A mellrák korai kimutatása: egyetlen biztos mód van a szakértők szerint
A mellrák nem megelőzhető, de az időben felismert betegség gyógyítható.

doktorno-sztetoszkop
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának, ezért nagyon fontos, hogy a különösen érintett, 45-65 éves nők eljárjanak az éves szűrésekre.

Erre az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület elnöke hívta fel a figyelmet hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az időben felismert mellrák gyógyítható

Vass László kiemelte, a szűrések eredményességét jól mutatja, hogy az utóbbi néhány évben 14%-kal emelkedett a korai stádiumú, 15 milliméter alatti daganatok észrevételének száma.

- Az időben észrevett emlőrák pedig gyógyítható, így az már inkább hosszan tartó, mint közvetlenül és súlyosan halálos betegség - tette hozzá.

Tudatta, a kötelező éves szűrésre járók számának országos átlaga ugyan meghaladta az 50%-ot, de vannak olyan területek, ahol ez az arány csak 17%. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy minél több ember figyelmét hívják fel az emlőrákszűrés fontosságára, valamint, hogy csökkentsék a mellráktól való félelmet.

Jó Marianna, az egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a hagyományossá vált lánchídi sétát idén szeptember 30-án tartják Minden nő számít! szlogennel. A szűrések fontosságát hangsúlyozó akció előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, a programot pedig könnyűzenei koncerttel zárják - közölte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem megelőzhető betegség

Az alelnök felhívta a figyelmet, a mellrák nem megelőzhető betegség, Magyarországon pedig minden nyolcadik-kilencedik nőt érint, ezért is fontos részt venni a szűrésen.

Palugyai István, a Magyar Tudományos Újságírók örökös tiszteletbeli elnöke azt mondta, a hídséta előtt adják át a Körtvélyes Éva újságírói díjat, melyet a januárban elhunyt újságíró emlékére alapítottak. A díj célja, hogy ébren tartsák a témát a médiában - fűzte hozzá. Bánfi Ildikó, az egyesület egyik nagykövete azt hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok ellenőrizzék magukat otthon, és gyanú esetén minél hamarabb forduljanak orvoshoz.

Figyelj a táplálkozásra!

Bár a mellrák kialakulása nagyrészt a genetikán múlik, számos rákfajta jó eséllyel megelőzhető egészséges életmóddal és táplálkozással. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük