Fogamzásgátlás a menopauza után: mikor lehet abbahagyni?

A változókor nevéhez híven sok változást hoz, amik gyakran ijesztőnek tűnhetnek - most nőgyógyász szakorvos oszlatja el az aggodalmakat.

klimax nyitó egészség

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klimax előbb-utóbb minden nő életében bekövetkezik, és a legtöbben félve tekintenek rá.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza azokat a kérdéseket válaszolta meg, melyek a legtöbbször elhangzanak a nőgyógyászati rendelőben a menopauza kapcsán.

Ha több menstruáció is kimaradt, az már a klimax?

Nem biztos. A menstruáció elmaradásának számtalan oka lehet, és ezekből csak az egyik a klimax. Okozhatja többek között hormonzavar, stressz, terhesség, anovuláció, PCOS is, ezért mindenképp kivizsgálás javasolt, főleg, ha többször is előfordult. Érdemes azt is tudni, hogy a klimax nem az egyik napról a másikra köszönt be, hanem akár 10-15 évig is elhúzódhat. Ennek elején csupán a progeszteron szintje csökken, majd csak utána az ösztrogéné.

Így eleinte “csupán” vérzészavarok jelentkeznek, a menstruáció nem szűnik meg hirtelen. Hogy el lehessen dönteni, klimax okozza-e a panaszt, ahhoz ellenőrizni kell a progeszteron, ösztrogén, tesztoszteron, LH-, FSH-, AMH-szinteket, csak úgy állítható fel a diagnózis. Amit még fontos tudni, hogy menopauzáról akkor beszélünk, ha egy teljes évig már elmaradt a menstruáció.

35 évesen klimaxos

Sajnos különböző környezeti hatások, kóros állapotok, betegségek, egészségtelen életmód miatt egyre több embernél jelentkezik korai klimax. Ez főleg azok számára tragikus, akik még családalapítás előtt állnak. Bár teherbe esésre az elején még van némi esély, főleg hormonkezeléssel, ám minél több időt vár az illető, annál kevesebb.

A hormonterápia árt az egészségnek

A klimax okozta tünetek igen kellemetlenek, melyekre a hormonterápia hatékony megoldást ígér. Sokan mégsem mernek belevágni, mivel úgy gondolják, az egészségre ártalmas. Szerencsére ma már igen csekély hormondózissal nagyon jó eredményeket lehet elérni, ráadásul több tanulmány kimutatta, hogy a csontritkulásra kifejezetten jó hatással van ez a terápia. Való igaz, némileg megnöveli bizonyos daganatok, illetve a trombózis esélyét, ám a kezelés előtti rizikóbecslés pont azt a célt szolgálja, hogy a veszélyeztetett csoport tagjait kiszűrjék. 

Késleltethető a menopauza?

A menopauza időpontja sajnos nem késleltethető, vagyis még az orvostudomány nem tud erről, ám az olyan tényezők betartásával, mint az egészséges életmód, túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása, rendszeres testmozgás, mind segít megelőzni a korai klimax esélyét - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Ha nincsenek hőhullámok, az normális?

A tünetek mindenkinél máshogy jelentkeznek, más intenzitással. Sőt, az is lehet, hogy valaki alig tapasztal valamit. Bár valóban gyakori panasz a hőhullám, ám ha nem jelentkezik, vagy csak csekély mértékben, nem jelent rosszat, sőt!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A klimax korai stádiuma: kell fogamzásgátló?

A klimax három részből áll, premenopauza, perimenopauza, postmenopauza, és az első kettőnél szükség van továbbra is védekezésre, mivel ekkor is teherbe lehet esni. Hogy milyen fogamzásgátlási módszert érdemes választania, arról érdeklődjön orvosánál. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a korral nő a thromboembóliás megbetegedések esélye, így ha hormonális fogamzásgátló tablettát szeretne, érdemes a csak gesztagént tartalmazó készítményeket alkalmazni. Ezenkívül ebben a korban egyre többen váltanak méhen belüli fogamzásgátló eszközre, így annak feltételét is érdemes megfontolni.

Hormonszint helyreállítása ételekkel

A következő ételek nem számítanak csodaszernek, de rendszeres fogyasztásukkal kisebb sikerek érhetők el.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük