3 gyakori nőgyógyászati daganat tünetei - Életmentő lehet a korai felismerésük

A rendszeres szűrővizsgálatok korai stádiumban segíthetnek kiszűrni a betegségeket, de a tünetek ismerete is fontos.

Gyakori nőgyógyászati daganatok tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nőgyógyászati rosszindulatú daganatok igen veszélyesek, mivel gyakran túl későn kerülnek diagnosztizálásra. Ennek oka főleg az, hogy a tüneteken sokszor az érintettek átsiklanak, vagy másnak tulajdonítják.

Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokra specializálódott nőgyógyászát a nőgyógyászati rosszindulatú daganatokról kérdeztük.

 Méhnyakrák

A méhnyakrák igen gyakori ráktípus a nők körében. Pláne úgy, hogy teljes mértékben megelőzhető. Ekkor a méhnyak területén lévő rendellenes sejtek ellenőrizetlen módon nőnek, végül daganatnak nevezett csomót képeznek. Sajnos a legtöbb új esetet 30-34 éves fiatal nőknél diagnosztizálják, vagyis a fiatalabbakat is sújtja. A méhnyakrák kialakulásában nagy szerepe van a humán papilloma vírusnak (HPV), azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a HPV-ben szenvedő nők többségénél nem alakul ki méhnyakrák. A HPV-fertőzés nem jelent rákot! Szerencsére a legtöbb esetben az immunrendszer segít leküzdeni a vírust, ráadásul hazánkban elérhető a HPV elleni védőoltás is, mellyel csökkenthető a fertőzés esélye.

A méhnyakrák sikeres kezeléséhez elengedhetetlen a korai felismerés, a rákmegelőző állapotok felderítése. Ennek érdekében évente méhnyakrákszűrésen szükséges részt venni, melynek során felismerhetőek az esetleges elváltozások, a fertőzés, illetve a kóros képletek.

Tünetek:

 • Köztes vérzés,
 • kontaktvérzés,
 • vérzés menopauza után,
 • fájdalom szex közben,
 • abnormális intim folyás.

Kezelése a stádiumtól, kiterjedéstől függ: sokszor egy apró ambuláns kimetszés, punch biopszia is elég, és van, hogy szükséges az úgynevezett kacskonizáció, ami egy nem szikével történő, kúp alakú kimetszés - ez nemcsak a pontos diagnózis felállításában segít, de gyakran terápiás jellegű is egyben, hiszen így eltávolításra kerülhet a kóros rész egésze is. Súlyos esetben műtét, akár méheltávolító beavatkozás is indokolt lehet.

Méhtestrák

Szintén igen gyakori nőgyógyászati ráktípus, mégsem esik elég szó róla. Ekkor a méh belső hártyájában található a kóros sejtburjánzás, vagyis endometriumeredetű. Leggyakrabban menopauza körül és az után alakul ki, természetesen előfordulhat fiatalabb korban is, ám az ritka. Oka ismeretlen, ám több kutató szerint nagyban elősegíti a fellépését a helytelen életmód, a túlsúly, valamint erős családi halmozódást is mutat. Elsősorban a túlsúlyos nők betegsége.

Tünetek:

 • Rendellenes vérzés,
 • húslészerű, kellemetlen szagú hüvelyi folyás,
 • elhúzódó, erős menstruáció,
 • alhasi fájdalom.

- A diagnózishoz az általános nőgyógyászati vizsgálaton kívül hasi ultrahangra és egyéb képalkotó eljárásokra - MRI-re - is szükség van, mely után szövetmintát vesznek. Gyógyulási esélyei a legjobbak, amennyiben korai stádiumban kerül felismerésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelése sokszempontú, leggyakrabban műtéti, akár méheltávolítás, de nem ritka a petevezetők, petefészkek eltávolítása is. Mellette szükség esetén kemo- vagy sugárterápia indokolt a végleges szövettani eredmény alapján - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokra specializálódott nőgyógyásza.

Petefészekrák

A petefészekrák a 6. leggyakoribb rák a nők körében, és többségük a hámszövetből származik. Ezek nagyrészt a petevezetők áttétes daganatai, emiatt a méhet csak petevezetőkkel együtt indokolt eltávolítani, még akkor is, ha az egy mióma miatt történt!

A petefészekrák korai diagnózisa igen fontos, ugyanis agresszív, és könnyen okoz áttéteket a hasban és a medencében - észrevétlenül, csendben. Családi halmozódást mutat, így, ha van a családjában ilyen eset, úgy érdemes elvégeztetni a tumormarker-vizsgálatot, elsősorban BRCA1 és BRCA2-t. Jó tudni, hogy a fogamzásgátló szedése és a szülés csökkentik ennek a ráknak a kockázatát. Semmilyen tünete nincs az esetek nagy részében. Ha van, ezek a következők:

 • vérzészavar,
 • alhasi fájdalom előrehaladott esetben,
 • puffadás,
 • bélpanaszok,
 • megnagyobbodott has a szabad hasűri folyadék miatt - ez már igen előrehaladott stádiumot jelez.

Legtöbbször sajnos nincsenek tünetei, ezért is fontos ötven év felett és magasabb rizikócsoportba tartozóknak a rendszeres szűrés. Gyakori, amikor későn kerül felismerésre, ám ekkor már súlyos áttéteket képzett.

Diagnózisához ultrahangra, tumorjelző marker vizsgálatára (Ca-125, HE-4, ROMA-index, CT/MRI-vizsgálatokra van szükség. Kezelése mindenképp radikális sebészi, melyet kemo-/sugár-/immunterápia egészíthet ki. A műtét mikéntje életmentő.

Kell éjszakára bugyi?

Az alsónemű szükségességéről is megoszlanak a vélemények, különösen igaz ez akkor, amikor arról van szó, hogy például a hálóing vagy pizsama alá kell-e vajon bugyit húzni. Bár sokaknak teljesen természetes, hogy felveszik hozzá, nem biztos, hogy ez az intim egészség szempontjából a legjobb döntés.

Kell éjszakára bugyi? Nem mindegy az intim egészség szempontjából

Erősen megosztó kérdés, de nem csak a kényelem szempontjából érdemes mérlegelni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük