Segít átszellőztetni a tüdőt, csökkenti a stresszt: 4 légzéstechnika, amit érdemes elsajátítani
A légzés hatékonysága már néhány mozgásszegény hét alatt is romlik, légzőgyakorlatokkal támogatható.

légzés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember számára természetes, hogy anélkül, hogy tudatosulna, működik a tüdeje, emelkedik és süllyed a mellkasa, zajlik a légcsere és a gázcsere, és a folyamat eredményeként friss, oxigéndús vér áramlik a szervekhez, szövetekhez.

A mozgásszegény, ülő életmód következtében a légzés hatékonysága is csökken - ez a veszély az otthoni munkavégzés során különösen jelentős. A helytelen testtartás, az előreesett vállak akadályozzák a mellkas tágulását, megnehezítik az egyes tüdőterületek átszellőztetését, megváltoztatják a légzést segítő izmok lefutását és erejét is. Így bármennyire is furcsa, a légzőizmok tornájára, a tüdő tudatos átszellőztetésére szükség van, és nem csak a pulmonális betegséggel élők profitálhatnak belőle. Ráadásul a légzésre való koncentráció segíthet a stresszkezelésben, a megnyugvásban is. 

A légzőizmoknak is kell edzés!

A légzőizmok megerősítésének legegyszerűbb módja, ha munkára fogod őket fizikai aktivitás, sporttevékenység közben. Nem feltétlenül kell extrém sportokra gondolnod, erre a célra jó lehet naponta körülbelül félórányi tempós séta is, amely során érzed, hogy több levegőre van szükséged, mint egyébként, ennek a jele például, hogy szuszogni kezdesz. Az erős légzőizmok azért is fontosak, mert a különböző megbetegedések során a tüdő megtisztításához, a felhalmozódó váladék eltávolításához erőteljes köhögésre van szükség, amelynek előfeltétele a jól működő izomzat. 

Napjainkban gyakori probléma a felületes, gyenge légzés. Sokan jóformán alig végeznek hasi légzést, pedig az segít az alsó és a középső tüdőterületek levegővel megtöltésében, valamint nyugodtabb és egyenletesebb légzést biztosít, így érdemes tudatosan próbálkozni vele. Az egyszerű gyakorlatok során a levegővétel mindig orron át történjen, a kilégzés pedig szájon át, lehetőség szerint ajakfékezéssel, ami annyit tesz, hogy a szájat csücsörítve, mintha egy gyertyát szeretnél elfújni. Ez a technika egyébként a légszomjjal járó állapotokban is segíthet. A kiinduló testhelyzet egyenes háttal ülés, kicsit előrecsúszva a székben, nem hátradőlve, a vállak lazák, de nem esnek előre, a két láb a talajon pihen egymás mellett. Az első három gyakorlat a tüdő más-más részeinek átszellőztetésében segít. 

4 mindennap végezhető gyakorlat

1. A hasi légzés megérzéséhez a két kezed tedd a hasadra. Orron át szívd be a levegőt, közben a kezeid alatt érzed, hogy megemelkedik a hasad. A kilégzés legyen lassú, közben a hasad süllyed a kezeid alatt. Ismételd meg legalább hatszor!

2. A második feladatnál az orron át történő belégzés során a karjaidat és a vállaidat húzd hátra, figyelj rá, hogy a fejed ne hajtsd közben előre! Kilégzéskor hozd előre a karokat, kulcsold össze a kezeket, nyújtsd előre a karokat, domborítsd a hátad, és hajtsd le a fejedet. Ismételd legalább hatszor!

3. A harmadik gyakorlathoz tedd a két kezed a tarkódra. Itt is figyelj rá, hogy ne essen előre a fejed. Az orron át történő levegővétel során hajolj jobbra, közben a törzsed nem fordul el, a bal könyököd emelkedik, a jobb süllyed. Miközben visszaegyenesedsz, szájon át lélegezz ki. Ismételd a másik oldalra is, és végezd mindkét irányba legalább hatszor. 

4. A következő feladatot kifejezetten relaxációs célokra, az elalvás segítésére ajánlják, ez nem más, mint a 4-7-8 légzés. Az egyszerű gyakorlat során orron át kell belélegezni négy másodperc alatt, majd 7 másodpercig bent kell tartani a levegőt. Ha letelt a hét másodperc, a már ismert ajakfékezéses módon, 8 másodperc alatt történik a kilégzés. Ismételd négyszer!

A cikk az ajánló után folytatódik

A légzőgyakorlatokat mindennap érdemes akár többször is elvégezni, különösen ülő munkavégzés esetén. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy az ismeretlen eredetű légszomj súlyos betegségek tünete is lehet, jelentkezésekor orvos felkeresése javasolt. A tüdőbetegségekkel élők az őket kezelő szakemberektől kapott, speciális, személyre szabott gyakorlatokat végezzék!

10 stresszcsökkentő jógapóz

A jóga legnagyobb vonzerejét is a közvetlenül érezhető stresszoldó hatás adja. A mozgásforma hatékonyan nyújtja, és rugalmasabbá teszi a testet, építi az izomzatot, és feltölti a szervezet energiaraktárait is, rendszeresen végezve sokat segít a megfelelő stresszkezelésben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük