Az antibiotikumok mellékhatása, amiről nem nagyon van szó - Most a nőgyógyász beszélt róla

A hüvelyszárazság okairól dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

szex-problema

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hüvely szárazsága megkeserítheti a szexuális életet, mégis a legtöbb nő inkább együtt él éveken keresztül a panaszaival. A viszketés és kipirosodás is a tünetek között szerepel, melyek egyéntől és problémától függően változó erősségűek lehetnek, de nem mindig fertőzés áll a háttérben. 

Érdemes azonban figyelmet fordítani rá, és rendbe hozni - orvosi konzultáció után -, mert nagyon sokszor gyakori fertőzésekhez vezethet, ha a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik.

Az antibiotikum nemcsak segít, rombolhat is

Sok nő tapasztalta már, hogy antibiotikum-kúra alatt hüvelyfolyás, viszketés jelentkezik. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szerint ez azért van, mert a véráramba kerülve a gyógyszer hatóanyagai a szervezet összes sejtjéhez eljutnak. 

- Az antibiotikum a hüvely hámsejtjeihez is eljut, ahol meggátolja a hüvely falát bevonó jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. Mivel a hüvelynyálkahártyában csökken ezeknek a védekező baktériumoknak a száma, kórokozók szaporodhatnak el a kúra után.

ThinkstockPhotos-468127825

A stressztől is kiszáradhatok?

A hüvelyszárazság az esetek egy részében állandó, egész napos kényelmetlenséget okoz, és nem múlik. Ilyenkor a nyálkahártya elvékonyodása fogékonyabbá tesz a fertőzésekre. Tudományosan nem bizonyított, hogy a stressz előidézheti ezt az állandó szárazságot, itt inkább más tényezők, elsősorban a hormonok játszanak szerepet.

A nők egy másik részénél a hüvelyszárazság kisebb fokú, és mint tünet csak szexuális aktus közben jelentkezik. Szakértőnk szerint ez utóbbira sok minden lehet kihatással: hormonok, szorongás, különböző gyógyszerek szedése, lelkiállapot és ebben az esetben bizony a stressz is. De a rossz szokások is okozhatják.

Túl alapos vagy épp ritka mosakodás

A helytelen intim higiénia is roncsolhatja az egészséges hüvelyflórát, és vezethet kiszáradáshoz odalent. A napi egy fürdés ideálisnak számít, túlzásba vinni semmiképp nem szabad. Hiszen nemcsak a hüvely, de a külső nemi szervek is természetes úton, maguknak teremtik meg az egészséges pH-környezetet, amit a túl gyakori mosakodás károsít. Ezen felül érdemes figyelni arra, hogy a hüvelybe ne kerüljön tisztálkodószer.  

- Ha a hüvelybe bemossuk a szappant, tusfürdőt, az felborítja a hüvely pH-értékét, és megváltoztathatja a hüvelyflórát, a bakteriális összetételt. Csökkenhet a jótékony tejsavbaktériumok száma, és elszaporodhatnak más, folyást vagy gyulladást okozó baktériumok. Az intim mosakodóknál - pH-értékük miatt - kisebb a kockázat, de a rutinszerű hüvelyöblítés többet árthat, mint amennyit használ.

huvelyoblites-szerki2

Amikor csökken az ösztrogénszint

A hüvelyszárazság nagyon gyakori oka az ösztrogén nevű női hormon csökkenése a szervezetben. Ez történik szülés után, szoptatás és menopauza alatt. Ilyenkor a hüvelyhám szintén elvékonyodik, ami esetenként különböző mértékben történhet.

Mit tanácsol a szülész-nőgyógyász?

- A szoptatás alatt nincs szükség rögtön a hüvelyszárazság kezelésére, mivel az elválasztást követően javulni szokott a helyzet. Ha stressz vagy a szedett gyógyszerek a felelősek, akkor a stresszfaktor csökkentése, a szedett gyógyszerek esetleges átállítása segíthet. Menopauza beálltával a szájon át szedhető hormonpótló készítmények csökkenthetik a panaszokat.

Hormonmentes hüvelyhidratáló hüvelyszárazságra

A Vagisan hüvelyhidratáló nedvességgel és ápoló lipidekkel látja el a száraz nyálkahártyát, így puhává téve azt. Hormonmentes készítmény azoknak, akik nem szeretnének vagy nem alkalmazhatnak hormonos kezelést.

Promóció

Szakértőnk kiemelte, hogy a páciensnek mindig fel kell mérnie, hogy panaszai rontják-e annyira az életminőségét, hogy hormonpótló megoldást alkalmazzon. A kezelésről minden esetben orvossal kell konzultálni, mert lehet, hogy a tünetek enyhítésére elég egy gyógynövényalapú vagy hormonmentes krém.  

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ritkább esetek

Dr. Oláh Orsolya figyelmeztet, hogy más, ritkább esetekben is kialakulhat állandó hüvelyszárazság: 

- Bizonyos vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, de akár egyes kemoterápiás szerek miatt is kialakulhat. Kismértékben, ám kedvezőtlen irányban befolyásolhatja a hüvelyi nedvesedést az alkohol és a dohányzás is, de a hüvely nedvessége még menstruáció alatt is csökken.

Ezt is szeretjük