Kell éjszakára bugyi? Nem mindegy az intim egészség szempontjából
Erősen megosztó kérdés, de nem csak a kényelem szempontjából érdemes mérlegelni.

bugyi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvás közbeni ruházatot illetően több iskola létezik: vannak, akik a meztelenségre esküsznek, és olyanok is, akik még zokni nélkül sem tudják elképzelni az éjszakát.

Az alsónemű szükségességéről is megoszlanak a vélemények, különösen igaz ez akkor, amikor arról van szó, hogy például a hálóing vagy pizsama alá kell-e vajon bugyit húzni. Bár sokaknak teljesen természetes, hogy felveszik hozzá, nem biztos, hogy ez az intim egészség szempontjából a legjobb döntés.

Jobb lehet mellőzni éjszaka a bugyit?

A fehérneműt a higiéniával és a mechanikai védelemmel kapcsoljuk össze a mindennapokban. Bár az ember hajlamos külcsín alapján választani, a kényelem is elsődleges szempont. Ha túl szoros vagy épp túl laza, bevág, dörzsöl a melltartó vagy a bugyi, az nehezen viselhető el egy egész napon át. Éjszaka, az alvás során az alsóneműnek kevésbé kell védelmi funkciót ellátnia, így a szakemberek szerint nem feltétlenül van rá szükség, főleg akkor nem, ha valaki már egyébként is hálóingbe bújt.

A bugyi alatt a nemi szerv és a környéke hőmérséklete valamelyest magasabb lesz, és a páratartalom is megnő. Különösen igaz ez a szoros, rosszabbul szellőző darabok alatt. A helyzetet súlyosbíthatja még az éjszakai izzadás, amivel az élete során olykor mindenki találkozik, a nyári hőség, a téli fűtött szoba, forgolódással töltött, nyugtalan éjszakák mind fokozott verejtékezéshez vezethetnek. Ezek a tényezők megnövelhetik a kórokozók megtelepedésének valószínűségét, a gombás fertőzések kialakulásának kockázatát, mivel a baktériumok és a gombák kifejezetten szeretik a nedves, meleg, sötét helyeket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden nőnek, aki bugyiban alszik, feltétlenül számolnia kell hasonló megbetegedésekkel, vannak viszont, akiknek tényleg előnyösebb lehet elhagyni a bugyit. A Live Science által megkérdezett nőgyógyász szerint ide tartoznak azok, akik krónikus hüvelygyulladással küzdenek, és hajlamosabbak a gombás fertőzésekre, amelyek a hüvelygyulladás leggyakoribb okozói. A problémát általában sűrű, fehér hüvelyi folyás és égő, viszkető érzés kíséri. A napközbeni befedettség, a testmozgás vagy a melegebb idő miatti izzadás után a higiénia része lehet az intim testrészek éjszakai szellőztetése.

A vizsgálódások szerint nem csak a nők profitálhatnak abból, ha mellőzik éjszaka az alsóneműt. A férfiak spermiumszámát negatívan befolyásolhatja a szoros alsónadrág viselése, mivel megemeli a herék hőmérsékletét, amelyek igen érzékenyek a melegre - emiatt egyébként a forró fürdőt, a jacuzzit és a szaunát sem feltétlenül javasolják nekik az orvosok. A férfiaknak egészségük megőrzése érdekében a lazább boxer és a nem túl szűk nadrág ajánlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az anyag és a fazon sem mindegy

A menstruáció ideje alatt viszont a legtöbb nő nem szívesen mondana le az alsóneműről még éjszaka sem, ami teljesen érthető. Ilyenkor is érdemes körültekintően kiválasztani a bugyit. A boltokban ma már többen a ruhanemű anyagát is alaposan szemügyre veszik, ez a bugyi esetében különösen fontos: éjszakára, de nappalra is a természetes anyagból, például a pamutból készült termékek ajánlottak, amelyek amellett, hogy beszívják a nedvességet, hagyják lélegezni is a bőrfelületet.

A túl szoros, esetleg alakformáló fehérnemű hordása még nappal sem ajánlott gyakran, éjszaka meg értelemszerűen felesleges és kerülendő is. Mindemellett a fazont is érdemes végiggondolni: a tangáról napjainkban már a legtöbben tudják, hogy nem jelenti a legegészségesebb opciót, csúszkálva a végbélnyílástól a hüvely vagy a húgcső nyílásához terelgetheti a baktériumokat, szintén fokozva a fertőzések kialakulásának esélyét.

Gyulladáscsökkentő gyógynövények felfázás ellen is

Az immunrendszer legyengülése egyenes úton vezet a meghűléshez és a bakteriális fertőzésekhez is. Húgyúti fertőzések, női bajok és gyulladások esetén akár a gyógynövények ereje is segítségül hívható.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük