Csalánkiütés és gyomorégés: ez is állhat a háttérben

Vedd komolyan a tüneteket!

Néhány egyszerű tünet sokkal komolyabb problémát is jelezhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fenti tünetek jelentkezését hajlamosak vagyunk ráfogni egy új kozmetikumra vagy éppen egy nehéz ételre, pedig ennél sokkal komolyabb dolog is állhat a háttérben.

A tartósítószer-allergia ritkán bár, de előfordul, és sokszor az orvosok is csak hosszas kivizsgálás után jönnek rá, hogy ez okozza a problémát.

Tartósítószer-érzékenység

Nagyanyáink korában a tartósítószer még mondhatni ismeretlen fogalom volt. Habár léteztek tartósító eljárások, mint például a füstölés, sózás vagy savanyítás, azért jellemzően az ételek szavatossága néhány napon belül lejárt.

Manapság az élelmiszerek nagy része előrecsomagolt állapotban kapható, különféle állományjavítókkal, ízfokozókkal és tartósítószerekkel felturbózva, hogy minél tovább elálljanak. A tartósítószereknek leegyszerűsítve az a feladatuk, hogy a bomlási folyamatokat lényegesen lelassítsák, ami igen hasznos a felhasználás szempontjából, az egészségre nézve viszont nagyon is káros lehet.

A tartósítószerek ugyanis allergiát válthatnak ki - voltaképpen ez is az ételallergia egyik fajtája, ám sokkal nehezebb kideríteni és kiküszöbölni, mint például a laktóz- vagy lisztérzékenységet.

Az összetevőkkel szembeni túlérzékenység azért alakul ki, mert a szervezet telítődik a különféle tartósítószerekkel és adalékanyagokkal. Ugyanakkor hajlamosító tényező lehet a dohányzás vagy passzív dohányzás, sőt, a hajlamot akár a szülőktől is örökölheted.

A betegség tünetei

Ahogyan az ételallergia, úgy a tartósítószer-érzékenység is elsősorban bőrtünetek formájában ad hírt magáról. Általában kisebb pörsenésekkel kezdődik, melyek egyre pirosabbá és duzzadtabbá válnak, végül pedig kialakul a csalánkiütés. Ez utóbbi bármikor, a test bármely részén megjelenhet, de gyorsan el is múlik - általában 15-30 perc, és nyoma sincs az irritációnak.

A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ez még a kisebbik rossz, ugyanis ahogy súlyosbodik az allergia, úgy válnak egyre komolyabbá a tünetek is. Előrehaladottabb állapotban gyomorégés, savas felböfögés és gyomorfájdalom is jelentkezhet, sőt, a túltelítettség könnyen életveszélybe sodorhat, mert bármikor felléphet fulladás és anafilaxiás sokk.

A diagnózishoz vezető út

A bőrgyógyászati vizsgálat általában annyit derít ki, hogy a szervezetben valamilyen góc van, amit antihisztamin-szerű tablettákkal el lehet nyomni, de ez még korántsem oldja meg a problémát. Pontos eredményt csak az allergológus tud adni az úgynevezett epikután teszt segítségével, melyet a hát felületén végeznek el. Ekkor tulajdonképpen a szóba jöhető allergéneket juttatják be a bőr alá, majd leolvassák, hogy melyik lehet a bűnös. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

A tartósítószer-allergia kezelése

Ha felmerül a gyanú, hogy tartósítószer-allergiában szenvedsz, érdemes napi rendszerességgel ételtüneti naplót vezetni, és megfigyelni, hogy milyen ételek állhatnak az irritáció hátterében.

Egyes zöldségek és gyümölcsök keresztallergiát válthatnak ki, ezért érdemes kerülni többek között a paprikát, a paradicsomot, a görögdinnyét és az uborkát. A felvágottakat, előrecsomagolt készételeket, zacskós leveseket, mirelit ételeket, süteményeket és az üdítőitalokat is mellőzni kell, hiszen ezekben található a legtöbb adalékanyag.

Mindez talán ijesztőnek tűnik, de aggodalomra semmi ok. A tartósítószerekből számos fajta létezik, lehet, hogy kifejezetten egy okozza a problémát, amit, ha kiiktatsz, gyógyszer nélkül is tünetmentes lehetsz. Ha viszont kiderül, hogy melyik felelős a bőrkiütésekért és gyomorfájdalomért, akkor érdemes a kozmetikumaidat is átnézni, ugyanis gyakori, hogy ugyanaz a tartósítószer megtalálható élelmiszer-ipari és szépségápolási termékekben egyaránt.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A betegség általában életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel kezelhető, de léteznek különböző immunterápiás módszerek is, melyek során a szervezetedet fokozatosan hozzászoktatják az allergénhez, így néhány év alatt elmúlhat az irritáció.

Neked van valamilyen allergiád?

Ezt is szeretjük