6 ételfajta, amit jobb, ha többet nem eszel: fél óra elteltével durva tüneteket okozhatnak
Lehet, hogy te is erre vagy érzékeny? Derítsd ki!

- Felélénkül a bőr és csökken a puffadás, ha így mosol arcot: ezt tedd, és ragyogni fogsz »
- 6 nőies nyári szett, amiben jól mutat a szalmatáska: ez a szezon legmutatósabb kiegészítője »
- Katalin hercegnét az egyik legszebb ruhájában örökítették meg a festményen: a híres kreáció úgy ragyog, mint a smaragd »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Bármilyen hétköznapi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmazhat, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.
Csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet, fontos azonban tudni, hogy nem valódi allergiás reakcióról van szó, mert az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában. A folyamat lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa ismerteti.
Mi az az álallergia?
Az álallergia valójában emésztési probléma, mely a túl sok hisztamint tartalmazó, illetve a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek.
A tünetek erőssége függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz - DAO - szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani.
Melyek a veszélyesnek számító ételek?
A leggyakoribb hisztamint tartalmazó, illetve hisztamint felszabadító élelmiszerek a következőek:
- halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra,
- érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt,
- alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör,
- húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús, belsőségek,
- zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém,
- egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, ketchup, sörélesztő.

Allergiagyanús tünetek
Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.
Bővebben itt olvashatsz a termékről.
Promóció
Ha ezek fogyasztása során bármilyen allergiás jellegű reakció vagy panasz lép fel, a fogyasztásuktól sajnos el kell tekinteni. Ilyen reakció a bőrpír, irritáció vagy viszketés, csalánkiütés vagy arcdagadás, tüsszögés vagy orrdugulás.
Van, ami diétával kezelhető
Ha felmerül a gyanú, hogy a tünetek a hisztaminnal állnak összefüggésben, a diagnózis allergiavizsgálat segítségével megállapítható. Az allergológiai szakvizsgálat során álallergiára utalhat a negatív vérteszt a jellegzetes tünetek megléte mellett. A betegség diagnózisához gyakran szükséges belgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálás is.
A tünetek az úgynevezett mediátor diéta megtartása mellett megszüntethetőek. Egyes esetekben rendkívül szigorú diétára van szükség, melynek alapja a magas hisztamintartalmú ételek teljes kerülése. Alkalmanként a DAO enzim tabletta formájában történő pótlása is ajánlott. Az álallergia nem életre szóló betegség. Bizonyos szabályok betartása mellett a későbbiekben akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer.
OLVASD EL EZT IS!

- megelőzés
- hasmenés
Gyakran van hasmenésed? Nagyon súlyos dolog állhat a háttérben

- allergia
- kiütés