Klimax idején is teherbe lehet esni - Ezeket a fogamzásgátló módszereket javasolja a nőgyógyász
Változókorban is megvan az esélye a teherbeesésnek, ám más jellegű fogamzásgátlásban kell gondolkodni.

fogamzásgátlás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klimax sokak számára egyet jelent a terméketlenséggel, így úgy gondolják, ekkor már nincs is szükség fogamzásgátlásra. Pedig a menopauza hosszú évek alatt megy végbe, és amíg nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza arról beszélt, vajon mely típusú fogamzásgátló módszerek a legideálisabbak az érettebb korosztálynak.

Teherbe lehet esni klimax idején?

Klimax alatt a legtöbben azt az időszakot értik, amikor már megszűnt a menstruáció, a peteérés, így a teherbeesés esélye sem fenyeget. Arról viszont sokan elfeledkeznek, hogy a menopauzának ez csupán az utolsó állomása, vagyis a posztmenopauza, ezt megelőzi még a pre- és a perimenopauza.

fogamzásgátlás2
Fotó: Victor_69 / Getty Images Hungary

Az előbbi során csupán a progeszteron mennyisége csökken, később már az ösztrogéné is. Amennyiben egy évig nem jelentkezett menstruáció, onnantól beszélünk igazi klimaxról. Előtte azonban lehet peteérés, így megtermékenyítés is, főleg a premenopauza fázisában - bár valóban jóval kevesebb ekkor az esély a teherbeesésre -, így fontos, hogy ekkor is gondolni kell megfelelő fogamzásgátlásra nem kívánt terhesség esetén.

Más fogamzásgátló módszerek ajánlottak

Természetesen az érettebb nőknek is ugyanazon lehetőségek állnak rendelkezésükre, mint a fiatalabbaknak, ám a már szült és az idősebb nőknek léteznek olyan eszközök, melyeket másoknak még nem igazán javasolnak az orvosok. Ráadásul esetükben figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy az idősebbeknek nem nagyon ajánlják a magasabb hormontartalmú és a két komponensű készítményeket a magasabb trombózisrizikó miatt. Éppen ezért már 40-45 éves kor körül érdemes a fogamzásgátló tablettákról másra áttérni.

fogamzásgátlás3
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Általánosságban elmondható, hogy az első szakaszban tovább folytatható az addigi védekezés, ám a második szakaszban, amikor jelentkeznek általában a jól ismert tünetek, mint például a hőhullámok, már érdemes nőgyógyászt felkeresni, mivel váltásra lehet szükség.

Védekezés klimaxoló nőknek

Fogamzásgátló tabletták: a fogamzásgátló tabletták szedését a második szakaszban a nagyobb trombózisrizikó miatt már nem ajánlja a legtöbb nőgyógyász, ha mégis ehhez ragaszkodik az illető, akkor inkább az egykomponensű, csakis progeszteront tartalmazó mikropillt javasolják.

Spirál: az idősebbek előszeretettel teszik le a voksukat a spirál mellett, hiszen fizikai akadályt képez a megtermékenyítésnek. Amennyiben hormontartalmú - sárgatesthormon - az eszköz, még nagyobb biztonságot eredményez, ráadásul a vérzészavarokra is kiváló hatással van. 3-5 évig maradhat a méhben a szerkezet, ám le-és kivétele orvosi feladat - mondja dr. Hetényi Gábor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Spermicid készítmények: a spermicid - azaz a spermaölő - szerek egyre elterjedtebbek manapság, melyek lehetnek kúp vagy hüvelykrém formájában is. Ezek, bár hormonmentes készítmények, ám hátrányuk, hogy alacsonyabb PEARL-indexszel rendelkeznek, vagyis hatékonyságuk nem a legmegfelelőbb.

További fogamzásgátló módszerek klimax idején

  • Gumi óvszer,
  • művi meddővé tétel,
  • gesztagénes injekció - ez hazánkban még nem annyira terjedt el.

Magas vérnyomásra és menopauzára is jó a pár száz forintos csodamag: reggel és este fogyassz belőle

A magvak fogyasztása segíti az emésztőrendszert, és a szív egészségét is védi.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük