11 tényező, ami növeli a mellrák kockázatát: már 20 éves kortól javasolt az önvizsgálat

Érdemes külön figyelmet fordítani a mellrák elleni harcra, valamint a szűrővizsgálatokra.

Mellrák kockázati tényezői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mellrák az egyik legeredményesebben gyógyítható ráktípus, ezért a mielőbbi diagnózis életmentő lehet.

Dr. Hernádi Balázzsal, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászával a mellrákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélgettünk.

Kiknek nagyobb az esélyük a mellrákra?

Az emlőrák okai nem teljesen egyértelműek. Tanulmányok számos kockázati tényezőt azonosítottak, ezek hormonális, életmódbeli és környezeti tényezők voltak. 

GettyImages-963901954
 • Magasabb életkor.
 • Mellrák a családtörténetben.
 • Korai menstruáció.
 • Késői menopauza.
 • Az első terhesség 30 éves kor után, vagy nem volt terhes.
 • Szoptatás hiánya.
 • Orális fogamzásgátlók alkalmazása.
 • Genetika, BRCA típusok.
 • A mellkasi sugárterápia.
 • Kombinált hormonterápia hosszú távú alkalmazása.
 • Elhízás menopauza után.

Mikortól kell szűrésre járni?

A mellrák szűrését érdemes minél korábban elkezdeni, akár már a húszas években, otthoni önellenőrzés keretein belül, csomók után kutatva. Amennyiben nincs magasabb rizikó, úgy negyven év felett szükséges kétévente mammográfiás szűrővizsgálatra menni. Magasabb rizikó esetén ennél többször, illetve korábban, már a harmincas évek elejétől, ám ekkor mammográfia helyett ultrahangvizsgálat javasolt, ugyanis ekkor még sűrűbb az emlők mirigyállománya.

GettyImages-151041481

Lehet gyereke annak, aki mellrákos volt?

Lehet, ám azt tudni kell, hogy a mellrák során alkalmazott terápiás módszerek befolyásolhatják a termékenységet, így könnyen lehet, hogy nehezebben lehet majd családot alapítani. Ez természetesen függ az egyéni paraméterektől, hogy milyen kezelést kapott, arra hogy reagált, hány éves. Érdemes még a kezelés megkezdése előtt erről konzultálni az orvossal, hiszen aki szeretne szülni, akkor lehet, hogy petesejtek fagyasztását fogja előtte javasolni a szakember.

Akinek fáj a melle, az nem lehet mellrákos?

- Való igaz, hogy a mellrák legtöbbször fájdalmatlan, és ha fájdalmat tapasztalnak, akkor általában másra gyanakodnak a nők. Ez a legtöbb esetben így is van, ám érdemes tudni, hogy létezik a mellráknak egy ritkább, gyulladásos tünetekkel kísért típusa. Ez igen agresszív formája a daganatnak, és külön rossz oldala, hogy könnyű félrediagnosztizálni. Ilyenkor nem feltétlen jelenik meg csomó, sőt, általában nem, és tüneteit tekintve inkább egy gyulladásos kórképhez hasonlít.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mell ilyenkor fájdalmassá, vörössé, meleg tapintásúvá, duzzadttá válik, a bőr narancshéjszerű lesz, így ezeket a jeleket nem szabad elbagatellizálni, hiszen rosszindulatú folyamatokat is jelezhetnek - hívja fel a figyelmet dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Mi a szerepe a tumormarkerek vizsgálatának?

A tumormarkerek azok, melyeket a daganatos sejtek vagy leginkább a hatásukra a szervezet termeli. Egészségeseknél nem, vagy csupán kis mennyiségben vannak jelen. Azonban fontos tudni, hogy a diagnózishoz csupán segítséget jelentenek, egyedül a tumormarkerek szintjéből nem lehet semmire sem egyértelműen következtetni. Egy-egy tumormarker magasabb mennyisége több daganatot is jelezhet, sőt előfordulhat magas szintje más állapotoknál is.

vérvizsgálat

Tehát az emelkedett érték nem jelent feltétlenül daganatot, és a negatív eredmény sem zárja ki annak meglétét. Ellenben hasznos segítséget nyújthat, az orvosban hamar felmerül egy esetleges rosszindulatú folyamat, továbbá a tumormarkerek vizsgálata a rák elleni terápia eredményességét is segít követni. Emlőrák esetén a legfontosabb tumormarkerek: CA 15-3, CA-549.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Első pillantásra nem is gondolná senki, hogy ezek a boldog, vidám nők milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük