Nem kell mindig gyógyszer a cukorbetegségre: mennyit és mit mozogj a javuláshoz?
Mennyit és hogyan mozogj a tartós eredményért?

cover-ver
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem tudják, de a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelési módja az életmódterápia. Ennek egyik része a rendszeres testmozgás, mellyel igen eredményesen lehet csökkenti a vércukor szintjét. Hogy pontosan milyen hatással is van az edzés a glükóz mennyiségére, arra dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott választ.

Gyógyszert, csak, ha muszáj!

Sokan úgy gondolják, hogy a 2-es típusú diabétesz minden esetben gyógyszeres/inzulinos kezelést kíván, pedig az igazság az, hogy gyakran az életmód-terápia is elég a javuláshoz. Ma is ez a cukorbetegség elsődleges kezelési módja, ráadásul a betegség progresszióját is lassítja. Gyógyszerre abban az esetben van szükség, ha az értékek a személyre szabott diéta és mozgásprogram ellenére nem érik el a kívánt célt, az egyénre meghatározott célértékeket! A gyógyszeres kezelés akkor is indokolt lehet, ha a magas indulási értékek miatt az orvos jobbnak látja kiegészíteni gyógyszerrel és/vagy inzulinnal az életmód-terápiát.

szoveg-futas

Milyen befolyást gyakorol a vércukor és az inzulin szintjére a rendszeres fizikai aktivitás?

Csökkenti a testsúlyt

A 2-es típusú cukorbetegség egyik fő rizikófaktora a túlsúly, mely az állapot javulását is jelentősen hátráltatja. Éppen ezért fontos a cukorbetegeknél a súlytöbblet leadása, és már a testtömeg 5%-os csökkentésének, 2-8 kiló leadásának is megvan a gyümölcse. A túlsúly miatt ugyanis csökken a sejtek inzulinérzékenysége, inzulinrezisztencia alakul ki, ami a 2-es típusú diabétesz egyik alapproblémája, így, ha csökken a túlsúly, nő az inzulinérzékenység is.

Normalizálja az inzulin és a vércukor szintjét

Az inzulin és a vércukor szintje erősen összefügg egymással, hiszen az inzulin segíti a vércukor beépülését a sejtekbe, így, ha kevés az inzulin, a vércukor szintje megnő a vérben. Inzulinrezisztencia esetén, bár sok inzulint termel a hasnyálmirigy, ez csak kompenzálás az inzulinrezisztencia áttörésére. Így megvan annak a veszélye, hogy a hasnyálmirigy kifárad a fokozott munkában, és kialakul a 2-es típusú diabétesz. Rendszeres, napi vagy másnaponkénti sportolás, fizikai aktivitás hatására azonban az inzulinrezisztencia mértéke csökken, normalizálódik a vércukor szintje, valamint javul a HbA1c értéke is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyit és hogyan mozogj a tartós eredményért?

Az első és legfontosabb szabály a rendszeresség, hiszen enélkül nem lehet számottevő eredményeket elérni. Mozogj közepes intenzitással heti legalább 150 percet, úgy elosztva, hogy ne teljen el két napnál több edzés nélkül. Továbbá erősítő edzést is be kell iktatni, heti két-három alkalommal, 3x8-10 ismétléssel.

Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa hangsúlyozza, hogy, még mielőtt bárki nekikezdene a mozgásnak, előtte egyeztessen orvosával és dietetikusával is, nehogy többet ártson, mint használjon a nem jól megtervezett mozgás.

Több olyan tényező is van, melyet fontos szem előtt tartani:

  • fokozatosan szoktasd hozzá magad a fokozott igénybevételhez,
  • 5 mmol/l alatt fogyassz el edzés előtt 15-30 gramm szénhidrátot tartalmazó ételt,
  • 12 mmol/l felett ne végezz testmozgást, ugyanis az ellentétes hatást válthat ki, és megemelheti a vércukor szintjét,
  • legyen nálad vércukormérő, és mérd meg edzés előtt, közben, végén és utána két-három órával is az értékét,
  • hipoglikémia esetére legyen nálad teljes kiőrlésű keksz és szőlőcukor, esetleg 2 dl szűrt almalé vagy narancslé.
  • kényelmes cipőt válassz, ellenőrizd lábaid állapotát mozgás előtt és után az esetleges sérülések után kutatva.

Tíz mozgásforma, ami jó hatással van a vércukorszintre

Inzulinrezisztencia és diabétesz esetén a diéta mellett különösen fontos a testmozgás.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük