5 élelmiszer, ami növelheti a mellrák kockázatát: a táplálkozás a megelőzésben is segíthet

Vannak élelmiszerek, amelyek gyakori fogyasztásától jobb óvakodni a szakemberek szerint.

nő vásárol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések, így a mellrák kialakulásában is számos tényező játszhat szerepet, a genetikai faktorok mellett az életmód, azon belül pedig a táplálkozás is számíthat. Egyes élelmiszerek növelhetik az elváltozás kockázatát, mások viszont segíthetnek a kórkép elkerülésében. 

Az étkezés és a rák kapcsolatáról számos tanulmány és vizsgálat született, de fontos megjegyezni, hogy az, hogy valaki egészségesen étkezik és aktív életet él, nem jelent százszázalékos védelmet, és ez fordítva is igaz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nem vezet automatikusan daganatos betegségek létrejöttéhez. 

A mellrák kockázatát fokozó élelmiszerek

A daganatos elváltozások, a mellrák megelőzéséhez nincs biztos recept, a mellrák kialakulásának okai között a kutatók hormonális, környezeti és életmódbeli tényezőket is azonosítottak a genetikai hajlam mellett. Az elhízás, a korán jelentkező menstruáció, a későn beköszöntő menopauza növelik a kockázatot, ahogyan az is, ha valaki nem vállal gyermeket, illetve viszonylag későn szüli meg az elsőt. 

A táplálkozás a testsúly kordában tartásában és a sejtvédelemben is segíthet, már amennyiben valaki odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjára vagy a poharába. A következő élelmiszerek gyakori fogyasztása a megfigyelések szerint növelheti a különböző daganatos megbetegedések, beleértve a mellrák rizikóját is:

  • alkohol,
  • hozzáadott cukorban bővelkedő ételek, italok,
  • telített zsírsavakban gazdag ételek, 
  • vörös húsok, különös tekintettel a húskészítményekre,
  • feldolgozott élelmiszerek. 

A feldolgozott élelmiszerek általában sok hozzáadott cukrot és telített zsírt tartalmaznak, és sajnálatos módon a nyugati típusú étrend alapját képezik. Túlzott fogyasztásuk számos civilizációs betegséggel hozható összefüggésbe. A kutatások szerint a mellrák kevésbé gyakori azokban az országokban, ahol a táplálkozás jellemzően zsírszegény, kevés telített zsírsavat tartalmaz.

Egy korábbi, tíz európai országot érintő vizsgálat  arra a megállapításra jutott, hogy azon nők körében, akik sok telített zsírt fogyasztanak, jóval nagyobb egyes típusú mellrákok valószínűsége, mint azoknál, akiknek az étrendjében kevesebb van belőle. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor a zöldségekben, hüvelyesekben, gyümölcsökben, természetes forrásokból származó, egészséges zsírokban bővelkedő étkezési minta, például a mediterrán diéta nemcsak a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát mérsékelheti, hanem a mellrákét is.

A cél érdekében az optimális testsúly megőrzése, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése is fontos. Még ha ki is alakul az elváltozás, a korai diagnózis életet menthet, így a szűrővizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen!

A mellrák tünetei képeken

Bár sokan úgy gondolják, hogy az emlők áttapintásakor elég a csomókra és a fájdalomra odafigyelni, a mellrák a valóságban sokféle tünetekkel járhat. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük