Keményen megdolgoztatja a comb- és farizmokat ez a póz: a testtartást is fejleszti

Érdemes kipróbálni ezt a pózt, hogyha a comb- és farizmok megdolgoztatása a cél.

Lovaglóállás hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A lovaglóállás vagy Utkata Konasana (angolul Horse Pose) egy olyan jógapóz, amely mind kezdők, mind haladók számára alkalmas a comb- és farizmok erősítésére, de a törzsizmokat is megdolgoztatja.

A lovaglóállás hatása

Míg sok jógapóz elsősorban a nyújtásra összpontosít, a lovaglóállásnál az izmok erősítése van fókuszban, miközben nyújtja azokat. Aki szeretné tónusosabbá tenni a lábait, érdemes bevetnie ezt az izometrikus gyakorlatot. 

  • Állj terpeszbe úgy, hogy a lábak vállszélességnél kissé távolabb helyezkedjenek el egymástól, a lábujjak mutassanak kifelé.
  • Belégzés közben emeld fel a karokat szélesen a fejed fölé, és nyomd össze a tenyereidet.
  • Kilégzés közben hajlítsd be a térdeket 90 fokban, mintha csak egy láthatatlan székre ülnél le, és húzd a kezeket a mellkasod elé.
  • Tartsd a térdeket a lábfejek fölött, tehát ne menjenek a boka elé, és húzd be a farokcsontodat a tested alá, a hátad legyen egyenes. Tartsd meg ezt a pozíciót legalább 30 másodpercig, és lélegezz mélyeket.

A lovaglóállás kiválóan erősíti a négyfejű combizmot, a farizmokat és a belső combokat, miközben aktiválja a törzsizmokat is. Javítja a testtartást, gyakorlásával megelőzhetővé válnak a sérülések, és a gyakori hát- vagy nyakfájdalmak is - erre kiválóan alkalmas a galambpóz is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel ez a póz eredetileg a jógából származik, nem meglepő, hogy a gyakorlat során nyújtás is történik. Nyúlik a csípő környéke és a lábak elülső része is, amitől rugalmasabbá válik az alsótest.

A lovaglóállás önmagában is kiválóan alkalmazható napi rendszerességgel, de másfajta testmozgások során is alkalmazhatod, például a 15 perces jógánál, hogy változatosabbá tedd.

6 egyszerű jógapóz fogyáshoz, amit könnyen el tudsz végezni - Egyszerre formálnak, és segítik az emésztést

Nem kell a nyakadba venned a lábad a következő jógapózokhoz.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük