8 elváltozás a szemen és a környékén, ami betegséget jelez: a sötét karikákat nem csak a fáradtság okozhatja
A szemben és a környékén jelentkező elváltozásokra nem érdemes legyinteni, a hétköznapi tünetek betegséget is jelezhetnek.

szem elváltozásai
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szeme egészségéért mindenki aggódik. A látással kapcsolatos problémák, a szemen vagy szemben megjelenő elváltozások kifejezetten ijesztőek lehetnek, már az is elég kellemetlen, ha belemegy valami, ami irritációt okoz.

A szem és a környéke sok dologra felhívhatja a figyelmet: ha ráng a szemhéj, az ember általában elkönyveli, hogy keveset aludt, esetleg túlhajszolta magát, ha bevérzik, vagy táskás a szem, hasonlóra gyanakszik, de ezek a tünetek nem csak a fáradtságot jelezhetik, így érdemes figyelni rájuk, főleg, ha más tünet is társul hozzájuk.

Elváltozások a szemeknél

Mit jelent a karikás, a kidülledő, a pirosas vagy épp a sárgás szem? Mi történik akkor, ha nem múló göb alakul ki a szemhéjon? Mi állhat a különböző méretű pupillák hátterében? A szerv, valamint a környezetének állapota a szembetegségek mellett például tápanyaghiányra is felhívhatja a figyelmet, sőt olykor a belső szervek állapotáról is tanúskodhat. A következő elváltozások észlelésekor szakember felkeresése javasolt.

(Kép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük