Rákot okozhatnak a mellimplantátumok? Újabb esetekkel hozták összefüggésbe őket
Bizonyos típusú mellimplantátumok jobban hajlamosítanak a mellrákra, mint mások.

mellimplantatum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb rákos eseteket hozott kapcsolatba a mellimplantátummal az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság - FDA - jelentése. Legalább 475 nőnél állapítottak meg eddig anaplasztikus nagysejtes limfómát - ALCL - a jelentés szerint.

A nyirokrendszer nagyon ritka, rosszindulatú megbetegedésébe eddig közülük kilencen haltak meg, a daganat az implantátum környékét érintette - írta a CCN hírportálja.

Mellrák az implantátumtól?

A hatóság szerint a mellimplantátumot viselő nőknél nagyobb az esély az ALCL kialakulására azokhoz képest, akiknek nincs beültetésük. Azt is kérték, hogy a mellimplantátumos, ALCL-es - BIA-ALCL - eseteket jelentsék az FDA-nek.

- Minden egészségügyi dolgozónak oda kell figyelnie a mellimplantátumok környékén megjelenő friss duzzanatokra, pirosodásra, fájdalomra, és sürgősen ki kell vizsgálni, mi okozza - állt a hatóság levelében, melyet a jelentés mellé írtak.

A világon mintegy 10-11 millió nő él mellimplantátummal az amerikai plasztikai sebészek szervezete szerint. A legtöbb megbetegedés olyanoknál történt, akiknél az implantátum felülete nem sima volt, hanem texturált. A betegség lassan alakul ki, ezért, ha korán észreveszik, gyógyítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be. Idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A BIA-ALCL-lel diagnosztizált betegeknél a daganatot általában a kapszulán belül, az implantátum mellett találták - áll a levélben.

A rák tünetei a bőrön

A következő képeken mutatjuk, hogy mely bőrön jelentkező problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük