Kellemetlen szagú hüvelyi folyás: ezek állhatnak a hátterében
Intim kérdés, de sokakat érint: nem ciki a hüvelyi folyás, tudd meg az okát!

intim-problema-higenia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvelyi folyás időről időre sok nőnél igen zavaró problémákat okoz, és rendszerint valamilyen fertőzésre hívja fel a figyelmet.

A panasz gyakran kellemetlen szagokkal is jár, még tovább rontva a beteg közérzetét. Hogy mi minden okozhat bűzös hüvelyi folyást, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

Röviden a hüvelyi folyásról

A hüvelyben egészséges körülmények közt is van némi váladék, mely a menstruációs ciklus során folyamatosan változik - ovuláció táján például megnő a mennyisége, és áttetszővé válik. A hüvelyben  lévő mirigyek által termelt váladék szerepe a hüvely falának nedvesen tartása, a kórokozókkal szembeni védekezés, valamint a hüvely egészségének megőrzése. Probléma meglétére az adhat gyanút, ha a folyás mennyisége megnő, szaga és állaga is megváltozik, és mindezt viszketés, csípő, égő érzés is kísérheti. Ilyen esetekben célszerű mihamarabb orvoshoz fordulni, ugyanis az elhanyagolt fertőzés súlyosabb gondokat is generálhat - petefészek-gyulladás, meddőség, terhesség során vetélés, koraszülés. 

Mi okozhatja a kellemetlen szagokat?

A normál hüvelyváladék szagtalan vagy enyhén savanykás szagú, így gyakran a kellemetlen szagok hívják fel a figyelmet a problémára. Ez általában valamilyen fertőzés, de akár daganat jelenlétére is utalhat - természetesen a nem megfelelő intim higiénia mellett. 

intim mosakodok
Fotó: Getty Images Hungary

A bakteriális fertőzések közül a kellemetlen szagokat leginkább a trichomoniasis okozza, mely tulajdonképp egy igen gyakori, szexuális úton történő fertőzés - bár a közös törölközővel is átvihető. Férfiaknál legtöbbször tünetmentes, ám nőknél a bő, habos, zöldes folyás és a rossz szagok hívják fel rá a figyelmet, amit fájdalmas, csípő vizeletürítés kísérhet. Ezenkívül a panasz hátterében bakteriális gyulladás, chlamyia, gonorrhea vagy E.coli-fertőzés is meghúzódhat, melyeket szintén kezelni szükséges. Érdekesség, hogy, bár a gombás fertőzéseknek is jellemző tünete a hüvelyi váladék megváltozása, ezeket legtöbbször nem kísérik kellemetlen szagok, ám pluszként viszketés jelentkezhet.

Mi minden vezethet fertőzésekhez?

  • Nem megfelelő intim higiénia 
  • Túlzott intim higiénia - gyakori irrigálás
  • Antibiotikumos kezelés - következtében elpusztulnak a védelmet nyújtó Lactobacillusok
  • Gyakori partnercsere
  • Hüvelyben lévő fogamzásgátló eszköz
  • Cukorbetegség

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lehet kezelni?

- Az első és legfontosabb lépés a fertőzés típusának megállapítása, amihez lehet igazítani a megfelelő terápiát - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Bár vannak széles spektrumú készítmények, léteznek olyan mikroorganizmusok, melyekre specifikusabb kezeléseket ajánl a szakember. Ezután fontos a hüvelyben lévő Lactobacillusok visszaállítása, amire ma már többféle, vény nélküli készítmény áll a nők rendelkezésére. Természetesen a kezelés ideje alatt a szexuális érintkezés kerülendő, valamint szükség esetén a partner kezelését is elrendelheti az orvos, hogy el lehessen kerülni a visszafertőzést.

Felfázásra teázás

A nőket gyakran érintő felfázás kezelésére számos gyógyszer, antibiotikus kezelés létezik, azonban a gyógyteákkal jelentősen segítheted a gyógyulás folyamatát.

Ezt is szeretjük