Ilyen tünetekkel is jelentkezhet a mellrák: nem csak a csomókra és a foltokra kell odafigyelni

Illusztrációk segítségével mutatjuk, hogy melyek azok a jelek, amelyekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni.

mellvizsgálat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségtudatosság alapfeltétele, hogy az ember odafigyeljen a testével kapcsolatos változásokra, amelyek lehetnek láthatóak vagy érezhetőek, és érinthetik a működést is. Időben elcsípve a legtöbb betegség jobb eséllyel gyógyítható, kezelhető, ezért is olyan lényeges teendő az önellenőrzés.

Nők esetében különösen fontos, hogy legalább havonta egyszer alaposan megvizsgálják a melleiket, így már a kis változásokat is észlelhetik, és időben folyamodhatnak orvosi segítségért.

Jelek, amikre fel kell figyelni

Bár sokan úgy gondolják, hogy az emlők áttapintásakor elég a csomókra és a fájdalomra odafigyelni, a mellrák a valóságban sokféle tünetekkel járhat. A havi, menstruációs időszakon kívül végzett ellenőrzés az alapos, felemelt karral is elvégzett tapintásos tanulmányozáson kívül a tükörben történő tájékozódást is magába foglalja. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést, a legkisebb gyanú esetén szakemberhez kell fordulni, valamint mindenképp ajánlott részt venni a népegészségügyi program keretében zajló szűrővizsgálatokon, amelyekre minden 45-65 év közötti nő kétévente meghívót kap.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük