Sokkal súlyosabbá teszi a cukorbetegség szövődményeit: klimaxnál a terápia módosítására is szükség lehet
A klimax hatással van a szénhidrát-anyagcserére.

hasi-fajdalom-hasfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben, és több folyamatra is hatással van, néhány betegség és állapot nagyobb eséllyel alakul ki ekkor. 

Felvetődhet a kérdés, hogy mi a helyzet, ha cukorbetegséggel lép be a változókorba az ember. Miként hat a diabéteszre a klimax? Szükség van valamilyen változtatásra? A kérdéseket Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg. 

Így hat a klimax a szénhidrát-anyagcserére

A klimax hosszú évekig is eltarthat, mire a hormonok játéka lassan lecseng. Az első időszakban csupán a progeszteron szintje csökken, végül az ösztrogén mennyisége csappan meg. Mivel ezen hormonok nagyban összefüggnek a szénhidrát-anyagcserével, fontos annak gyakoribb ellenőrzése.

Ráadásul a menopauza okozta tünetek igen könnyen összekeverhetőek a hipoglikémia okozta panaszokkal, mivel a fáradtság és a hüvelyszárazság betudható a klimaxnak és az alacsony vércukorszintnek, míg a gyakori fertőzések utalhatnak csökkenő ösztrogénszintre és megemelkedett glükózmennyiségre is.

A progeszteron és az ösztrogén nagyban befolyásolják azt, hogy miként reagálnak a sejtek az inzulinra, ezért könnyen előfordulhat, hogy a jól beállított vércukorszint ismét ingadozni kezd.

Ráadásul ebben az időszakban könnyebben felhalmozódik a zsírréteg, ami szintén negatívan hat a szénhidrát-anyagcserére. A lehetséges tünetek között szerepel vércukor-ingadozás, fáradtság,  alvászavar, hangulatingadozás, szexuális probléma, gyakori fertőzés.

Az addigi terápia módosítására lehet szükség

Nagyon fontos, hogy amint belép a cukorbeteg a változókorba, gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét: amennyiben ingadozásokat tapasztal, mindenképp konzultáljon orvosával, hiszen meglehet, hogy más dózisra vagy készítményre van szüksége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett nagyon fontos, hogy még inkább ügyeljen az életmódjára, mivel az esetlegesen megjelenő extra zsírréteg miatt könnyebben emelkedik meg a glükóz mennyisége. Éppen ezért nemcsak orvosával, hanem dietetikussal is célszerű egyeztetni, aki lehet, hogy megváltoztatja addigi diétáját, és plusz mozgást javasol.

Együtt még veszélyesebb a diabétesz és a klimax

Dr. Porochnavecz Marietta felhívja a figyelmet arra, hogy a diabétesz és a klimax önmagukban is, de együttesen még inkább növelik az olyan súlyos szövődmények rizikóját, mint az érelmeszesedés, a trombózis, illetve a csontritkulás. Éppen ezért - valamint a kellemetlen tünetek miatt - fontos az ingadozó vércukorszint beállítása, szükség esetén pedig a nőgyógyász által előírt hormonterápia alkalmazása.

Ezt is szeretjük