Megváltoztatták az ideális vérnyomásértékeket a szakértők: mostantól ez számít normálnak

Mostantól ez számít normális vérnyomásértéknek.

Mennyi a normális vérnyomás és pulzus?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi szakértőknek és az újabbnál újabb kutatásoknak hála folyamatosan frissülnek az egészségügyi irányelveket annak érdekében, hogy azok minél pontosabbak és relevánsabbak legyenek. Az egyik legutóbbi változás a vérnyomásértékek esetében történt.

Mennyi a normális vérnyomás és pulzus?

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság, az Amerikai Kardiológiai Kollégium és más egészségügyi szervezetek által kiadott új irányelvek jelentősen szigorítottak a magas vérnyomás diagnózisán. A korábbiakkal ellentétben, amelyek 140/90 mmHg feletti értékeket tekintettek magasnak, az újak már az 130/80 mmHg és az annál magasabb értékeket határoznak meg magas vérnyomásnak minden felnőtt esetében.

Korábban írtunk arról, hogyan kell helyesen vérnyomást mérni, kattints ide!

magad vérnyomás
Fotó: Andrew Matthews - PA Images / Getty Images Hungary

Ez a változás elsősorban azért történt, mert a kutatások kimutatták, hogy már az eddigi határértékeknél alacsonyabb vérnyomás is növeli a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Az új irányelvek mögötti adatok részben az 2017-es Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) eredményeiből származnak, amelynek során több mint 9 ezer felnőttet vizsgáltak, és azt találták, hogy a 120 mmHg alatti szisztolés vérnyomás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az új alapvetések nemcsak az értékek szigorítását jelentik, hanem az előző kategóriák átszervezését is. A korábbi prehipertenzió kategóriát, amely 120–139 mmHg közötti szisztolés értékeket jelentett, eltörölték, és helyette két új kategóriát vezettek be: emelkedett vérnyomás (120–129 szisztolés és 80 alatti diasztolés) és 1. stádiumú magas vérnyomás (130–139 szisztolés vagy 80–89 diasztolés).

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem csupán az értékeken szigorítottak, hanem erőteljesebben hangsúlyozzák az életmódbeli változások jelentőségét. Az egészséges életmód, ideértve a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást és a testsúly kontrollját, kulcsfontosságú lehet a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében és kezelésében.

Az új irányelvek bevezetése remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a magas vérnyomás kezelése hatékonyabb legyen és csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Ez történik a testeddel, ha nem iszol 30 napig alkoholt - Nem csak a májadnak tesz nagyon jót

Egy hónap alkohol nélkül az egész szervezetre jó hatással van, brit tudósok nem várt hatást is kimutattak.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images HUngary.)

Ezt is szeretjük