5 élelmiszer, ami növelheti a mellrák kockázatát: a táplálkozás a megelőzésben is segíthet
Vannak élelmiszerek, amelyek gyakori fogyasztásától jobb óvakodni a szakemberek szerint.
A daganatos megbetegedések, így a mellrák kialakulásában is számos tényező játszhat szerepet, a genetikai faktorok mellett az életmód, azon belül pedig a táplálkozás is számíthat. Egyes élelmiszerek növelhetik az elváltozás kockázatát, mások viszont segíthetnek a kórkép elkerülésében.
Az étkezés és a rák kapcsolatáról számos tanulmány és vizsgálat született, de fontos megjegyezni, hogy az, hogy valaki egészségesen étkezik és aktív életet él, nem jelent százszázalékos védelmet, és ez fordítva is igaz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nem vezet automatikusan daganatos betegségek létrejöttéhez.
A mellrák kockázatát fokozó élelmiszerek
A daganatos elváltozások, a mellrák megelőzéséhez nincs biztos recept, a mellrák kialakulásának okai között a kutatók hormonális, környezeti és életmódbeli tényezőket is azonosítottak a genetikai hajlam mellett. Az elhízás, a korán jelentkező menstruáció, a későn beköszöntő menopauza növelik a kockázatot, ahogyan az is, ha valaki nem vállal gyermeket, illetve viszonylag későn szüli meg az elsőt.
A táplálkozás a testsúly kordában tartásában és a sejtvédelemben is segíthet, már amennyiben valaki odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjára vagy a poharába. A következő élelmiszerek gyakori fogyasztása a megfigyelések szerint növelheti a különböző daganatos megbetegedések, beleértve a mellrák rizikóját is:
- alkohol,
- hozzáadott cukorban bővelkedő ételek, italok,
- telített zsírsavakban gazdag ételek,
- vörös húsok, különös tekintettel a húskészítményekre,
- feldolgozott élelmiszerek.
A feldolgozott élelmiszerek általában sok hozzáadott cukrot és telített zsírt tartalmaznak, és sajnálatos módon a nyugati típusú étrend alapját képezik. Túlzott fogyasztásuk számos civilizációs betegséggel hozható összefüggésbe. A kutatások szerint a mellrák kevésbé gyakori azokban az országokban, ahol a táplálkozás jellemzően zsírszegény, kevés telített zsírsavat tartalmaz.
Egy korábbi, tíz európai országot érintő vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy azon nők körében, akik sok telített zsírt fogyasztanak, jóval nagyobb egyes típusú mellrákok valószínűsége, mint azoknál, akiknek az étrendjében kevesebb van belőle.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
- Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ugyanakkor a zöldségekben, hüvelyesekben, gyümölcsökben, természetes forrásokból származó, egészséges zsírokban bővelkedő étkezési minta, például a mediterrán diéta nemcsak a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát mérsékelheti, hanem a mellrákét is.
A cél érdekében az optimális testsúly megőrzése, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése is fontos. Még ha ki is alakul az elváltozás, a korai diagnózis életet menthet, így a szűrővizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen!
A mellrák tünetei képeken
Bár sokan úgy gondolják, hogy az emlők áttapintásakor elég a csomókra és a fájdalomra odafigyelni, a mellrák a valóságban sokféle tünetekkel járhat.
Ilyen tünetekkel is jelentkezhet a mellrák: nem csak a csomókra és a foltokra kell odafigyelni
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)