5 élelmiszer, ami növelheti a mellrák kockázatát: a táplálkozás a megelőzésben is segíthet
Vannak élelmiszerek, amelyek gyakori fogyasztásától jobb óvakodni a szakemberek szerint.

nő vásárol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések, így a mellrák kialakulásában is számos tényező játszhat szerepet, a genetikai faktorok mellett az életmód, azon belül pedig a táplálkozás is számíthat. Egyes élelmiszerek növelhetik az elváltozás kockázatát, mások viszont segíthetnek a kórkép elkerülésében. 

Az étkezés és a rák kapcsolatáról számos tanulmány és vizsgálat született, de fontos megjegyezni, hogy az, hogy valaki egészségesen étkezik és aktív életet él, nem jelent százszázalékos védelmet, és ez fordítva is igaz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nem vezet automatikusan daganatos betegségek létrejöttéhez. 

A mellrák kockázatát fokozó élelmiszerek

A daganatos elváltozások, a mellrák megelőzéséhez nincs biztos recept, a mellrák kialakulásának okai között a kutatók hormonális, környezeti és életmódbeli tényezőket is azonosítottak a genetikai hajlam mellett. Az elhízás, a korán jelentkező menstruáció, a későn beköszöntő menopauza növelik a kockázatot, ahogyan az is, ha valaki nem vállal gyermeket, illetve viszonylag későn szüli meg az elsőt. 

A táplálkozás a testsúly kordában tartásában és a sejtvédelemben is segíthet, már amennyiben valaki odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjára vagy a poharába. A következő élelmiszerek gyakori fogyasztása a megfigyelések szerint növelheti a különböző daganatos megbetegedések, beleértve a mellrák rizikóját is:

  • alkohol,
  • hozzáadott cukorban bővelkedő ételek, italok,
  • telített zsírsavakban gazdag ételek, 
  • vörös húsok, különös tekintettel a húskészítményekre,
  • feldolgozott élelmiszerek. 

A feldolgozott élelmiszerek általában sok hozzáadott cukrot és telített zsírt tartalmaznak, és sajnálatos módon a nyugati típusú étrend alapját képezik. Túlzott fogyasztásuk számos civilizációs betegséggel hozható összefüggésbe. A kutatások szerint a mellrák kevésbé gyakori azokban az országokban, ahol a táplálkozás jellemzően zsírszegény, kevés telített zsírsavat tartalmaz.

Egy korábbi, tíz európai országot érintő vizsgálat  arra a megállapításra jutott, hogy azon nők körében, akik sok telített zsírt fogyasztanak, jóval nagyobb egyes típusú mellrákok valószínűsége, mint azoknál, akiknek az étrendjében kevesebb van belőle. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor a zöldségekben, hüvelyesekben, gyümölcsökben, természetes forrásokból származó, egészséges zsírokban bővelkedő étkezési minta, például a mediterrán diéta nemcsak a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát mérsékelheti, hanem a mellrákét is.

A cél érdekében az optimális testsúly megőrzése, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése is fontos. Még ha ki is alakul az elváltozás, a korai diagnózis életet menthet, így a szűrővizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen!

A mellrák tünetei képeken

Bár sokan úgy gondolják, hogy az emlők áttapintásakor elég a csomókra és a fájdalomra odafigyelni, a mellrák a valóságban sokféle tünetekkel járhat. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük