A cukorbetegség legrettegettebb következménye: már egy apró sebre is figyelni kell
Semmilyen otthoni, egyéni kúrálás nem javasolt. Több szakorvos és a beteg komplex munkája kell a lábszárfekély sikeres kezeléshez.

diabétesz fekély
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség egyik rettegett szövődménye a lábszárfekély, mely nem csupán fájdalmas, hanem az amputálások nagy részéért is felelős. Sokan nem a megfelelő szakemberhez kerülnek, vagy otthon próbálkoznak a nem gyógyuló seb gyógyításával, mely az állapot súlyosbodását eredményezheti. 

Hogy mégis kihez kellene fordulniuk a betegeknek, és hogy milyen terápia vezet eredményre, arról dr. Arnold Dénes Arnold, a Cukorbetegközpont sebésze beszélt. 

Az egyik legsúlyosabb szövődmény a lábszárfekély

A cukorbetegség sok szövődménnyel fenyeget, egyik közülük a lábszárfekély. Kialakulásának háttere komplex, melyet a tartósan magas vércukorszint eredményez. A diabéteszes láb, az úgynevezett neuropathia, a fertőzésekre való fokozott hajlam, a keringési zavar, a romló sebgyógyulási készség mind remek táptalaja a fekély kialakulásának. 

Sokan úgy gondolják, a probléma elsősorban a boka környékén jelentkezik, ám diabétesz esetén leggyakrabban a lábfejen, lábujjaknál látható az elváltozás. Az állapotot az érintett terület érzékkiesése előre jelezheti, később pedig a gyógyulási hajlandóságot nem mutató sebek megjelenése és növekedése utal a fekélyre.

A lábszárfekélyt nem lehet házilag kúrálni

Ha valakinél megjelenik a fekély, fontos mielőbb szakembert felkeresnie, és nem a különböző fórumokon ajánlott csodaszerekkel kezelni magát. Ha elmarad a megfelelő, szakszerű segítség, akkor nemcsak nagy fájdalmai lesznek a fekélytől, de a lába épségét is kockára teszi. Terápia nélkül a probléma amputációhoz vezethet. A szakember által javasolt kezelések mellett nem érdemes mással próbálkozni. A komplex és sok területet magában foglaló probléma dönti el, hogy bőrgyógyászhoz, háziorvoshoz, angiológushoz vagy diabetológushoz kell először fordulni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lépések a terápiában

Az első lépés a diabetológussal való konzultáció, mert a legfontosabb pillér a diabétesz okozta fekély kezelésében a vércukor szintjének normalizálása. Enélkül a cukorbetegség csak további pusztításokat végez a szervezetben. Ezzel egy időben magára a fekély kezelésére kell fókuszálni. Ehhez lényeges lépés a seb tisztán tartása, a kötéscsere, a fertőtlenítés, a sebgyógyulás elősegítése.

A kezdődő cukorbetegségnek többféle bőrtünete van, akár a lábon is. Érdemes ezeket időben felfedezni, hogy a komolyabb probléma elkerülhető legyen. 

Ezekben igen hatásosak az intelligens kötszerek, a mézes sebkezelés, valamint a lökéshullám-terápia is. A fekély eredményes kezeléséhez igazi csapatmunkára van szükség, melyben több terület szakemberei vesznek részt. Diabetológus, sebész, dietetikus, ortopéd szakorvos, angiológus, bőrgyógyász és pedikűrös - az esetleges tyúkszemek, bőrkeményedések szakszerű eltávolítása érdekében. A páciens aktív közreműködése is szükséges a terápia sikerességéhez, mert a kezeléshez az otthoni ápolás, önellenőrzés és nagyfokú odafigyelés elengedhetetlen. 

Ezt is szeretjük