45 feletti nőknek ez a 3 leghasznosabb gyógynövény - A klimax tüneteit is enyhítik
Hőhullámok, éjszakai verejtékezés, rendszertelen vérzés, hangulatingadozás - sok 45 feletti nő küzd ezekkel a panaszokkal.

Gyógynövények klimax alatt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bükki füvesember most három olyan gyógynövényt mutat, amellyel hatásosan lehet enyhíteni a változókor tüneteit.

A változókor sok kellemetlen tünettel jár, hőhullámok, izzadás, hangulatváltozások, amely a legváratlanabb pillanatokban jelentkezhet. A hormonális kezelések ugyan sokat segíthetnek, de jó tudni, hogy ugyanilyen hatású gyógynövényeket is nyújt a természet, érdemes tehát a változókori panaszokra is először a szelíd gyógymódot kipróbálni.

Gyógynövények klimax alatt

- Mivel a panaszokat a petefészek és a ciklus „leállása” miatti hormonális változások okozzák, ezért azokat a gyógynövényeket tudjuk segítségül hívni, amelyek a női hormonháztartást szabályozzák - mondja Szabó György, a bükki füvesember, aki a panaszok enyhítésére a cickafark, palástfű, pásztortáska teakeverékét ajánlja. Most kiderül, miért.

Így néz ki a közönséges cickafark.
Így néz ki a közönséges cickafark.

A közönséges cickafark egyértelműen a nők teája. Serdülőkortól egész a vérzés elmaradásáig végigkíséri a hölgyek mindennapjait, hiszen fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően minden életkorban harmonizálja a hormontermelést. Emellett alkalmas a bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására is, de a kamilláéhoz hasonló azulén nevű hatóanyagának köszönhetően antibakteriális hatása is jelentős, ezt pedig a petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás esetén használhatjuk ki. Változókorban a megborult hormonháztartást szelídíthetjük vissza a cickafarktea fogyasztásával, amelynek eredményeképpen a hőhullámok is csillapodhatnak.

Így néz ki a palástfű.
Így néz ki a palástfű.
Fotó: speakingtomato / Getty Images Hungary

A palástfű német neve (Frauenmantel = női kabát) is jelzi, hogy mindenekelőtt nőknek való gyógynövény. A cickafarkhoz hasonlóan az első menzesztől a klimaxig használhatjuk női nyavalyákra. Klimaxnál csökkenti a verejtékezést, jó hatással van a hormonháztartásra, és oldja a görcsöket, valamint a rosszullétek megelőzésében és enyhítésében is hatásos. Egyes források szerint a palástfű teája gyenge progeszteronhatással is bír.

pásztortáska  ugyancsak vérzéscsillapító, menstruációs ciklus-szabályozó hatású. Nevét onnan kapta, hogy régen a juhászok a pásztortáska kipréselt nedvével csillapították ellésnél az állatok méhvérzését. A változókorban gyakran tapasztalható elhúzódó vérzések kezelésére is bevált gyógynövény.

Így néz ki a pásztortáska.
Így néz ki a pásztortáska.
Fotó: c11yg / Getty Images Hungary

Gyuri bácsi, ahogy mindig, most is a megelőzésre hívja fel a figyelmet. - Ha ezeket a gyógynövényeket, de különösen a cickafarkat a nők egész életükön át, rendszeresen fogyasztják, akkor a változókori problémákat észre sem fogják venni - mondja a bükki gyógynövények szakértője. 

Hogyan fogyasszuk a gyógyteát?

A cickafarkas gyógynövénykeverékből egy púpozott evőkanálnyit leforrázunk, 20 percig fedő alatt állni hagyjuk. Naponta egy csészével javasolt inni hat hónapon keresztül, a későbbiekben pedig heti 2-3 alkalommal iható. 

A cikk az ajánló után folytatódik


Nem szűnnek a hőhullámok?

Gyuri bácsi a hőhullámok enyhítésére még az orvosi zsálya teáját is javasolja, kúraszerűen hat hétig, napi egy csészével fogyasztva. Sőt, a kóros izzadásra zsályateából készült külső lemosást is ajánl.

Nem szűnnek az idegrendszeri panaszok?

Amennyiben a hangulatváltozás, fáradékonyság, ingerlékenység sem múlik, bátran fogyasszunk napközben a nyugtató citromfűteából, vagy elalvás előtt az antidepresszáns hatású orbáncfű teájából. 

A 10 legerősebb görcsoldó gyógynövény, amit minden nőnek ismernie kell: ezeket idd fájdalmas menstruációra

Alkalmazásuknál mindig figyelj az adagolásra: csak az előírt mennyiséget fogyaszd el teaként vagy más készítmények formájában. A hosszú távú kúráról előzetesen mindig egyeztess az orvosoddal. Terhesség és szoptatás esetén sem mindegyik ajánlott, kérd ki a doktor tanácsát, mielőtt alkalmaznád őket!

Képek forrása: Getty Images Hungary, Szabó Gyuri bácsi

Ezt is szeretjük