A mellrák új rizikófaktorát bizonyították: rengeteg nőt érinthet
Eddig is többször esett szó erről, de most génszinten azonosították a kockázatot.

mellrak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvosok régóta azonosítják a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkat az emlődaganat fokozott kockázatával, amerikai kutatók viszont most azonosítottak egy másik, a szervezet belső órájának szabályozásában szerepet játszó gént, mely hatással lehet az emlőrákra.

Weston Porter, a texasi állatorvos-tudományi egyetem - CVM - professzora és kutatócsoportja azt találta, hogy a Period 2 - Per2 - gén, egy szabályozó mechanizmus minden sejt perifériális órájában, létfontosságú szerepet játszik az emlősök emlőmirigyének fejlődésében, és, ha azt elnyomják, a Per2 súlyosan szétzilálja az emlőmirigy-fejlődést egerekben.

A cirkadián ritmus megzavarása hozzájárulhat a rák kialakulásához

A Development című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány felfedezései újabb adalékkal szolgálnak ahhoz, hogy belső cirkadián ritmusunk - az agyban lévő központi óra - megzavarása együtt jár a rák kialakulásának, az elhízásnak, egyes ideg-izom betegségeknek és más károsodásnak a nagyobb kockázatával.

A cirkadián ritmust a nucleus suprachiasmaticus - SCN -, a hipotalamusz egy magcsoportja irányítja. Azon túl, hogy szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, az SCN koordinálja a szervezet más perifériális óráit, melyek 24 órás ciklusban járnak. 

- Nemcsak egy központi óránk van, de minden sejtünknek van egy perifériális órája, és azok összhangban vannak a központi órával. Amikor reggel felkelünk, és meglátjuk a fényt, az azonnal eljut az agyunkig, és elindítja ezt a molekuláris mechanizmust, mely a cirkadián ritmust szabályozza - magyarázta Porter.

A kutatócsoport a következő lépésben áttekinti azokat a tanulmányokat, melyek összefüggésbe hozzák az éjszakai műszakban való munkát a mellrák nagyobb kockázatával. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy felfedezésünk hogyan vonatkozik az emberre. Vannak tanulmányok, melyek kimutatták a kapcsolatot a Per2 lecsökkent szintjei és bizonyos típusú emlőrákok között. Hisszük, hogy létezik közvetlen kapcsolat közöttük - tette hozzá a professzor.

A cirkadián ritmus, a napi biológiai órát szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért 2017-ben három amerikai tudós kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. 

A belső óra rendkívüli precizitással igazítja a szervezet működését a nap eltérő szakaszaihoz. Ez az óra szabályozza az olyan kritikus funkciókat, mint a viselkedés, a hormonszintek, az alvás, a testhőmérséklet és az anyagcsere. Az ember egészségét befolyásolja, ha átmenetileg felborul a külső környezet és a belső biológiai óra összhangja. Vannak arra utaló jelek, hogy az életvitel és a belső óra által diktált ritmus közötti összhang krónikus hiánya összefüggésben áll több betegség kialakulásával.

Ezt is szeretjük