Javítja a vérkeringést, erősíti az izmokat, és ingyen van: ezért teszel jót a testeddel, ha lépcsőzöl

A vérnyomást csökkenti, a csontsűrűséget pedig növeli a lépcsőzés, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba.

lépcsőzés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres mozgás bevezetése a mindennapokba talán a leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik, és valóban hasznos is lenne, ha az ember meg tudná valósítani. Az inaktív, mozgásszegény életmód az egyik legjelentősebb egészségkárosító tényező.

Az új szokások bevezetéséhez időre és elszántságra is szükség van, nincs ez másként a mozgással sem. Az kevéssé járható út, hogy egyik pillanatról a másikra kőkemény edzések végzésére adja a fejét valaki, az apró, szinte észrevétlen változtatásokkal viszont el lehet kezdeni a fokozatos építkezést. Az egyik ilyen a lépcsőzés. Bár sok helyen van lehetőség lift és mozgólépcső használatára, a lépcsőzés rendkívül pozitív hatásait kár lenne veszni hagyni. 

Csökkenti a vérnyomást, fokozza az izomerőt

A napi 20-30 perces fizikai aktivitás pozitív hatásairól számos tanulmány született. Amellett, hogy segít az optimális testsúly megőrzésében, jót tesz egyebek mellett a szív- és érrendszernek, az anyagcserének, de még a mentális egészségnek is. Érdemes tehát kihasználni a mozgásra kínálkozó alkalmakat, legyen az egy-két buszmegálló lesétálása vagy néhány emeletnyi lépcsőzés. Következzen néhány szempont, ami meghozhatja a kedvet az utóbbihoz!

A lépcsőzés összehangolt izommunkát kíván, erőteljes fizikai aktivitásnak számít, főleg, ha tempósan végzed. Az alsó végtag, a vádli és farizmok mellett a törzsstabilizáló izmok is kiveszik a részüket a munkából, éppen ezért edzésként végezve ez a mozgásforma gyönyörűen formálja és erősíti az izomzatot. Természetesen kalóriát is égetsz vele, hogy pontosan mennyit, az sok tényezőtől, például az intenzitástól és a testsúlyodtól is függ. Általánosságban viszont kijelenthető, hogy több kalória égethető el a lépcsőzéssel, mint mondjuk a kocogással, egy lépcsőfok megtétele felfelé körülbelül 1-1,5 kalóriát ér.

Amennyiben kissé elszoktál a mozgástól, már 1-2 emelet után tapasztalhatod, hogy kifulladsz, megemelkedik a pulzusod, szaporábban veszed a levegőt. A lépcsőzés bizony fokozza a szív és a tüdő működését, serkenti a vérkeringést, javítja az állóképességet. A magas vérnyomással élőknek kifejezetten hasznos lehet, erre a megállapításra jutott egy 2018-as, menopauza után lévő nők körében végzett vizsgálat. A résztvevők 12 héten át heti négy alkalommal, napi 2-5-ször 192 lépcsőt másztak meg, ennek eredményeként a vérnyomásuk csökkent, az ereik rugalmassága és az alsó végtagi izmaik ereje pedig nőtt. Ebből is látszik, hogy a lépcsőzés támogathatja  a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. Diagnosztizált hipertónia esetén szükség lehet az orvosoddal történő egyeztetésre a mozgás bevezetése előtt! 

A csontritkulás megelőzésében is hasznos

A lépcsőzés a gravitáció ellenében történő, vertikális munkára sarkallja a mozgásrendszert, ez jelentős terhet ró a csontozatra is, ami a csontsűrűség megőrzése és javítása, összességében tehát a csontritkulás (osteoporosis) megelőzése érdekében fontos szempont. A térdre nehezedő terhelés mérséklése miatt a lépcsőfokra érkezésnél nyomd bele a sarkad kissé a talajba, ügyelj rá, hogy mindig az egész talpad letedd, illetve ne csapd le a lábfejed, kerüld el a felesleges, túlzott ütközést!

Fokozatosan építsd be ezt a mozgásformát a mindennapjaidba: munkába menet, hazafelé jövet a lift vagy a mozgólépcső helyett válaszd az aktív izommunkát. Eleinte inkább lassan, de biztosan, az izmaidra és a testtartásodra figyelve mászd meg az emeleteket, tarts pihenőt, ha szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Később, ha úgy érzed, hogy ez már nem jelent kihívást, kipróbálhatod a célzott lépcsős edzéseket is, szánj pár percet kifejezetten a fel-le lépcsőzésre. Ehhez már nem árt a kényelmes öltözet, a bokát jól tartó cipő sem. Amennyiben krónikus betegséggel élsz, különös tekintettel a légzést és a keringést érintő kórképekre, kérd ki előbb az orvosod véleményét! Az alsó végtaggal kapcsolatos ízületi problémák esetén is szakemberrel történő konzultáció szükséges. 

Ezért éri meg sétálni evés után

Az evés utáni séta többek között a vércukorszint szabályozásában és az emésztés támogatásában lehet a segítségedre. Érdemes legyűrni a jóllakottságot követő pihenés iránti vágyat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük