Rácáfolt az orvosok jóslataira a fiatal nő: 4. stádiumú mellrákból épült fel Heidi Loughlin

A gyulladásos mellrák, amivel a fiatal kismamát diagnosztizálták, ritka, agresszív betegség.

heidi l
beauty and style
Top olvasott cikkek

Heidi Loughlin számára a 2015-ös év minden bizonnyal élete egyik legnehezebb, legfelforgatóbb időszaka volt. 32 évesen, két kisfiú, köztük egy féléves kicsi anyukájaként előbb azzal szembesült, hogy ismét várandós, később pedig kézhez kapta a mellrákdiagnózist, ami semmi jóval nem kecsegtetett.

A nő, aki útjáról, nehézségeiről blogot vezetett, könyvet írt, és előadásokat tartott, idén júliusban boldogan tette közzé a Twitteren, hogy mellrekonstrukciós műtéten esett át annak ellenére, hogy hat évvel ezelőtt még az is kétséges volt, hogy egyáltalán élni fog-e még ekkor.

Azt gondolta, hogy emlőgyulladás

Heidi Loughlin, Angliában élő rendőrtiszt, két gyermek édesanyja 2015 februárjában, kisebbik gyermeke szoptatásakor vette észre, hogy az egyik mellén vörös kiütés jelent meg. Egyből arra gondolt, hogy emlőgyulladással (mastitis) áll szemben, ami egy ritka megbetegedés, de szoptató kismamáknál, különösen az első hónapokban előfordulhat. Ismerősi körében tájékozódva, korábban a betegségen már átesett barátnőit kérdezte meg a tünetekről, és ők beszámoltak róla, hogy a gyulladásos állapot kifejezetten fájdalmas tud lenni, ráadásul lázzal is jár. Heidi úgy gondolta, hogy a probléma magától el fog múlni, de nem így történt. 

Áprilisban már aggasztani kezdte a helyzet, orvoshoz ment, ahol ránézésre emlőgyulladással diagnosztizálták. Mivel nem volt elégedett a vizsgálattal, felkeresett egy újabb szakembert, aki alaposabban megvizsgálta, de hasonló eredményre jutott, és antibiotikumot írt fel neki. 

Ezután a családi, spanyolországi nyaraláson szokatlanul gyengének érezte magát, és a gyomra is rendetlenkedni kezdett - ekkor derült ki, hogy a harmadik gyermekükkel állapotos. Még a vakáció alatt észlelte, hogy a gyulladás rosszabbodott, gödröcskék jelentek meg a bőrén, és a mellbimbó visszahúzódott. Hazatérve tehát első dolga volt egy újabb orvos meglátogatása. A harmadik doktor, maga is szoptató kismama, már egyáltalán nem volt róla meggyőződve, hogy emlőgyulladása van, biopsziára küldte. Néhány nap múlva, szeptember közepén vehette kézbe az eredményeket, közben nem bírta ki, és utánanézett a tüneteinek. Abban reménykedett, hogy nem gyulladásos emlőrák lesz a diagnózis, hiszen az olvasottak alapján látta, hogy az meglehetősen agresszív, ritka fajta, ám mint kiderült, pont ezzel kellett szembenéznie. 

Talpra állt a tragédiák után

Mivel nem szerette volna elvetetni a 14 hetes magzatot, már a vizsgálatoknál is rendkívül óvatosan kellett eljárni, és az előirányzott kemoterápia során is csak gyengébb szerekkel kezelhették. Decemberre kiderült, hogy a kezelés nem működik, így kénytelenek voltak előrébb hozni a szülés időpontját.

A kislány, Ally 28. hétre született császármetszéssel, és bár úgy tűnt, hogy jók az életkilátásai, néhány nappal később egy fertőzés következtében elhunyt. Heidinek és a családnak nem csak azzal kellett megküzdeniük, hogy az újabb vizsgálatok szerint a rák szétterjedt, ezzel pedig 4. stádiumú lett, hanem a pici elvesztése miatti gyásszal is. A nő a családtagok, barátok és a blogja révén szerzett követőtábor támogatásával folytatta tovább az életét és a kezeléseket. Erősebb gyógyszert kapott, amelyre a betegség jól reagált, valamint 2016-ban elvégezték a masztektómiát is, ami ebben az esetben a bőr, a szövetek és a mellbimbó eltávolításával is járt. Ezek után egyre jobban lett, de természetesen folytatnia kellett a terápiát. Az emlő-helyreállító műtét, ami korábban szóba sem jöhetett, elérhető közelségbe került, 2021 júliusában végre is hajtották rajta.

Amint azt egy interjúban elmondta, 4-es stádiumú gyulladásos mellráknál ez a műtét rendkívül ritka, már csak azért is, mert ekkor már a statisztikák szerint meglehetősen rosszak a túlélési esélyek - de az orvosok figyelmeztetnek rá, hogy az egyedi esetekre ezeket nem lehet mindig ráhúzni. Erre példa Heidi is, aki a kezelések mellett, a diagnózis után közel hat évvel aktív életet él, könyvet írt, interjúkra jár, terveket sző. Nagyon fontos a számára, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, a korai diagnózis fontosságára. 

A gyulladásos mellrák tünetei

A gyulladásos emlőrák ritka, agresszív daganattípus, amit gyakran a fiatalabb, 30-40 körüli korosztály körében diagnosztizálnak. Hetek, hónapok alatt gyorsan előrehaladhat, és viszonylag gyorsan áttéteket is létrehozhat. A daganatos sejtek elzárhatják az emlőben található, bőr alatti nyirokereket, a mell bőre kipirulhat, viszkethet, melegebb lehet, idővel pedig kifejezetten gyulladtnak, pirosnak és duzzadtnak tűnhet. Az erek elzáródása miatt a nyirokfolyadék felgyűlhet, ami narancsbőrhöz hasonló gödröcskék megjelenését eredményezheti. Sok esetben csomó nem tapintható ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mindezek mellett az érintett mell gyors méretbeli változása, növekedése, valamint érzékenysége, továbbá a mellbimbó visszahúzódása lehet figyelmeztető jel. A hónaljban lévő nyirokcsomók megduzzadhatnak. Bár ezek a tünetek könnyen fertőzésként, bőrproblémaként értelmezhetők, jelentkezésükkor minél előbb orvoshoz kell fordulni! A rendszeres önvizsgálat mellett a szűréseken való részvétel is elengedhetetlen.

A mellrák kevésbé ismert jelei

A mellrák meglétét nem csak a tapintható csomó jelezheti, más eltérésekre is figyelni kell az önvizsgálat során.

(Képek: Northfoto/ Â* Heidi Loughlin / SWNS )

Ezt is szeretjük