A korai klimax 6 legjellemzőbb tünete: sajnos egyre több nő szembesül vele
Akár a harmincas években is jelentkezhet a korai klimax.

no-szomoru-ablak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre több nő szembesül a korai klimaxszal és annak tüneteivel, ami sajnos lehetetlenné teheti a gyermekvállalást.

Hogy mik húzódhatnak meg az idő előtti menopauza hátterében, arról dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt. 

Klimax fiatalabb korban

A klimax rendszerint ötvenéves kor körül köszönt be, amire jobban vagy kevésbé, de a nők fel tudnak készülni. Hozzávetőlegesen negyvenéves kor után ugyanis a petefészkek folyamatosan öregszenek, és a peteérés szempontjából hat-nyolc év alatt teljesen kimerülnek. Ekkorra általában már túl vannak a nők egy vagy több szülésen, sőt, a gyermekek már nagyobbak, így a nők készek maguk mögött hagyni egy újabb teherbeesés lehetőségét.

Igen ám, de előfordulhat, hogy a menopauza előbb, akár a harmincas években köszönt be, amikor normál esetben még javában tartana a fogamzóképesség. 

Korai klimax tünetei 

  • Meddőség.
  • Menstruációs zavarok, illetve annak teljes leállása - ez utóbbi már egy későbbi fázis.
  • Hőhullámok.
  • Ingerlékenység.
  • Fokozott verejtékezés.
  • Csökkent libidó.

A korai klimax lehetséges okai 

Genetika és autoimmun betegség

Érdemes figyelembe venni azt, hogy, ha a felmenők között előfordult már korai klimax, akkor nagyobb az esély a kialakulására. A rheumatoid arthritis, valamint az autoimmun pajzsmirigyzavarok is okozhatják a problémát, mivel ekkor a szervezet saját maga ellen fordul - a folyamat pedig érintheti a petefészkeket is.

Helytelen életmód 

A helytelen életmódnak számtalan negatív hozadéka van. Ilyen többek között a korai menopauza. Ez egyrészt a dohányosokra igaz, mivel a dohányzásnak antiösztrogén hatása van. Emellett a túl alacsony BMI is korai klimaxhoz vezethet, mivel a zsírrétegben raktározódik az ösztrogén. Így azok, akik a normál BMI alatt vannak, kevesebb ösztrogénnel is rendelkeznek, így a raktárak hamarabb kimerülhetnek.

Kromoszóma-rendellenesség 

- Vannak olyan kromoszóma-rendellenességek, melyek szintén korai klimaxot okozhatnak. Ilyen például a lánygyermekeket érintő Turner-szindróma, amikor a két X kromoszóma egyike részlegesen vagy teljesen hiányzik. Mivel ekkor a petefészkek fejletlenebbek, azok korán ki is merülhetnek - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Epilepszia 

Az epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg, mivel idő előtti petefészek-elégtelenség alakulhat ki náluk. Egy korábbi tanulmány szerint, míg az egészségesek körében csupán 1% a korai menopauza, addig az epilepsziások esetén ez 14%.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet tenni korai klimax esetén? 

Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nagyon fontos, hogy a fent említett tényezők esetén mihamarabb vizsgáltassa ki magát, mivel a klimax hosszú éveket ölel fel, és, ha már az elején kiderül a probléma, úgy van esély a teherbeesésre. Amennyiben a tüneteket szeretné megszüntetni, úgy célszerű különböző természetes módszereket kipróbálni, ám, ha a panaszok nagyon zavaróak, és kihatnak a mindennapokra, hormonterápiát érdemes alkalmazni.

Hormonszint helyreállítása ételekkel

A következő ételek nem számítanak csodaszernek, de rendszeres fogyasztásukkal kisebb sikerek érhetők el.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük