A mellrák korai szakasza fájdalommentes is lehet - Ezért fontos a rendszeres önvizsgálat

Tizenkilenc másodpercenként diagnosztizálnak valahol a világban egy nőnél mellrákot.

mellrák ellen nyitó
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több nő érintett, ráadásul most már nem csak az idősebb korosztály betegsége a mellrák. Azonban nem kell, hogy végzetes következménye legyen!

Az AVON orvosszakértője, dr. Drajkó Veronika összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek tudatában csökkenteni lehetne a mellrák áldozatainak a számát.

Nagyon fontos a mellrák korai felismerése

Az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható, és a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, minden nőnek tisztában kell lennie a betegséggel, annak tüneteivel és kezelési lehetőségeivel. De mik azok a legfontosabb dolgok, amit mindenkinek tudnia kell? Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke a következőket emeli ki.

Az emlőrák mindenkit érinthet

Az emlőrák kialakulásának pontos okai nem ismertek, azonban vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelhetik a betegség kialakulását: előrehaladott életkor, a családban korábban előfordult emlődaganat, a menstruáció korai megjelenése, kései menopauza, szoptatás hiánya, korábbi sugárkezelés a mellkas területén, elhízás, dohányzás vagy éppen lelki traumák. Sőt, igaz ritkán, de férfiaknál is kialakulhat.

mellrák ellen
Fotó: praetorianphoto / Getty Images Hungary

Legtöbb esetben a mellrák fájdalommentes, ezért szükség van arra, hogy a nők ismerjék a testüket és húszéves kortól minden hónapban elvégezzék az emlőönvizsgálatot. Párkapcsolatban élőknél fontos, hogy ha a férfi érzékel valamilyen elváltozást a testben, azonnal szóljon kedvesének.

A mellben kitapintott csomót okozhatja például ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. A kialakult csomók pedig az esetek 80-85%-ában jóindulatúak.

mellrák elleni 2
Fotó: Ksenia Shestakova / Getty Images Hungary

Fontos a rendszeres önvizsgálat

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálatról és a szűrések fontosságáról. Az önvizsgálatot célszerű minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon elvégezni, amely a menstruációs periódust követő időszakban a legjobb. A rendszeres önvizsgálat nem helyettesíti azonban a szűrővizsgálatokat. A mammográfiától sem kell félni, egy vizsgálat során annyi sugárzás éri a testet, mint amennyi egy néhány órás repülőút során. 

Rendszeres mozgással, testsúlykontrollal, dohányzásról való leszokással és visszafogott alkoholfogyasztással csökkenteni lehet a betegség kialakulásának kockázatát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mellrák elleni küzdelem során minden támogatásra szükség van. Az AVON adománygyűjtő termékeinek teljes hasznát, illetve minden értékesített terméke után 1 forintot automatikusan adománygyűjtő alapba helyez. Ebből az alapból támogatja az egészségügyi intézményeket, a mellrákban érintettekkel foglalkozó szervezeteket, és valósít meg figyelemfelhívó kampányokat. 

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. 

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük