Sok lisztérzékenynek segíthet a találmány: pofonegyszerű és zseniális egyszerre
2015 legjobb 25 találmánya közt is szerepel.
- Csak pár apró mozdulat, és nem villan ki a melltartó a ruha alól: szuper trükkök, ha meggyűlik a bajod a kivágott fazonokkal »
- 5 ruhakombináció, ami a 2000-es évek elején menő volt, de ma már kicsit sem sikkes: még jó, hogy nem mindent melegít fel a retró divat »
- Nincs 160 centi, de zseniálisan variálja a divatos fazonokat: ha így öltözöl, a bő ruhák sem nyomják össze az alakod »

- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- Hajdú Pétert kirakták a Szigeten az RTL VIP-ból: Sebestyén Balázs kotyogta ki
- Ha erről a telefonszámról hívnak, tilos felvenni! Így dolgoznak a csalók az OTP nevében
- 5 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki - Hány igen válaszod lett?
- Hátborzongató, VV Anett mit hallucinált igazából: először mondta el, mi történt a teaszeánszon
A lisztérzékenyeknél már egészen kis mennyiségű glutén is súlyos bajokhoz vezethet, így muszáj odafigyelniük az ételek összetevőire.
Ez otthon még működik ugyan, de egy étteremben vagy vendégségben már kevésbé, és a kockáztatás vagy a nem evés marad csak a gluténérzékeny vendégnek. Egy új eszköz azonban úgy tűnik, megoldja a problémát.
Biztonságos evés házon kívül is
Ez az új, hordozható szerkezet, amelyet a 6SensorLabs dobott piacra, jelenti a megoldást. A Nima névre hallgató kecses kis eszköz lehetővé teszi az adott étel gluténtartalmának ellenőrzését, ehhez elég egy kiskanálnyit elhelyezni benne a rendelni kívánt fogásból. A szerkezet ezután beméri az ételt, majd három percen belül visszajelez használójának.
A Nima jelzési szintje 20 ppm, amennyiben ennél nagyobb mennyiségű glutént fedez fel az ételben, szomorú ikonnal jelzi, hogy az lisztérzékenyek számára nem alkalmas a fogyasztásra. Amennyiben a jelzési szint alatti érték jön ki, mosolygó jellel tudatja, hogy az étel nyugodt szívvel ehető.
A Nima egyike lett a Time magazin szerint 25 legjobbnak ítélt új találmánynak, ebbe a listába bekerülni pedig nem kis teljesítmény.
A termék nagyon új, tavaly ősszel jelent meg, így Magyarországon egyelőre nem kapható - de reméljük, mihamarabb megérkezik. Az Egyesült Államokban 200 dollárba kerül, ez jelenlegi árfolyamon számolva 58-60 ezer forint körüli összegnek felel meg.
Röviden: mi az a glutén és a gluténérzékenység?
A glutén tulajdonképpen a sikér, egy búzában található, nyúlós fehérje. Az egészséges szervezet képes megemészteni, sokan azonban érzékenyek rá. Fontos, hogy nem ételallergia, hanem egy autoimmun-betegség. A gluténtartalmú ételekre ilyenkor különösen érzékenyen reagál a szervezet, felfúvódást, hasfájást, hasmenést okoznak. Tévhit, hogy gyerekkorban alakul ki: a teljes élethossz alatt bármikor megjelenhet.
Veszélyek az étteremben, vendégségben
Bár az ember alapvetően azt gondolná, hogy könnyű olyan ételt választani, ami lisztmentes, ez koránt sincs így. Sajnos egy gluténérzékeny ember számára az sem mindegy, járt-e egyáltalán lisztes étel közelében az, amit fogyaszt. Könnyen lehet például, hogy a megrendelni kívánt hús vagy krumpli valamilyen rántott, tehát lisztes étel után, mellett készült.
Emellett egyes bolti fűszerkeverékek, rágcsálnivalók is tartalmazhatnak glutént. Ugyanez előfordulhat például joghurtokkal, joghurtos öntetekkel is, ha azonos soron haladnak át müzlis változatukkal. Emellett egyes, alapvetően gluténmentes gabonák is - legnépszerűbb közülük a zab - sokszor olyan üzemben kerülnek feldolgozásra, ahol gluténtartalmú társaik is, így óhatatlanul érintkeznek velük.

Szűrővizsgálat otthon
Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.
Bővebben itt olvashatsz a termékről.
Promóció
Kép forrása: nimasensor.com
OLVASD EL EZT IS!

- fehérje
- liszt
A zabliszt tényleg gluténmentes? A dietetikus válaszol

- orvos
- diagnosztika