A klimax 3 állomása, amiről minden nőnek tudnia kell: akár 15 évig is tarthat
A klimax első jelei sokaknak fel sem tűnnek még.

no-szomoru-klimax
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauzára a nők általában igazi mumusként gondolnak, egyrészt mert így búcsút intenek fiatalságuknak, másrészt mert legtöbbször igen kellemetlen tünetekkel jár. Érdemes azonban tudni, hogy a klimax akár 15 évig is tarthat, különböző állomásai vannak, és minden megálló mást és mást tartogat.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a menopauza folyamatát ismerteti.

1. megálló: premenopauza

A nők klimax alatt leginkább azt értik, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés. Pedig a menopauza akár 10-15 éves időszakot is felölelhet. Először csökken a progeszteron szintje, mellyel megkezdődik a klimax hosszadalmas folyamata. Vannak, akik ebből semmit sem érzékelnek, ám tünetei közé tartozhatnak a menstruációs zavarok, a mellérzékenység, a hüvelyszárazság, a libidócsökkenés, az alvászavarok és a hangulatingadozások.

Fontos tudni, hogy ekkor még lehetséges a teherbeesés, hiszen hormonpótló készítményekkel feltölthető a hiányos progeszteronszint. A hőhullámok, éjszakai izzadás is megjelenhet, bár ez inkább a későbbiekre jellemző. Általában a 40-es korosztályt érinti, ám ha korai klimaxszal állunk szemben, akkor már a 30-as években jelentkezhet.

2. megálló: perimenopauza

A perimenopauza a premenopauza utáni állomás. Ekkor a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént termelnek. Gyakoribbá válnak az anovulációs ciklusok, vagyis nem mindig megy végbe peteérés, így egy-egy menstruáció el is maradhat, hossza rövidebbé, erőssége gyengébbé válik. Ennek oka, hogy csökken az LH/FSH-val szembeni érzékenység. Ekkor a legtipikusabb panaszok a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatingadozás, a súlygyarapodás, a libidó csökkenése. Legtöbbször ekkor gondolnak a nők arra, hogy tüneteiket a változókor szele provokálja. Valójában amennyiben az utolsó menstruáció után eltelt már 1 év, orvosi értelemben onnantól beszélünk klimaxról.

3. megálló: posztmenopauza

A posztmenopauza, ahogy a neve is mutatja, a változókor utáni időszakot jelöli - pontosabban az utolsó vérzés után 2 évvel kezdődő időszakot. Ekkor már nincs vérzés, nincs peteérés. Az ösztrogén és a progeszteron termelődése egészen minimális, és megjelennek a klimaxhoz is köthető betegségek, szövődmények, mint az érelmeszesedés, csontritkulás, magas koleszterinszint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hormonterápia biztonságosan

A klimax okozta tünetek sokaknál igencsak rányomják a bélyegüket a mindennapokra. Ekkor érdemes konzultálni a nőgyógyásszal, ugyanis nagy segítséget jelenthet a hormonterápia, mellyel igen eredményesen csökkenthetők, esetleg megszüntethetők a tünetek. Szerencsére ma már az alacsony hormontartalom és a folyamatos monitorozás miatt a terápia biztonságos, ám ehhez alapos, előzetes vizsgálatok szükségesek, hogy ki lehessen zárni esetleges kontraindikációkat - például a trombofíliát. A hormonkezelésnek köszönhetően ráadásul csökkenthető a későbbiekben a klimax számlájára írható csontritkulás, szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélye.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza mindemellett felhívja a figyelmet az egészséges életmód betartására is, hiszen a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés mind hozzájárul pluszban a panaszok mérsékléséhez, a jó közérzethez és a szövődmények elkerüléséhez.

Ezeket edd csontritkulás ellen

A menopauzával megszűnik az az ösztrogénhormon védőfunkciója, így a nők hajlamosabbá válnak a csontritkulásra. Nézd meg, milyen ételekkel tehetsz ellene!

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük