Mellrákot okozhat a dezodor és a szűk melltartó? Tények és gyakori tévhitek a mell daganatairól
Az apácák körében gyakoribb a mellrák?

melltarto-hat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján Dr. Forrai Gábor, a Duna Medical Center radiológiájának vezetője, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság - EUSOBI - elnöke összegyűjtötte a mellrákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Tudd meg, a mellméret vagy a szoptatás hogyan befolyásolhatja az emlőrák kialakulásának kockázatát!

Az önvizsgálat elegendő?

Az önvizsgálat életet menthet, de fontos észben tartani, hogy, mire kitapinthatóvá válik a csomó, már egy nagyobb bonbon méretére duzzad. Ehhez képest a mammográfiai vizsgálat egy Tic Tac méretű vagy akár annál kisebb elváltozást is képes azonosítani. Ugyanakkor létezik akár 10 centiméter átmérőjű daganat is, ami egyáltalán nem tapintható.

Szoptatás alatt nem végezhető mammográfia?

Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott mammográfiai vizsgálatot végezni, inkább ultrahang a javasolt képalkotó eljárás. Az első trimeszterben ez kiemelt fontosságú, mert a sugárzás károsíthatja a magzatot. A vizsgálat a szoptatás alatt sem ajánlott, mert ilyenkor a mellszövet duzzadtabb, így a vizsgálat sikeressége kétséges. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor mindezt felülírhatja a radiológus döntése, és mégis el kell készíteni a mammográfiát.

mammografia-no

A mellimplantátum kizárja a mammográfiát?

Az implantátum ugyan megnehezíti a vizsgálatot, de egyáltalán nem zárja ki. Sőt, a mammográfia a standard szűrőmódszer implantált melleknél is. Mindenképpen olyan egészségügyi intézményt kell keresni, ahol ismerik a speciális felvételek - úgynevezett Eklund - készítésének módját.

A dezodorok, szűk melltartók veszélyesek?

Az olyan nők körében, akiknek a családjában előfordult emlőrák, számos esetben nem a génmutáció - BRCA1 és BRCA2 -, hanem a közös életmódbeli jegyek és a genetikai hajlam kombinációja alakítja ki a betegséget. A hibás gének az esetek 5-10%-áért tehetők felelőssé, emellett közrejátszanak környezeti tényezők, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a gyógyszerek és az étkezés is. Ellenben nincs olyan meggyőző tudományos bizonyíték, mely alátámasztaná, hogy a dezodorok, a szűk melltartók vagy a mikrohullámú sütők befolyásolnák a mellek egészségét.

A kismellű nőknél ritkábban alakul ki a mellrák?

A betegség kialakulását nem befolyásolja a mell mérete. Ellenben az elhízás növeli a betegség kialakulásának kockázatát, a túlsúlyos hölgyek pedig többnyire nagyobb keblekkel rendelkeznek, így elképzelhető, hogy ennek nyomán terjedt el ez a feltételezés.

A mellrák egy nagyobb ütés hatására is kialakulhat?

Még ma is sokan úgy vélik, hogy egy nagyobb, mellre mért ütés, esetleg a mell zúzódása hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. Ez a tévhit részben azért alakult ki, mert a mellet ért trauma miatt orvoshoz forduló hölgyeknél több esetben felfedezték a mindaddig észrevétlenül növekvő daganatot. 

A férfiaknak nem lehet mellrákjuk?

A betegség felismerését tovább nehezíti, hogy a férfiak közül többen egyáltalán nem is gondolnak rá, hogy a mellrák náluk is kialakulhat. Körükben is nagyobb eséllyel jelenhet meg mellrák azoknál, akiknek édesanyja vagy édesapja is ebben szenvedett, azaz a genetikai okok férfiaknál is szóba jönnek. További kockázati tényezőt jelent a magas ösztrogénszint, amit a legtöbb esetben az elhízás vált ki, emellett fontos tényező az alkoholizmus, a májbetegség, a korábbi mellkasi sugárkezelés és egyes kromoszóma-rendellenességek, valamint egyes hormonok szedése. Továbbá kimutatható az is, hogy az átlagosnál magasabb hőmérsékletű munkahelyeken - például kemence mellett, kohóban - dolgozó férfiak kétszer akkora valószínűséggel betegszenek meg emlőrákban.

A hajlam csak anyai oldalról örökölhető?

A mellrákra való hajlam mindkét szülőtől örökölhető! Ha egy nő édesapjának mellrákja volt, ugyanúgy magasabb lesz a betegség kialakulásának kockázata, mint akkor, ha az édesanyja lett volna a beteg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mellrák egyet jelent a mell teljes eltávolításával?

Csupán a megbetegedések 10-15%-ában szükséges a mell teljes eltávolítása. Az esetek többségében a mell kisebb részének sebészi eltávolítása elégséges. A határeseti - B3 - emlődaganatok esetében megoldást jelenthet a már Budapesten is elérhető vákuum-asszisztált excízió. A hagyományos műtétekkel szemben az eljárás során nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba, és nem marad hegvonal sem.

A gyerekvállalás befolyásolja a kialakulását?

A gyerekvállalás és a szoptatás csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Statisztikai adatokkal alátámasztható, hogy az olyan csoportok körében, ahol ritka a gyerekvállalás, például az apácáknál, valamivel gyakrabban fordul elő mellrákos megbetegedés.

Mellráktúlélők

A következő képeken olyan hírességeket mutatunk, akik sikerrel vették fel a mellrák elleni harcot. Christina Applegate és Cynthia Nixon csak két sztár a hosszú listáról.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük