy minden egyes elvesztett óra alvás egyenes arányban növelte az érfalon megjelenő plakkok, vagyis lerakódások mennyiségét. Az artériák falának megvastagodása és az ilyen módon létrejött érszűkület azoknál volt a legjelentősebb mértékű, akik naponta csak öt vagy hat órát töltöttek alvással.

Több betegség kialakulásában is szerepe van

Az alváshiányról köztudott, hogy jelentősen megnöveli az olyan krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, mint a 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri zavarok, elhízás. A nőknél ez a kockázat fokozottan jelentkezik a menopauza időszakában, ezért ilyenkor még inkább törekedni kell a kockázatok csökkentésére.

menopauza-alvás2
Fotó: PM Images / Getty Images Hungary

- Az éjszakai hőhullámok és izzadás ellen ma már korszerű készítményekkel védekezhetünk, amelyek segítségével a menopauza egyéb tüneteit is minimalizálni tudjuk. Fontos azonban megemlíteni, hogy az alvást nem csak ezek a tünetek zavarhatják ebben az időszakban - mondja a szakorvos.

A menopauza kiegyenlíti a nemek arányát horkolásban

Fiatalabb korban horkolás tekintetében a férfiak abszolút listavezetők, ám a menopauza időszakára a nők is felzárkóznak melléjük, a hormonális változások hatására a két nem aránya kiegyenlítődik. A horkolás alvási apnoe, vagyis az alvás közbeni légzéskimaradás tünete is lehet, melynek következtében az érintett alvása nem pihentető, az ismétlődő légzéskimaradások miatt hiába alszik eleget, reggel fejfájósan ébred, napközben fáradt.

GettyImages-1164544902
Fotó: zdravinjo / Getty Images Hungary

Az érintettek gyakran fel sem ismerik a betegségüket, esetleg a hálótárs riadhat fel az éjszaka folyamán ismétlődő hirtelen, hangos lélegzetvételekre. Az alvási apnoe ma már a beteg otthonában is elvégezhető alvásvizsgálattal kimutatható, és ha a diagnózis után megkezdődik a kezelése, az általa okozott kockázatok is megelőzhetők.

Más betegségek is alvászavart okozhatnak

A változókorban a nőknél gyakori a pajzsmirigyproblémák megjelenése, ezek is járhatnak olyan tünetekkel, amelyek az alvást akadályozzák. A hormonális változások miatt sokan számolnak be jelentős súlygyarapodásról is, ami szintén nem könnyíti meg a nyugodt pihenést: növeli a horkolás kockázatát, súlyosbítja a reflux tüneteit. A korral járó hangulati ingadozások, a depresszió tüneteinek súlyosbodása is nehezítheti az alvást.

Hogyan segíthet az alvásspecialista?

Az alvászavarok kezelésével foglalkozó szakember az otthon végzett alvásvizsgálat eredményeit kiértékeli, majd ha az eredmények alapján felmerül egyéb betegség gyanúja, akkor a szükséges szakorvoshoz - például endokrinológushoz, fül-orr-gégészhez vagy a panaszoktól függően egyéb szakterület orvosához - irányítja a beteget további kivizsgálásra.

menopauza-alvás3
Fotó: B2M Productions / Getty Images Hungary

Az alvásspecialista segítséget nyújthat az alvási higiéné kialakításában is, tanácsokat ad az alvási rutin megszervezéséhez, az elalvás előtti tevékenységekkel, a hálószoba elrendezésével, hőmérsékletével és az elalvást megkönnyítő egyéb kiegészítő lehetőségekkel kapcsolatban is. A nőgyógyász által felírt, menopauza kezelésére szolgáló készítményekkel összhangban javasolhat olyan gyógyszereket, egyéb terápiákat, amelyek az alvást megkönnyítik.

Magas vérnyomásra és menopauzára is jó a pár száz forintos csodamag: reggel és este fogyassz belőle

A magvak fogyasztása segíti az emésztőrendszert, és a szív egészségét is védi.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük