8 ok, ami miatt gyakran kell éjszaka WC-re menni: vérnyomásprobléma is állhat a hátterében

A gyakori éjszakai vizelés nemcsak kellemetlen, hanem komoly problémára is utalhat.

Gyakori éjszakai vizelés okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha éjszaka többször érezzük szükségét a vizelésnek, és ez gyakran előfordul, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük, pontosan mi az oka. Férfiak leginkább prosztataproblémára szoktak gyanakodni, nők pedig elsősorban hólyaghurutra, de dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza, magasvérnyomás-specialista arra figyelmeztet, hogy magas vérnyomás és szívelégtelenség is állhat a háttérben.

Gyakori éjszakai vizelés okai

Ha éjszaka egyszer kell valakinek vécére mennie, az még normálisnak tekinthető, bár ideális esetben 7-8 órát végig lehet aludni vizelési inger nélkül is. Amennyiben azonban kettőnél több alkalommal kell vizelés miatt felkelni, az már kóros jelenség, amit nocturiának hívnak. Nemcsak a gyakori vizelés, hanem a kellemetlen szag is betegségről árulkodhat, erről korábban írtunk

Gyakori éjszakai vizelés okai 3
Fotó: VikaValter / Getty Images Hungary

Ennek számos oka lehet, köztük olyan könnyen megszüntethetők, mint az esti jelentős mennyiségű folyadékfogyasztás, nagyobb mennyiségű alkohol- vagy koffeinfogyasztás, és olyan súlyosabb problémák is, mint a cukorbetegség, alvási apnoé, a húgyhólyag kontrolljának zavara, a prosztatamegnagyobbodás és még számos - gyakran urológiai - kórkép. A kivizsgálások során az is kiderülhet, hogy a vese működési zavara okozza a gyakori éjszakai vizelési ingert, és ilyenkor szóba jöhet a kardiológiai kivizsgálás lehetősége is. De vajon miért lehet erre szükség?

- A gyakori éjszakai vizelés olyan probléma, ami akár magas vérnyomásra és ezzel összefüggésben vesekárosodásra utalhat - ismerteti Petróczy doktornő. A vesebetegség intő jeleiről itt tudsz többet olvasni

- Ennek a két betegségnek az összefüggései kétirányúak. A magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat, márpedig mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Innentől kezdve pedig beindulhat egy ördögi kör, hiszen a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, ami pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját. 

Gyakori éjszakai vizelés okai
Fotó: Tharakorn / Getty Images Hungary

Így okozhat a magas vérnyomás gyakori éjszakai vizelést

Az összefüggések megértéséhez tudni kell azt is, hogy a magasvérnyomás-betegséghez sok esetben társuló balszívkamra-elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás, és tipikus pangásos tünetek alakulnak ki, mint a kéz-, lábdagadás, bokaödéma. Ezzel összefüggésben a vizeletkiválasztásban is zavar alakulhat ki, ami miatt átmenetileg felhalmozódik a szervezetben a folyadék. Az esti lefekvés után azonban ez a folyadék visszajut a keringésbe, mert a pihenő szív ilyenkor több vért képes juttatni a vesékbe, ami fokozottabb munkába kezd. Ennek a folyamatnak az eredménye is lehet tehát az éjszakai gyakori vizelés. 

- Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, például gyakori éjszakai vizelést, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Amennyiben nincsenek tünetek, de a családban már előfordult ez a betegség, szintén fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető - ismerteti dr. Petróczy Natália.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus és más komoly betegségek is megelőzhetők.

A szívelégtelenség is járhat ilyen tünettel

Az éjszakai gyakori vizelés hátterében a szívelégtelenség is állhat - amely az esetek egy részében a magas vérnyomás talaján alakul ki. A szív csökkent teljesítőképessége miatt nem képes teljes mértékben ellátni feladatát, ami nem csupán a friss vérnek az artériákba történő pumpálása, hanem a vénákban lévő vér visszaszívása is. Ha ez nem működik tökéletesen, a vér a lábakban pangani kezd, ödéma alakul ki. Éjszaka, fekvés közben a lábak kötőszöveteiben felhalmozódott ödéma azonban elkezd felszívódni, több folyadék áramlik a szív felé, javul az erekben a keringés. Az érpályákban a nappali állapothoz képest viszonylagos folyadékfelesleg képződik, amit a vesék kiválasztanak - ezért ismétlődhet újra és újra az éjszakai vizelési inger.

Gyakori éjszakai vizelés okai 4
Fotó: ER Productions Limited / Getty Images Hungary

Amennyiben a kivizsgálás során az derül ki, hogy szívelégtelenség okozza a tüneteket, feltétlenül szükséges a kezelés. Az életmódban a legfontosabb teendők a megfelelő táplálkozás és a mozgás bevezetése, hogy minél könnyebb legyen a szív munkája. A gyógyszerelésnek pedig kettős célja van: egyrészt javítja a szív pumpafunkcióját, másrészt csökkenti a testben lévő folyadék mennyiségét, hogy ezzel is enyhíthető legyen a szívre nehezedő nyomást. Ezen célok eléréséhez az alapos kardiológiai kivizsgálás után tud dönteni a szakorvos a szükséges gyógyszerek típusáról, azok megfelelő kombinációjáról.

4 ok, ami a nehéz vizelés hátterében állhat: ezért kell urológushoz fordulni vele

A nehéz, akadozó vizelet hátterében súlyos okok is állhatnak, amikkel szakorvoshoz kell fordulni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük