A hüvelyes zöldségek rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, melyek révén nemcsak táplálnak, de a szívműködést és az emésztési folyamatokat is segítik, érdemes gyakran az étrendbe illeszteni őket.
A lencse rendkívül gazdag az emésztési folyamatokat serkentő élelmi rostban, de a szívet erősítő káliumban, magnéziumban, sőt, sejtvédő, immunerősítő hatású szelént is tartalmaz.
Ételek lencséből
A lencse egyébként remek fehérjeforrás, magas rosttartalma és alacsony glikémiás indexe miatt inzulinrezisztenseknek is javasolt a fogyasztása. Mivel a konzervek nátriumtartalma magas lehet, amire vérnyomásproblémával nagyon figyelni kell, a szárított változatot érdemes előnyben részesíteni - néhány óra áztatás után így is könnyű vele dolgozni. A főzelék mellett rengeteg recept létezik, így nehezen válik unalmassá.

A
kókusztejes lencsés curry az egzotikus ízei teszik igazán szerethetővé, de jótékony hatását is garantálja a gyulladáscsökkentő kurkuma és gyömbér, a likopinban gazdag paradicsom, valamint a sok-sok fokhagyma.
Fotó: Fudio / Getty Images Hungary

Az
édesburgonyás lencsesaláta igazi vitaminbomba: tegyél bele karotinban gazdag sárgarépát, szívvédő hatású rukkolát és olívaolajat is! Magas vérnyomással a fetát hagyd el, vagy cseréld alacsonyabb nátriumtartalmú sajtra, például mozzarellára!
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

A
muszlim harira nem egy sima lencseleves: csicseriborsó, zeller, répa, csirkecombhús és sok fűszer, többek között kurkuma, fahéj, római kömény is kerül bele, így rendkívül tápanyagdús, jótékony hatású fogás.
Fotó: Dzevoniia / Getty Images Hungary

Akár
vega fasírtgolyó is készülhet lencséből, a fogás remek növényifehérje-forrás. A hagymafélék mellett olyan zöldfűszerek is növelik az ízletességét, mint a kakukkfű és a petrezselyem. Lenmaggal és dióval lesz igazán jó állagú.
Fotó: Gabi Aymat / Getty Images Hungary

Ha a
hagyományos lencsefőzeléket már meguntad, készítsd el indiai dahlként, jó fűszeresen! Többek között immunerősítő gyömbér, fokhagyma, csili, fahéj és paradicsom is kerül ebbe a változatba.
Fotó: trexec / Getty Images Hungary

A
fehérjedús istennőtál is remek vegán egytálétel, amelyben rengeteg tápláló hozzávaló van. A tahini hozzájárul a magnéziumtartalom növeléséhez, az élesztőpehely jó B-vitamin-forrás, de káliumban gazdag spenót is kerül bele.

Friss,
harsogó saláta is készülhet lencséből: a kaliforniai paprika, az olívabogyó, a zöldhagyma és a fűszerek mind-mind ízletesebbé és egészségesebbé teszik.
Fotó: ivanmateev / Getty Images Hungary

A fűszeres,
pácolt lencsét a savanykás ízek kedvelői fogják előszeretettel elkészíteni: a páclébe kerülő mustár, almaecet, babérlevél teszi igazán különlegessé az ételt.
Fotó: Ács Bori / Sóbors

A tócsni alapja nemcsak a krumpli vagy a cukkini, de akár
hüvelyes zöldség is lehet: kipróbálhatod főtt lencséből is, hagymával, tojással. A parmezán alacsony nátriumtartalmú friss sajtra cserélhető, vagy el is hagyható.
Fotó: harmoony / Getty Images Hungary

A
paradicsomos lencsepörkölt hús nélkül is megállja a helyét. Az ízletes egytálétel a paradicsom, a lila, vörös- és fokhagyma révén lesz igazán kerek.
Fotó: Andrei Kravtsov / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)