A mellrák nem egyetlen betegség: 11 különböző lefolyása van
A mellrák kiújulásának kockázata is megjósolható, ha tudják, milyen típussal állnak szemben.

mellrak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellráknak 11 genetikailag különböző altípusa van, és ezek mindegyikének más a lefolyása, valamint a kezelés utáni kiújulásának kockázata.

Ez, a nők számára fontos információ derült ki egy Nature című tudományos folyóiratban publikált, új tanulmányból.

A mellrák nem egyetlen betegség

- A mellrák kezelése jelentősen fejlődött az elmúlt években, ám sajnálatos módon a nők egy részénél az emlőrák visszatér, és továbbterjed, gyógyíthatatlanná válva - mondta Carlos Caldas, a brit rákkutató közhasznú szervezet, a Cancer Research UK cambridge-i intézetének professzora. - Néhány nőnél ez évekkel később következhet be, ám eddig lehetetlen volt előre pontosan megmondani, hogy kinél áll fenn a kiújulás kockázata, és ki az, aki megnyugodhat.

A brit szakemberek a kaliforniai Stanford Egyetemen dolgozó kollégáikkal együttműködve tanulmányozták a genetikai eltéréseket csaknem kétezer nő melldaganatában. Az alanyokat húsz éven át nyomonkövették, hogy megnézzék, kiújult-e náluk a rák, vagy sem - olvasható a forbes.com honlapon.

Az adatok alapján kidolgoztak egy módot, melynek segítségével a jövőben sokkal pontosabban meg lehet majd mondani, hogy mely pácienseknél magas a kockázata a rák későbbi kiújulásának. Az eredmények emellett a rákkezelés új, sokkal személyre szabottabb módjait segítenek felfedezni. Emlődaganatokból vett minták DNS-elemzésével a kutatócsoport már korábban megállapította, hogy a mellráknak valójában 11 különböző altípusa van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Még nagyon messze vagyunk attól, hogy minden nő számára hozzáférhetővé tegyük ezt a részletes molekuláris vizsgálatot, és további kutatásokat kell végeznünk, hogy megértsük, miként tudjuk hozzáigazítani a kezelést a páciens daganatához - mondta Karen Vousden, a Cancer Research UK vezető kutatója.

A szakemberek jelenleg egy olyan megfizethető vizsgálat kifejlesztésén dolgoznak, aelyet kórházakban lehetne használni.

A rák tünetei a bőrön

Vörös foltok, bőrbehúzódás és akár fokozott szőrnövekedés is jelezhet rákot. Mutatjuk a leggyakoribb bőrtüneteket.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük