Van értelme lúgosítani? 4 dolog, amit tudnod kell az emésztőrendszerről
Befolyásolja a táplálkozás a szervezet pH-értékét? Meddig van az étel a belekben? Ismerned kell néhány tényt az emésztésedről.
A különböző emésztési zavarok nagyon gyakoriak, sokan éppen ezért nem is veszik kellően komolyan őket, és akár orvosi vizsgálat nélkül, legfeljebb egy egyszerű diétával próbálják meg orvosolni azokat.
A rossz megoldásokkal az emésztőrendszeri probléma ráadásul még súlyosabbá válhat. Ha tisztában vagy azzal, hogy mi miért történik a szervezetben az emésztés során, a nem működő módszereket is könnyebben kiszűrheted.
Érdemes lúgosítani?
A gyomor az emésztés során sósavat választ ki, nagyjából napi két litert. A fehérjebontó pepszin enzimmel együtt ez segíti az étel megemésztését és a baktériumok elpusztítását. Az erős kémiai anyag az egészséges gyomorban mégsem tesz kárt, mivel azt sűrű nyálkahártya védi, ami néhány naponta megújul.
A pH-t nem befolyásolja az étel
Bár gyomorproblémák esetén csakugyan nem javasolt a savtermelést fokozó ételek és italok fogyasztása, az emberi szervezet pH-értéke a máj, a vese és a tüdő munkájának köszönhetően nagyjából állandó, a táplálkozás nem befolyásolja számottevő mértékben.
A lúgosító diétában javasolt zöldségek és gyümölcsök ettől függetlenül egészségesek, tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért fogyasztásuk mindenki számára nagyon ajánlott.
A vékonybélben emésztünk
A legtöbb emésztési folyamat nem a gyomorban, hanem a vékonybélben történik. A hat-hét méter hosszú bélben az epehólyag és a hasnyálmirigy váladéka segít semlegesíteni a savas gyomornedvet, majd hatalmas felületén - amit tovább növelnek a redők és a bélbolyhok - megy végbe a tápanyagok felszívódása, és a kiválasztás is elindul.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A vastagbélben van a legtovább az étel
A bevitt étel átlagosan negyven órán át van a szervezet emésztőrendszerében. Az egyéni tényezőktől és a megevett ételtől függően a gyomor tartalma kettő-hat óra alatt ürül ki, az anyag a vékonybélben további két-három órát tölt. A legtöbb ideig, akár több tíz órán át mégis a nagyjából másfél méter hosszú vastagbélben van: minimum négy-öt, de akár 72 órát is, átlagosan 38-at.
A vastagbél legfontosabb funkciója, hogy benne a fel nem szívódó anyagok besűrűsödnek, salakanyaggá válnak. Ez azonban nem minden. Gazdag baktériumflórájának köszönhetően lebontja a cellulózt, a fehérjét, továbbá a B- és K-vitaminok előállításában is részt vesz.
Felgyorsítják az anyagcserét: 10 egyszerű jógapóz székrekedés és puffadás ellen
Nézegess képeket!
Elolvasom