Veszélyes lehet a túlzott higiénia: meddőséget is okozhat a szakértők szerint
A kényszeres tisztálkodás igen káros lehet.

intim higiénia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők természetes törekvése, hogy mindig frissek, tiszták és illatosak legyenek. Igaz ez az intim területeikre is, ám az intim higiénia gyakran kényszeres tisztálkodásba csap át.

Ez viszont többet árt, mint használ, különösen akkor, ha az irrigálásról van szó. Dr. Supák Dorina, a Neutromed intim higiéniás termékcsalád szülész-nőgyógyász klinikai orvosa a megfelelő arányokról beszélt.

Felborulhat a hüvely természetes egyensúlya

A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is. A hüvely szerencsére öntisztuló tulajdonsággal bír, viszont a külső nemi szervet naponta legalább egyszer szükséges megmosni. Fontos azonban, hogy napi egy-kettőnél több alkalommal nem lehet használni ezeket a termékeket, mert a túlzottan gyakori intim mosakodás szintén az egyensúly felborulásához vezet.

A leggyakoribb eset, hogy az intim mosakodókat nem kizárólag külsőleg használják a nők, hanem tudatosan a hüvelyt is átmossák. Ennek hatására változhat a pH, az egyensúly, a Lactobacillusok száma csökken, a fertőzésveszély pedig ezzel párhuzamosan nő. A rendszeres irrigálás, vagyis a hüvely átöblítése az egyik legrosszabb, amit intim higiénia címen elkövethet valaki.

Hogy működik az irrigátor?

A viták kereszttüzében álló irrigátorok pici zuhanyrózsára hasonlítanak, vízzel és abban feloldott tejsavval, kamillával vagy egyéb kemikáliával is működhetnek. A gyakorlati mechanizmusuk szerint a hüvelybe kell helyezni őket, az irrigátorból kiáramló folyadék pedig kimossa a károsnak vélt baktériumokat, váladékokat és a menstruációs vért is.

Ilyenkor azonban a Lactobacillusok fizikailag is kimosódnak a hüvelyből, teret engedve a kórokozó baktériumoknak és gombáknak. Kivételes esetben nőgyógyász kifejezett utasítása mellett érdemes használni. Sokkal jobb hatás érhető el azonban a Lactobacillus-tartalmú hüvelyflóra-regeneráló kúpok alkalmazásával.

Petefészek-gyulladást és meddőséget is okozhat

Az irrigátorok használatával nemcsak kimosódnak a kórokozók, hanem a nagy nyomás hatására a patogén, azaz fertőzést okozó baktériumok akár a méhbe, a petevezetékbe és a kismedencébe is kerülhetnek, ahol súlyos gyulladást és meddőséget is okozhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Néhányan, tájékozottság hiányában fogamzásgátló tulajdonsággal ruházzák fel az együttléteket követő irrigálást, vagy azt feltételezik, hogy a nemi betegségek terjedésétől is megóv. Ezek téves megállapítások, tehát ilyen céllal nem szabad alkalmazni.

Az intim területek és testrészek karbantartása, higiéniája és önvizsgálata nagyon fontos minden nő számára. A mellen található elváltozások időben figyelmeztethetnek a komolyabb bajra. 

Ezt is szeretjük