6 tünet, ami makuladegenerációra utal: az 50 éves kor feletti látásromlás gyakran ebből ered
A makuladegeneráció különböző tünetekkel jelentkezhet, legtöbbször drasztikus látásromlással jár.

makula nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A makuladegeneráció - azaz a sárgafolt elfajulása a fejlett egészségügyű országokban gyakori szembetegség. Kockázata és gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő.

Bár az éles látást befolyásolja, sőt egyes formái kezelés nélkül a hasznos látás elvesztéséhez is vezethetnek, teljes vakságot nem okoz. Hogy milyen tünetekkel jár, és hogy miként lehet kezelni a problémát, azt Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája mondta el.

Makula, vagyis a sárgafolt a retinán

A sárgafolt a retina közepén helyezkedik el. A szem ideghártyájának központi része, ami az éleslátásért felelős terület. Itt egyesülnek a bejövő fénysugarak, így az éppen megfigyelt tárgyat és a színeket is ezzel a területtel látjuk. Nevét sárgás színéről kapta.

GettyImages-1219044659

Makuladegeneráció

A makuladegeneráció ennek a területnek - azaz a sárgafoltnak- a károsodása. Orvosi értelemben számos, eltérő formája van. Jellemzően az idősebbeket sújtja (leginkább 50 év felett jelentkezik). Idős korban a súlyos látásromlás nagy százalékának hátterében a makuladegeneráció összefoglaló név alá tartozó betegségek állnak.

A makuladegenerációnak két fő típusa:

Nedves makuladegeneráció: ebben az esetben a kóros erek keletkeznek és törnek be a sárgafolt mélyéről az ideghártyába (retinába). Ezt érújdonképződésnek nevezzük. Mivel a kórosan képződött erek fala gyenge és kóros, folyadék szivároghat, szivárog át rajtuk a retina sejtjei közé, ami ödémát és homályos látást okoz. Vérzések is jelentkeznek, és az éleslátás helyén hegesedés alakul ki, ami már nem visszafordítható. Mindez a látás élességét nagyon súlyosan rontja, a látás a mindennapi életet akadályozó mértékben homályossá válik. A folyamat idővel a másik szemen is kialakulhat. A nedves makuladegeneráció az összes makuladegeneráción belül nem gyakori, ám az idős népességben jelentős gyakoriságú, és kiemelkedő egészségügyi problémát jelent.

GettyImages-1014544002

Száraz makuladegeneráció: az esetek nagy részében úgynevezett száraz makuladegenerációval állunk szemben. Ilyenkor nincsen érújdonképződés, hanem az ideghártya mély része elvékonyodik, elfajul, és lerakódások keletkeznek benne. Az esetek többségében mindkét szem érintett. A száraz makuladegeneráció romlása lassú folyamat, és sokszor nem vezet jelentős látáskárosodáshoz. A súlyosabb esetekben azonban a makula sejtjeinek elsorvadása révén a központi látást jelentősen megronthatja. A száraz makuladegeneráció egyes formái a nedves makuladegeneráció kialakulásához vezetnek. Ekkor a kezdetben tünetszegény száraz forma átalakulhat nedves makuladegenerációvá.

Milyen tünetek utalnak makuladegenerációra?

 • Látásélesség csökkenése.
 • Sötétebb terület (folt) megjelenése a látótér közepén (például emiatt olvasás során nem látja a beteg a szöveget, a betűk torzan látszanak, és az állapot változik néhány nap vagy hét alatt.
 • A kontrasztokat nem látja megfelelően.
 • A tárgyak eltorzultnak látszanak.
 • Az arcok felismerése romlik, lehetetlenné válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kik vannak veszélyben?

A makuladegeneráció mindkét fő típusa tekintetében az alábbi állapotok a legfontosabb hajlamosító tényezők:

 • 50 év feletti életkor.
 • Akiknek a szülei és nagyszülei között makuladegeneráció előfordult.
 • Dohányosok.
 • Magasvérnyomás, különösen, ha a vérnyomás kezelése nem megfelelő, illetve nem sikeres.
 • Kevés lutein, karotin, vitamin és nyomelem fogyasztása.
 • Nagyfokú rövidlátás.

A makuladegeneráció felismerése és kezelése

- A beteg fent részletezett jellegzetes panaszai alapján pupillatágításban részletes szemészeti vizsgálatot végzünk. A szemfenék képe, valamint a makula területének optikai koherencia tomográfiás (OCT) és OCT angiográfiás vizsgálata - melyekkel nem invazív módon a retina rétegeit elkülönítve vizsgálhatjuk és az érújdonképződést kimutathatjuk -, jelentik a legkorszerűbb diagnosztikai eljárásokat. Ugyanezen vizsgálatok szükségesek az állapot változásának és a kezelés eredményességének a megítélésére is - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

GettyImages-151033359

A makuladegenerációt meggyógyítani nem lehet, ám különböző kezelésekkel és beavatkozásokkal lényegesen javítható és hosszú távon is megőrizhető a látás és a látáshoz kapcsolódó az életminőség. A hajlamosító tényezők megszüntetése mellett a száraz formákban cinket, rezet, antioxidánsokat, karotinoidokat tartalmazó táplálékkiegészítők szedése javasolt. Ezek a patikákban recept nélkül elérhetők.

Fontos továbbá a centrális látás rendszeres önellenőrzése oly módon, hogy a beteg olvasószemüvegen át kockásfüzet-lapra néz külön az egyik, majd a másik szemével, és figyeli, hogy az egyenletes kockamintázat torzultnak látszik-e. Nedves makuladegeneráció esetén, ha az állapot nem túlzottan késői, a szembe adott érújdonképződést gátló injekciókat alkalmaz a szemorvos. Ez a kezelés számos injekciót jelent éveken keresztül, de korai állapotú betegségben képes a látást tartósan megőrizni. Az injekciókon túlmenően a száraz makuladegeneráció kapcsán leírt kezelés és látás önellenőrzés nedves makuladegeneráció esetében is szükséges.

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a mélyzöld zöldségek és a piros gyümölcsök?

Bizonyos tápanyagok adják a növények jellegzetes színeit, amik megakadályozhatják a szem idő előtti öregedését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük