A hüvelygyulladás tünetei és kezelése: érdemes kerülni a leggyakoribb okokat is
Nemcsak betegség és intenzív együttlét során léphet fel.

hüvely betegség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden nő találkozik vele élete során, mégis igen kevés szó esik róla. Pedig a hüvelygyulladásról muszáj beszélni, mert nemcsak kellemetlen, hanem visszatérő is lehet. 

Bármilyen formában jelentkezik, mielőbbi orvosi kezelést igényel. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza van a segítségünkre.

A hüvelygyulladás tünetei

A vaginitis vagy vulvovaginitis a hüvely és a külső nemi szervek gyulladását jelenti. Jellemző tünete a piros és duzzadt nemi szerv, a kellemetlen szexuális együttlét, a fájdalmas vizelés és a viszketés, valamint a kellemetlen szagú hüvelyi folyás. A tünetek nem mindig jelentkeznek egyszerre, és kevésbé jellemző panaszok is megjelenhetnek attól függően, hogy mi váltja ki a gyulladást.

A hüvelygyulladás hátterében nemcsak betegség állhat. Gondot jelenthet a nem megfelelő tisztálkodás vagy a túl sok kemikália használata. A síkosítók és az irrigátorok túlzott használata is probléma lehet. A változókor és a menopauza is kiválthatja közvetve a tüneteket, mivel ekkor gyakran lép fel hüvelyszárazság, és az ösztrogénhiányos állapotban a kóros mikroorganizmusok is könnyebben elszaporodhatnak. 

A hüvelygyulladást előidézheti felfázás is, mely a hideg idő beköszöntével egyre sűrűbben fordul elő. Ezekkel a gyógyteákkal mérsékelheted a fájdalmas tüneteket. 

Gombás és bakteriális fertőzés is okozhatja

A gyulladás okai között szerepel az egyik leggyakoribb fertőzési lehetőség, a gomba is. Ez égő, viszkető érzéssel és fehér, túrós hüvelyi folyással is járhat. A fertőzés lehet bakteriális is, mely akár szexuális úton is terjedhet. A baktériumok túlzott jelenlétére jellemzően a szürkés, halszagú hüvelyi váladék hívja fel a figyelmet.

Ezeken kívül parazitafertőzés és többféle vírus is okozhat hüvelygyulladást. Előbbi esetben mindenképpen egy szexuális úton terjedő betegségről van szó, a neve trichomonas. Ez szürkészöld váladékkal jár, mely bő és kellemetlen szagú.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mit lehet tenni ellene? 

A hüvelygyulladás szakorvosi konzultáció után kezelhető, hiszen kenetvétel útján először meg kell állapítani a kiváltó okot. Sok esetben akár vény nélkül kiváltható szerek, antibiotikumok, ecsetelők és tabletták is megoldják a gondot, de ez nem jelenti azt, hogy öndiagnosztizálni kellene. Ha visszatérő problémáról van szó,  az hosszasabb kezeléssel jár. 

A vaginitis elkerülése érdekében a túl szűk alsóruházatot kerülni kell, az intim mosakodószereket pedig külsőleg szabad használni. Fertőzéskor kerülni kell a tampon használatát, és ügyelni kell a megfelelő intim higiéniára. Ha már biztos a hüvelygyulladás, de nem jelentkezik szexuális együttlét során fájdalom, akkor is mindenképpen óvszert javasolt használni, mivel a partner is fertőzött lehet, éppen ezért fontos a férfi kivizsgálása is.

Ezt is szeretjük