Nem csak a csomó jelzi a mellrákot: a kevésbé ismert tünetek
A rákos megbetegedések száma egyre csak nő, pedig szűrővizsgálatokkal és önvizsgálattal még idejében lehetne elcsípni.

mellrák megelőzése ellen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat.

- Hazánkban évente 8000 új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A nők 7-10%-ánál, leggyakrabban a középkorú és idősebb korosztályban, 40-60 évesek között jelentkezik, de előfordulhat fiatalabb korban is.

Nagyon fontos az időfaktor

Mivel a kezdeti szakaszban gyakran tünetmentes, így nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat fontosságát. Az emlőrák ugyanis a legtöbb rákfajtához hasonlóan kezelhető és gyógyítható, függően attól, hogy mikor fedezik fel - mondta dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

mellrák tünetei
Fotó: Wavebreakmedia / Getty Images Hungary

KSH adatai szerint 2018-ban 131 045 haláleset történt, ennek mintegy egynegyede, 32 586 rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt. Az adatok ijesztők, de tehetünk azért, hogy a számok ne nőjenek tovább. Például a rizikófaktorok csökkentésével és rendszeres szűrővizsgálattal. 

A mellrák tünetei

 • Tapintható, fájdalmatlan csomó a mellben.
 • Tapintható, tömött nyirokcsomó megjelenése a hónaljban.
 • Duzzadttá, keménnyé, pirossá, torzulttá váló mell.
 • Nem gyógyuló seb, narancsbőrtünet vagy gyulladásos bőrtünetek megjelenése, esetleg ödémával a mell bőrén.
 • Viszkető, kipirosodó, súlyosabb esetben beforduló, váladékozó emlőbimbó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kik a veszélyeztetettek?

 • Akiknél pozitív a családi anamnézis.
 • Egyenes ági rokonságban előfordult fiatalkori, ötven év alatti emlőrák, illetve egyéb daganatos megbetegedés, többek között petefészekrák.

Akiknél egy vagy több rizikófaktor áll fenn az alábbiak közül:

 • Késői menopauza, menopauzában hormonpótló kezelés,
 • terhesség hiánya vagy késői életkorra tolódása,
 • elhízás (főként menopauza után), zsírdús, rostszegény étrend,
 • ülő, mozgásszegény életmód,
 • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás,
 • korábbi mellkasi besugárzás.

Férfiak is lehetnek mellrákosak

A betegség igen ritkán, az összes emlődaganat 1%-a esetében előfordulhat férfiaknál is. Hazánkban jelenleg 360 körül van az ismert férfi emlődaganatos esetek száma.

mellrák férfiaknál
Fotó: ER Productions Limited / Getty Images Hungary

Kialakulásának hátterében genetikai eltérés állhat, de az életmódbeli rizikófaktorok itt is szerepet játszanak. Mivel nehezebb a felismerésük, ezért kevésbé gondolnak erre a betegségre, és gyakran csak előrehaladottabb stádiumban derül rá fény.

Önvizsgálat és diagnózis

A rendszeres szűrővizsgálat mellett az önvizsgálat is segít a korai felfedezésben. A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyanabban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni.

1. A tükör elé kell állni csípőre tett kézzel. Figyelni kell a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.

2. Fel kell emelni mindkét kezet a fej fölé, és így is megnézni a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.

3. Az egyik kezet a tarkóra kell tenni, majd a másik kéz három középső ujjának ujjbegyével körkörös mozdulatokkal átvizsgálni a mellett. Ezt a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben mindkét mellen el kell végezni.

4. A mellekhez tartozó nyirokrétegeket a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is át kell vizsgálni.

5. Végül pedig össze kell préselni a mellbimbót, így meg lehet arról győződni, hogy nem váladékozik-e.

mellvizsgálat
Fotó: Don Farrall / Getty Images Hungary

- Ha fájdalmas csomót fedezünk fel a mellünkben vagy a hónaljunkban, kisebb az esély, hogy rosszindulatú az elváltozás. Azonban semmilyen esetben se várjuk, hogy magától eltűnjön! Mindenképp forduljunk orvoshoz, aki fizikális vizsgálattal, röntgen-mammográfiával, az emlő ultrahangos vizsgálatával és szövettani mintavétellel megállapítja, hogy valóban mellrákról lehet-e szó. Tartsuk észben, ha a betegséget időben felismerik, a teljes gyógyulás aránya 70%, sőt a korszerű kezeléseknek köszönhetően az előrehaladottabb esetekben is egyre gyakrabban lehet teljes vagy tartós remissziót, azaz betegségmentes állapotot elérni - tette hozzá a doktornő.

10 superfood rák ellen, ami minden évszakban kapható - Nem is drágák

A rák megelőzéséért te is tehetsz: az egészséges életmóddal csökkentheted a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a tíz legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük