6 dolog, ami ingyen van, de rengeteget segít az egészség megőrzésében: nem csak az étkezés számít

Nem minden drága, ami egészséges, egy kis időráfordítással és elhatározással nagyon sokat tehetsz a fizikai állapotod fejlesztéséért.

Egészséges életmód szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmóddal kapcsolatban az egyik leggyakoribb kifogás minden bizonnyal az, hogy nagyon drága. A dobogó második fokán pedig az időigényessége szerepel. Való igaz, hogy odafigyelést és ráfordított időt, energiát igényel, ha valaki kézbe szeretné venni a saját egészségét, és az is tény, hogy a leghasznosabb, legtisztább élelmiszerek nem olcsóak. 

Ugyanakkor a törekvések hosszú távon kifizetődnek, hiszen azok, akik a mindennapok szintjén tudatosan törődnek a testük állapotával, a jövőjükbe fektetnek be. Mindemellett azt is fontos hangsúlyozni, hogy van néhány dolog, ami bár ingyen van, mégis kulcsfontosságú az egészség megőrzésének szempontjából. 

Szokások az egészséges életért

Vízivás

Mindenki tudja, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, és valószínűleg azt is, hogy az a legjobb, ha mindez vízzel történik. Nemcsak a legolcsóbb, hanem a legegészségesebb opciót is jelenti, hiszen az üdítőitalok cukortartalmuk révén nem tesznek jót a szervezetnek. Ha valaki hosszasan nem iszik eleget, idővel húgyúti és veseproblémákkal, csökkent szellemi teljesítőképességgel és fejfájással nézhet szembe. 

Séta

A séta nem megerőltető mozgásforma, amihez bárki hozzákezdhet, életkortól és testalkattól függetlenül. Ráadásul nem is kell mélyen a pénztárcába nyúlni hozzá. Bár az időfaktor sokak kedvét elveszi a testmozgástól, a gyaloglást könnyűszerrel be lehet illeszteni a napi rutinba. Munkába menet szállj le a buszról pár megállóval előbb, és inkább sétálva teljesítsd a távot, vagy szakítsd meg a munkavégzést rövid kis sétákkal a környéken. Ez felfrissíti a szellemed és a tested egyaránt, ráadásul számtalan kutatás van arról, hogy már napi 15 perc séta is segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az optimális vércukorszint beállításában. Már napi háromszor 15 perc séta az étkezések után kifejezetten jó a szénhidrát-anyagcsere szempontjából, sőt hasznosabbnak bizonyult, mint egy nagy, 45 perces gyaloglás. 

Napfény

Bár a napfényről manapság leginkább az az elleni védekezés jut eszünkbe, számos jó tulajdonsága is van, amiket érdemes kihasználni, természetesen nem a legnagyobb hőség idején, és mindenképp fényvédő készítmény használatával. Napfény hatására termelődik a bőrben a D-vitamin, ami az erős csontokhoz és a hormonrendszer működéséhez is nagyon fontos. Emellett pedig a mentális egészségnek is jót tesz, hatására fokozódik az örömhormonnak is nevezett szerotonin termelődése a szervezetben.

A szabadban töltött idő ráadásul a látásélesség megőrzésében, a rövidlátás kialakulásának prevenciójában is segíthet - ez különösen gyermekkorban van így, azonban a felnőttek esetében is lényeges, hogy elszakadjanak a képernyőtől.

Olvasás

Az olvasás sokak kedvelt hobbija, ami amellett, hogy kikapcsolódást biztosít, serkenti az agyműködést, növeli a szókincset, csökkenti a legfőbb egészségkárosító tényező, vagyis a stressz mértékét, este segít az elalvásban, továbbá az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás megelőzésében.

Feküdj le korábban

Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hiányában a testmozgás és a diéta sem olyan hatásos, az egészség megőrzésének alapfeltétele az elegendő alvás. A lefekvés időzítésével sokaknak meggyűlik a baja, hiszen annyi a teendő még az esti órákban is, hogy nem kerülnek időben ágyba. Azonban a 7-8 óra alvásra érdemes törekedni, még akkor is, ha ez kicsit korábbi lefekvést igényel. A szakemberek szerint a kulcs a rutin kialakítása, a legjobban akkor jár az ember, ha arra törekszik, hogy mindennap ugyanakkor hajtja álomra a fejét és hasonló időpontban is kel fel. 

A szociális kapcsolatok is fontosak

A társas kapcsolatok fontosak az ember életében, de gondolnád, hogy a szellemi épséged megőrzésében is segítenek a baráti találkozók, a közös hobbik? A kutatók szerint a barátságok ápolása és a közös időtöltés nemcsak a léleknek tesz jót, hanem az agynak is, például támogatja a memóriát. Mindemellett viszont a hangulatra gyakorolt hatását sem szabad lebecsülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fentiek alkalmazása tulajdonképpen elhatározás kérdése, nem jelentenek óriási változást a mindennapokban, ám annál nagyobb változáshoz vezethetnek az egészség szempontjából. Ideális esetben kiegészülnek az étkezésre és a mozgásra való odafigyeléssel, valamint a rendszeres orvosi vizitekkel is. 

Az ölelés is ingyen van

A betegségek megelőzésében nem csupán a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás kaphat fontos szerepet, a kutatók a szeretet nagyon közvetlen kifejezését, az ölelést is összefüggésbe hozták az egészséges életmóddal.

Ezt teszi napi 8 ölelés a szervezettel: számos betegségtől is megvéd a kutatások szerint

Az egészséges élet része lehet az ölelés, mely még a szív épségét is védi a kutatók szerint.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük