Hüvelyi folyás: mennyi a normális, és mit jelez, ha túl sok?
A ciklus bizonyos szakaszában, de terhesség idején is fokozódhat a folyás mennyisége.

no-fertozes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvelyi folyás természetes és szükséges jelenség, hiszen ez biztosítja a hüvely egészségét, és véd a fertőzésekkel szemben. Minden nő tapasztalja, mennyisége és állaga viszont a ciklus során változó képet mutat.

Hogy mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

A hüvelyi folyás szerepe

A hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, mely kis mennyiségben, folyamatosan távozik. Fő szerepe a hüvely nedvesen tartása, a tisztulás, valamint a fertőzésekkel szembeni védekezés, hiszen a benne található Lactobacillusoknak köszönhetően véd a káros mikroorganizmusok ellen, mivel savas közeget biztosít. Színe fehér, szinte átlátszó, szagtalan, nem darabos. Mennyiségét tekintve széles képet mutat, ugyanis ez egyénenként változó, ráadásul több tényező is befolyásolja, mint például a ciklus - ovulációkor és a menstruáció közeledtével nagyobb mennyiség ürül -, pszichés tényezők, várandósság - ekkor is bővebb folyás tapasztalható -, nemi izgalom.

A bővebb folyás okai

Mint már említettük, a váladék mennyiségét több minden befolyásolja, ami nem feltétlenül jelent kóros folyamatokat. Sokan megijednek, amikor ciklusuk közepe tájékán bővebb folyást tapasztalnak, pedig ez az ovulációt jelzi. Ekkor a nyák nyúlós és még inkább átlátszó lesz, és szerepe, hogy a spermiumok könnyebben tudjanak eljutni a megtermékenyítésre váró petesejthez - így tehát az akkor észlelt bővebb váladék teljesen természetes, nem ad okot aggodalomra.

Ugyanígy megrémisztheti az első gyermeküket váró kismamákat a nagyobb mennyiségű váladék, ugyanis azt hihetik, pont a terhességük során kaptak el valamilyen fertőzést. Bár való igaz, hogy ekkor a legyengült védekezés miatt könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ha egyedül erősebb folyást tapasztal az anyuka, az normális jelenség. Ennek oka, hogy a szervezet így próbál védekezni a fertőzésekkel szemben. Viszont, amennyiben színe fehér, úgy gyulladás állhat fenn, ha sárgás és rossz szagú, akkor valószínű, hogy gombás fertőzés. Ilyen esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni, mivel a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és idő előtti szülés indulhat meg - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általánosságban elmondható, hogy, amennyiben fertőzés áll fenn - akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos -, úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek, például más szín, más állag, kellemetlen szag, alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas közösülés. Tehát összességében kijelenthető, ha valami változást tapasztalsz, érdemes szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és kenetvétellel, esetleg tenyésztéssel felállítja a diagnózist, és megfelelő kezelést javasol. Ez leggyakrabban antibiotikus kúrát, majd Lactobacillus-helyreállító terápiát jelent, valamint a partner egyidejű kezelését.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fertőzés rizikóját növelheti:

  • strandszezon,
  • nem megfelelő intim higiénia - a túlzott higiéniát is beleértve -,
  • cukorbetegség,
  • antibiotikum-kúra,
  • méhszájgyulladás,
  • méhnyakrák,
  • hormonzavar.
Ezt is szeretjük