Ezt teszi napi 8 ölelés a szervezettel: számos betegségtől is megvéd a kutatások szerint

Az egészséges élet része lehet az ölelés, mely még a szív épségét is védi a kutatók szerint.

oleles baratok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A betegségek megelőzésében nem csupán a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás kaphat fontos szerepet, a kutatók a szeretet nagyon közvetlen kifejezését, az ölelést is összefüggésbe hozták az egészséges életmóddal.

A pozitív gondolatok és az érzelmek gyulladáscsökkentő, gyógyító ereje ismert a kutatók előtt, a hatást pedig tovább fokozhatja szeretteink napi szintű ölelése. Virginia Satir író, pszichoterapeuta konkretizálta az ajánlását, mely szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a létfenntartáshoz és 12 a fejlődéshez. A konkrét szám inkább hangzatos felhívás, nem egy kötelező szabály, a lényeg természetesen az, hogy minél többször érintkezzen az ember társával, családjával, barátaival, mely az életminőség javítása érdekében is hasznos. 

Napi 8 ölelés védi a szív egészségét

Egy társ ölelése jó érzéseket kelt az emberben, serkenti az oxitocin hormon termelését, és az Észak-Karolinai Egyetem menopauza előtt álló nők körében végzett vizsgálata alapján hozzájárul a vérnyomás és a pulzus stabilizálásához.

Egy másik kutatás is alátámasztja ezt a teóriát: a vizsgálat során a párokat két csoportra osztották: az egyik csoport partnerei 10 percig fogták egymás kezét, majd 20 másodpercig ölelkeztek, a másikban pedig 10 percig és 20 másodpercig csendben ültek egymás mellett. Az eredmény szerint az első csoport tagjainál alacsonyabb vérnyomást és pulzust mértek.

Természetes stresszoldó

A kimerültség, szorongás esetén is jó ötlet lehet az ölelés: kutatások tanúsága alapján a kellemes tevékenység csökkenti a stresszhormonként is ismert kortizol szintjét a szervezetben, természetes feszültségoldó, nyugtató üzeneteket küld az agy felé. A tudósok szerint  az érintés a nehéz helyzetekben redukálja a vigasztalt személy feszültségét, sőt a vigasztalóban is stresszcsökkentő hatással bír.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csökkenti a magány érzését és a szorongást

Az érintés és az ölelés a magány pusztító érzésével is képes felvenni a harcot az időseknél. Egy New York-i nyugdíjasotthonban indított, generációk közötti kapcsolatra építő program meggyőző eredményekkel zárult: azokon a lakókon, akiket naponta legalább háromszor megöleltek, megérintettek, kevésbé jelentkeztek a depresszió tünetei, energikusabbak lettek, jobb koncentrációs készséggel rendelkeztek, és az alvásuk is pihentetőbbé vált. Egy másik kutatás pedig arra jutott, hogy a szorongást és a haláltól való félelmet is csökkenti az emberi érintés.

Véd a krónikus betegségektől

A stresszcsökkentő hatás közvetetten is hasznos a szervezet számára: egy 400 felnőttön végzett vizsgálat arra jutott, hogy az ölelés a betegségek kockázatát is minimalizálta, aki pedig megbetegedett, kevésbé súlyos tünetekkel számolhatott azokhoz képest, akiket egyáltalán nem érintettek és öleltek meg szeretteik. 

A stresszcsökkentés mellett a hosszas ölelkezés az oxitocin hormon felszabadulása révén az immunrendszert is erősíti. Az oxitocin hormon magasabb szintjét egyébként az izmok regenerációjában is hatékonynak találták, ami ugyancsak azt támasztja alá, hogy nagyon megéri a rendszeres és gyakori ölelkezés.

Kellemes stresszcsökkentő módszerek

Néhány egyszerű, de bizonyítottan hatékony módszerrel némiképp csökkenthető a stressz negatív hatása.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük