Az antibiotikumok mellékhatása, amiről nem nagyon van szó - Most a nőgyógyász beszélt róla

A hüvelyszárazság okairól dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

szex-problema
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvely szárazsága megkeserítheti a szexuális életet, mégis a legtöbb nő inkább együtt él éveken keresztül a panaszaival. A viszketés és kipirosodás is a tünetek között szerepel, melyek egyéntől és problémától függően változó erősségűek lehetnek, de nem mindig fertőzés áll a háttérben. 

Érdemes azonban figyelmet fordítani rá, és rendbe hozni - orvosi konzultáció után -, mert nagyon sokszor gyakori fertőzésekhez vezethet, ha a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik.

Az antibiotikum nemcsak segít, rombolhat is

Sok nő tapasztalta már, hogy antibiotikum-kúra alatt hüvelyfolyás, viszketés jelentkezik. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szerint ez azért van, mert a véráramba kerülve a gyógyszer hatóanyagai a szervezet összes sejtjéhez eljutnak. 

- Az antibiotikum a hüvely hámsejtjeihez is eljut, ahol meggátolja a hüvely falát bevonó jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. Mivel a hüvelynyálkahártyában csökken ezeknek a védekező baktériumoknak a száma, kórokozók szaporodhatnak el a kúra után.

ThinkstockPhotos-468127825

A stressztől is kiszáradhatok?

A hüvelyszárazság az esetek egy részében állandó, egész napos kényelmetlenséget okoz, és nem múlik. Ilyenkor a nyálkahártya elvékonyodása fogékonyabbá tesz a fertőzésekre. Tudományosan nem bizonyított, hogy a stressz előidézheti ezt az állandó szárazságot, itt inkább más tényezők, elsősorban a hormonok játszanak szerepet.

A nők egy másik részénél a hüvelyszárazság kisebb fokú, és mint tünet csak szexuális aktus közben jelentkezik. Szakértőnk szerint ez utóbbira sok minden lehet kihatással: hormonok, szorongás, különböző gyógyszerek szedése, lelkiállapot és ebben az esetben bizony a stressz is. De a rossz szokások is okozhatják.

Túl alapos vagy épp ritka mosakodás

A helytelen intim higiénia is roncsolhatja az egészséges hüvelyflórát, és vezethet kiszáradáshoz odalent. A napi egy fürdés ideálisnak számít, túlzásba vinni semmiképp nem szabad. Hiszen nemcsak a hüvely, de a külső nemi szervek is természetes úton, maguknak teremtik meg az egészséges pH-környezetet, amit a túl gyakori mosakodás károsít. Ezen felül érdemes figyelni arra, hogy a hüvelybe ne kerüljön tisztálkodószer.  

- Ha a hüvelybe bemossuk a szappant, tusfürdőt, az felborítja a hüvely pH-értékét, és megváltoztathatja a hüvelyflórát, a bakteriális összetételt. Csökkenhet a jótékony tejsavbaktériumok száma, és elszaporodhatnak más, folyást vagy gyulladást okozó baktériumok. Az intim mosakodóknál - pH-értékük miatt - kisebb a kockázat, de a rutinszerű hüvelyöblítés többet árthat, mint amennyit használ.

huvelyoblites-szerki2

Amikor csökken az ösztrogénszint

A hüvelyszárazság nagyon gyakori oka az ösztrogén nevű női hormon csökkenése a szervezetben. Ez történik szülés után, szoptatás és menopauza alatt. Ilyenkor a hüvelyhám szintén elvékonyodik, ami esetenként különböző mértékben történhet.

Mit tanácsol a szülész-nőgyógyász?

- A szoptatás alatt nincs szükség rögtön a hüvelyszárazság kezelésére, mivel az elválasztást követően javulni szokott a helyzet. Ha stressz vagy a szedett gyógyszerek a felelősek, akkor a stresszfaktor csökkentése, a szedett gyógyszerek esetleges átállítása segíthet. Menopauza beálltával a szájon át szedhető hormonpótló készítmények csökkenthetik a panaszokat.

Hormonmentes hüvelyhidratáló hüvelyszárazságra

A Vagisan hüvelyhidratáló nedvességgel és ápoló lipidekkel látja el a száraz nyálkahártyát, így puhává téve azt. Hormonmentes készítmény azoknak, akik nem szeretnének vagy nem alkalmazhatnak hormonos kezelést.

Promóció

Szakértőnk kiemelte, hogy a páciensnek mindig fel kell mérnie, hogy panaszai rontják-e annyira az életminőségét, hogy hormonpótló megoldást alkalmazzon. A kezelésről minden esetben orvossal kell konzultálni, mert lehet, hogy a tünetek enyhítésére elég egy gyógynövényalapú vagy hormonmentes krém.  

Ritkább esetek

Dr. Oláh Orsolya figyelmeztet, hogy más, ritkább esetekben is kialakulhat állandó hüvelyszárazság: 

- Bizonyos vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, de akár egyes kemoterápiás szerek miatt is kialakulhat. Kismértékben, ám kedvezőtlen irányban befolyásolhatja a hüvelyi nedvesedést az alkohol és a dohányzás is, de a hüvely nedvessége még menstruáció alatt is csökken.

Ezt is szeretjük