Az 5 legfontosabb dolog, ami 10 évvel meghosszabbítja az életet: 110 ezer embert vontak be a kutatásba
Egy kutatásban megvizsgálták azokat az életmódbeli faktorokat, melyek beiktatása csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

egészséges életmód nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki szeretne hosszú, egészséges életet élni. A közelmúltban egy kutatásban különböző életmódbeli tényezők hatását vizsgálták a krónikus betegségek kialakulására.

Már eddig is sok kutatás látott napvilágot arról, milyen mértékben befolyásolják szokásaink az egészségi állapotot: a dohányzás, a testedzés, az alkoholfogyasztás, a súlymenedzselés vagy épp az étrend. Ezek a tényezők nem csak élethossz idejére, de a krónikus betegségek kialakulásának kockázatára is hatnak. Egy 2019-es tanulmányban azt is górcső alá vették, hogy ezeknek a fontos faktoroknak a kombinálásával ténylegesen mennyire lehet megnövelni a hosszú, betegségmentes élet esélyét.

Krónikus betegségek és az életmód kapcsolata

- Kutatásunk alatt megvizsgáltuk, hogy az egészséges étrend és a rendszeres sport mennyire növeli az esélyét a nem csupán hosszú, de egyúttal betegségmentes életnek. Olyan krónikus betegségeket tanulmányoztunk, mint a rák, kardiovaszkuláris betegségek és a diabétesz - jelent meg a kutatásban részt vevő Dr. Frank Hu professzor nyilatkozata a HealthLine oldalán.

- Mi nem csak az élethosszt néztük, hanem azon belül is az egészséges periódusok hosszát, tehát hogy a nyert évek betegségmentesen telnek-e.

Az egészséges életmód alappillérei

A kutatók 73 ezer nő és 40 ezer férfi egészségügyi állapotát követték nyomon. A vizsgálat kezdetekor egyiküknek sem volt rákos megbetegedése, kardiovaszkuláris betegsége vagy cukorbetegsége. A tanulmány során a krónikus betegségek kialakulását csökkentő tényezők a következők voltak:

  • dohányzásmentes élet,
  • legalább napi 30 perc fizikai aktivitás,
  • moderált alkoholbevitel,
  • normális testsúly, 25 vagy annál kevesebb BMI-értékkel,
  • jó minőségű étrend.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt az öt faktort figyelembe véve készítettek egy 0 és 5 között mozgó skálát, és minél magasabb pontszámot értek el a kísérlet résztvevői, annál egészségesebb életet éltek.

Az egészségesen töltött évek hossza

50 éves korukra, akik nem követték egyik egészséges életmódfaktort sem, a rák, szívbetegség és cukorbetegség kialakulása nélküli évek száma átlagosan 24 volt. Azoknál a nőknél, akik 4-5 faktort követtek, már 34-re növekedett az évek száma, férfiaknál pedig 31-re – nagyjából 10 évvel nőtt az egészségben töltött éveik száma.

A két legfontosabb életmódfaktor

A tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akik erősen dohányoztak, tehát 15 vagy több szál cigarettát elszívtak naponta, és azoknak a nőknek és a férfiaknak, akik túlsúlyban szenvedtek, vagyis a testtömegindexük elérte a 30-at, vagy annál magasabb volt, felére csökkent a betegségmentes évek száma 50 éves korukra. Így a kutatás szerint az egészséges évek érdekében a cigarettától és a túlsúlytól kell megszabadulni.

Ha megteszik a szükséges lépéseket, az első 10 évben a szívbetegségek kialakulása és a tüdőrák kialakulásának az esélye csökken, és 15 év múlva már elenyésző lesz a kockázat mértéke. 

A női test nagy túlsúllyal, és 60 kilogramm fogyás után

A nő egy sikeres életmentő operáció után életmódváltásba kezdett, és a rendszeres sportot is beiktatta a mindennapjaiba. Nézd meg, hogyan fest az előtte-utána képeken!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük