Fruktózfelszívódási zavar: 10 nagyon gyanús jel, hogy nem tudod megemészteni a gyümölcsöket
Lehet, hogy érint a betegség?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári hónapokban sok helyen olvashatod, hogy érdemes minél több idénygyümölcsöt fogyasztani. Ha azonban gyümölcsevés után különös tüneteket tapasztalsz, járj utána az okoknak.

A gyümölcsök édes ízét adó gyümölcscukor - fruktóz - emésztése ugyanis nem megy mindenkinek problémamentesen.

Fruktózfelszívódási zavar

A szacharóz nevű kettős cukrot egy fruktóz- és egy glükózmolekula alkotja, lebontását a szacharáz enzim végzi a szervezetben.

Amennyiben ez az enzim hiányzik a szervezetből, a folyamat nem mehet végbe, és fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően a szervezet az alábbi jelekkel üzen.

Tünetei

  • Fáradtság, fejfájás.
  • Hasi görcsök, hasmenés.
  • Feszültség, frontérzékenység.
  • Fokozott bélmozgás, puffadás.
  • Romló koncentrációs képesség.
  • Étkezéseket követő korai teltségérzés.

Mi az az ételallergia?

Alábbi videónk segít, hogy jobban eligazodj az ételallergia és az ételintolerancia fogalmak között.

Diagnózis és kezelés

A probléma egy egyszerű, H2-kilégzéses terhelési teszttel megállapítható. A kezelés lényege a magas fruktóz- és szacharóztartalmú ételek - például alma, birsalma, szőlő, körte, füge - kerülése, ám a terápia minden esetben egyénre szabott.

Lényeges még a répacukor és a méz kiiktatása az étrendből. A diéta időtartamának megállapításában a kiváltó ok rendkívül fontos: nem mindegy ugyanis, hogy öröklött szacharázzavarról van-e a szó, vagy a tünetek a bélnyálkahártya összetett károsodása miatt jelentkeztek.

Mi az a fruktózintolerancia?

A fruktózfelszívódási zavar és a fruktózintolerancia két különböző probléma. Utóbbi első tünetei - hasmenés, görcsök, alacsony vércukorszint, a növekedés elmaradása - az anyatejes táplálás elhagyásával szoktak jelentkezni. A viszonylag ritka, örökletes betegség oka a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működése. A kezeletlen betegség eredménye májmegnagyobbodás, fizikai sorvadás, szellemi elmaradottság, de akár halál is lehet. A fruktózintolerancia esetében egész életen át tartó szigorú diéta szükséges, amely kizárja a fruktóz, a szacharóz és a szorbit fogyasztását.

Ezt is szeretjük