Van értelme lúgosítani? 4 dolog, amit tudnod kell az emésztőrendszerről
Befolyásolja a táplálkozás a szervezet pH-értékét? Meddig van az étel a belekben? Ismerned kell néhány tényt az emésztésedről.

no-fajo-gyomor
Ez is érdekelhet

Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja (x)

Nyaralj korlátok nélkül! (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Ünnepelj együtt a dm-mel! Nagy meglepetéssel készül a napokban a dm – Te se maradj le róla! (x)

beauty and style

Pofonegyszerű partismink, ami tágra nyitja a szemeket: nem tudod elrontani »

Ezért jobb, ha az ujjaiddal viszed fel az alapozót ecset vagy szivacs helyett »

A 2000-es évek legdivatosabb fülbevalója most újra trendi »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A különböző emésztési zavarok nagyon gyakoriak, sokan éppen ezért nem is veszik kellően komolyan őket, és akár orvosi vizsgálat nélkül, legfeljebb egy egyszerű diétával próbálják meg orvosolni azokat. 

A rossz megoldásokkal az emésztőrendszeri probléma ráadásul még súlyosabbá válhat. Ha tisztában vagy azzal, hogy mi miért történik a szervezetben az emésztés során, a nem működő módszereket is könnyebben kiszűrheted.

Érdemes lúgosítani?

A gyomor az emésztés során sósavat választ ki, nagyjából napi két litert. A fehérjebontó pepszin enzimmel együtt ez segíti az étel megemésztését és a baktériumok elpusztítását. Az erős kémiai anyag az egészséges gyomorban mégsem tesz kárt, mivel azt sűrű nyálkahártya védi, ami néhány naponta megújul. 

gyomor anatomia

A pH-t nem befolyásolja az étel

Bár gyomorproblémák esetén csakugyan nem javasolt a savtermelést fokozó ételek és italok fogyasztása, az emberi szervezet pH-értéke a máj, a vese és a tüdő munkájának köszönhetően nagyjából állandó, a táplálkozás nem befolyásolja számottevő mértékben.

A lúgosító diétában javasolt zöldségek és gyümölcsök ettől függetlenül egészségesek, tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért fogyasztásuk mindenki számára nagyon ajánlott.

A vékonybélben emésztünk

A legtöbb emésztési folyamat nem a gyomorban, hanem a vékonybélben történik. A hat-hét méter hosszú bélben az epehólyag és a hasnyálmirigy váladéka segít semlegesíteni a savas gyomornedvet, majd hatalmas felületén - amit tovább növelnek a redők és a bélbolyhok - megy végbe a tápanyagok felszívódása, és a kiválasztás is elindul. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A vastagbélben van a legtovább az étel

A bevitt étel átlagosan negyven órán át van a szervezet emésztőrendszerében. Az egyéni tényezőktől és a megevett ételtől függően a gyomor tartalma kettő-hat óra alatt ürül ki, az anyag a vékonybélben további két-három órát tölt. A legtöbb ideig, akár több tíz órán át mégis a nagyjából másfél méter hosszú vastagbélben van: minimum négy-öt, de akár 72 órát is, átlagosan 38-at.

A vastagbél legfontosabb funkciója, hogy benne a fel nem szívódó anyagok besűrűsödnek, salakanyaggá válnak. Ez azonban nem minden. Gazdag baktériumflórájának köszönhetően lebontja a cellulózt, a fehérjét, továbbá a B- és K-vitaminok előállításában is részt vesz.

Ezt is szeretjük