A mellrák korai szakasza fájdalommentes is lehet - Ezért fontos a rendszeres önvizsgálat
Tizenkilenc másodpercenként diagnosztizálnak valahol a világban egy nőnél mellrákot.

mellrák ellen nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több nő érintett, ráadásul most már nem csak az idősebb korosztály betegsége a mellrák. Azonban nem kell, hogy végzetes következménye legyen!

Az AVON orvosszakértője, dr. Drajkó Veronika összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek tudatában csökkenteni lehetne a mellrák áldozatainak a számát.

Nagyon fontos a mellrák korai felismerése

Az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható, és a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, minden nőnek tisztában kell lennie a betegséggel, annak tüneteivel és kezelési lehetőségeivel. De mik azok a legfontosabb dolgok, amit mindenkinek tudnia kell? Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke a következőket emeli ki.

Az emlőrák mindenkit érinthet

Az emlőrák kialakulásának pontos okai nem ismertek, azonban vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelhetik a betegség kialakulását: előrehaladott életkor, a családban korábban előfordult emlődaganat, a menstruáció korai megjelenése, kései menopauza, szoptatás hiánya, korábbi sugárkezelés a mellkas területén, elhízás, dohányzás vagy éppen lelki traumák. Sőt, igaz ritkán, de férfiaknál is kialakulhat.

mellrák ellen
Fotó: praetorianphoto / Getty Images Hungary

Legtöbb esetben a mellrák fájdalommentes, ezért szükség van arra, hogy a nők ismerjék a testüket és húszéves kortól minden hónapban elvégezzék az emlőönvizsgálatot. Párkapcsolatban élőknél fontos, hogy ha a férfi érzékel valamilyen elváltozást a testben, azonnal szóljon kedvesének.

A mellben kitapintott csomót okozhatja például ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. A kialakult csomók pedig az esetek 80-85%-ában jóindulatúak.

mellrák elleni 2
Fotó: Ksenia Shestakova / Getty Images Hungary

Fontos a rendszeres önvizsgálat

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálatról és a szűrések fontosságáról. Az önvizsgálatot célszerű minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon elvégezni, amely a menstruációs periódust követő időszakban a legjobb. A rendszeres önvizsgálat nem helyettesíti azonban a szűrővizsgálatokat. A mammográfiától sem kell félni, egy vizsgálat során annyi sugárzás éri a testet, mint amennyi egy néhány órás repülőút során. 

Rendszeres mozgással, testsúlykontrollal, dohányzásról való leszokással és visszafogott alkoholfogyasztással csökkenteni lehet a betegség kialakulásának kockázatát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A mellrák elleni küzdelem során minden támogatásra szükség van. Az AVON adománygyűjtő termékeinek teljes hasznát, illetve minden értékesített terméke után 1 forintot automatikusan adománygyűjtő alapba helyez. Ebből az alapból támogatja az egészségügyi intézményeket, a mellrákban érintettekkel foglalkozó szervezeteket, és valósít meg figyelemfelhívó kampányokat. 

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük