Kell éjszakára bugyi? Nem mindegy az intim egészség szempontjából

Erősen megosztó kérdés, de nem csak a kényelem szempontjából érdemes mérlegelni.

bugyi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvás közbeni ruházatot illetően több iskola létezik: vannak, akik a meztelenségre esküsznek, és olyanok is, akik még zokni nélkül sem tudják elképzelni az éjszakát.

Az alsónemű szükségességéről is megoszlanak a vélemények, különösen igaz ez akkor, amikor arról van szó, hogy például a hálóing vagy pizsama alá kell-e vajon bugyit húzni. Bár sokaknak teljesen természetes, hogy felveszik hozzá, nem biztos, hogy ez az intim egészség szempontjából a legjobb döntés.

Jobb lehet mellőzni éjszaka a bugyit?

A fehérneműt a higiéniával és a mechanikai védelemmel kapcsoljuk össze a mindennapokban. Bár az ember hajlamos külcsín alapján választani, a kényelem is elsődleges szempont. Ha túl szoros vagy épp túl laza, bevág, dörzsöl a melltartó vagy a bugyi, az nehezen viselhető el egy egész napon át. Éjszaka, az alvás során az alsóneműnek kevésbé kell védelmi funkciót ellátnia, így a szakemberek szerint nem feltétlenül van rá szükség, főleg akkor nem, ha valaki már egyébként is hálóingbe bújt.

A bugyi alatt a nemi szerv és a környéke hőmérséklete valamelyest magasabb lesz, és a páratartalom is megnő. Különösen igaz ez a szoros, rosszabbul szellőző darabok alatt. A helyzetet súlyosbíthatja még az éjszakai izzadás, amivel az élete során olykor mindenki találkozik, a nyári hőség, a téli fűtött szoba, forgolódással töltött, nyugtalan éjszakák mind fokozott verejtékezéshez vezethetnek. Ezek a tényezők megnövelhetik a kórokozók megtelepedésének valószínűségét, a gombás fertőzések kialakulásának kockázatát, mivel a baktériumok és a gombák kifejezetten szeretik a nedves, meleg, sötét helyeket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden nőnek, aki bugyiban alszik, feltétlenül számolnia kell hasonló megbetegedésekkel, vannak viszont, akiknek tényleg előnyösebb lehet elhagyni a bugyit. A Live Science által megkérdezett nőgyógyász szerint ide tartoznak azok, akik krónikus hüvelygyulladással küzdenek, és hajlamosabbak a gombás fertőzésekre, amelyek a hüvelygyulladás leggyakoribb okozói. A problémát általában sűrű, fehér hüvelyi folyás és égő, viszkető érzés kíséri. A napközbeni befedettség, a testmozgás vagy a melegebb idő miatti izzadás után a higiénia része lehet az intim testrészek éjszakai szellőztetése.

A vizsgálódások szerint nem csak a nők profitálhatnak abból, ha mellőzik éjszaka az alsóneműt. A férfiak spermiumszámát negatívan befolyásolhatja a szoros alsónadrág viselése, mivel megemeli a herék hőmérsékletét, amelyek igen érzékenyek a melegre - emiatt egyébként a forró fürdőt, a jacuzzit és a szaunát sem feltétlenül javasolják nekik az orvosok. A férfiaknak egészségük megőrzése érdekében a lazább boxer és a nem túl szűk nadrág ajánlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az anyag és a fazon sem mindegy

A menstruáció ideje alatt viszont a legtöbb nő nem szívesen mondana le az alsóneműről még éjszaka sem, ami teljesen érthető. Ilyenkor is érdemes körültekintően kiválasztani a bugyit. A boltokban ma már többen a ruhanemű anyagát is alaposan szemügyre veszik, ez a bugyi esetében különösen fontos: éjszakára, de nappalra is a természetes anyagból, például a pamutból készült termékek ajánlottak, amelyek amellett, hogy beszívják a nedvességet, hagyják lélegezni is a bőrfelületet.

A túl szoros, esetleg alakformáló fehérnemű hordása még nappal sem ajánlott gyakran, éjszaka meg értelemszerűen felesleges és kerülendő is. Mindemellett a fazont is érdemes végiggondolni: a tangáról napjainkban már a legtöbben tudják, hogy nem jelenti a legegészségesebb opciót, csúszkálva a végbélnyílástól a hüvely vagy a húgcső nyílásához terelgetheti a baktériumokat, szintén fokozva a fertőzések kialakulásának esélyét.

Gyulladáscsökkentő gyógynövények felfázás ellen is

Az immunrendszer legyengülése egyenes úton vezet a meghűléshez és a bakteriális fertőzésekhez is. Húgyúti fertőzések, női bajok és gyulladások esetén akár a gyógynövények ereje is segítségül hívható.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük