Légzéssor asztmásoknak: az operaénekesek is így erősítik a tüdejüket
A Strelnikova-légzés erősíti a tüdőt, légszomj és nehézlégzés esetén is segít.

légzési nehézség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rohamoktól való félelem megkeserítheti az asztmások mindennapjait. A légúti betegség miatt kialakuló roham hirtelen légszomjjal, nehézlégzéssel, köhögéssel, zihálással és mellkasi szorítással jár.

A rohamok intenzitása és hosszúságú eltérő lehet, a legfontosabb ilyenkor az esetleges okok megszüntetése, a beteg megnyugtatása, segítséget jelent a hörgőtágító inhaláló készülék használata, de sajnos az is lehet, hogy kórházba kell vinni az illetőt.

Tüdőerősítő Strelnikova-légzés

A tüdő erősítésére fejlesztette ki az '50-es években két színházi énektanár, Alexandra Nikolayevna Strelnikova és édesanyja, Alexandra Severovna Strelnikova légzőgyakorlatukat, a Strelnikova-légzést, ami légzőszervi betegségek tüneteinek enyhítésére is hasznosnak bizonyult.

A módszert eleinte moszkvai színházakban alkalmazták, és a légzéstechnika csakhamar népszerű is lett a szovjet énekesek körében, ugyanis segítette rendbe tenni hangjukat, regenerálni a fáradt tüdőt, és megelőzni a krónikus betegségek, így az asztma tüneteit. 1972-ben szabadalmaztatták.

A technika ugyan szembemegy a mélylégzési gyakorlatokkal, mégis hasznosnak bizonyult a hiperventilláció megelőzésében, eredményességét klinikai vizsgálatok igazolták. A torna gyors és hirtelen orrlégzésen, rövid szippantáson alapul, miközben a testrészek könnyű mozgatása és a bordák összehúzódása zajlik. A módszer előnyös a hasi légzés elsajátításához, a rekeszizom erősítéséhez.

A Strelnikova-légzésgyakorlat lépései

A Strelnikova-légzés gyakorlatai 11 rövid részből állnak. A gyakorlatsorhoz a lépéseket négyszer ismételd, a két oldalra végzett feladatokat pedig oldalanként négyszer.

 • Az 1. feladatnál állj egyenesen, tartsd a kezedet felfelé, könyökből meghajlítva. A tenyered előre nézzen. A rövid szippantások közben az ujjaiddal markold meg a levegőt. Négy vagy nyolc belégzés után tarts szünetet. A légzésnek mindig a mozgások közben kell történnie.
 • A 2. feladathoz ereszd le a kezedet, lazán szorítsd ökölbe. Levegővételnél enyhén és lendületesen fordítsd a törzsed oldalra, majd belégzésnél rázz egyet a kezeden, és jöhet a másik oldalra ugyanez. 
 • A 3. lépésben állj legalább vállszélességű terpeszbe, a gyors belégzésnél dőlj előre, a kezeddel nyúlj lefelé, legalább a térd szintjéig, majd kilégzésre egyenesedj fel. 
 • A 4. lépésnél a felsőtesteddel fordulj jobbra-balra, hasonlóan a 2. lépéshez. Itt viszont hajtsd be lazán, magad előtt a kezeidet, és a gyors belégzésekkor kicsit rugózz a térdeddel egyik és másik irányba is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

 • Az 5. lépésnél a karokat a váll szintjén kell tartani, mintha meg akarnád fogni velük az ellentétes válladat. Mozgasd úgy őket párhuzamosan, ki- és befelé, hogy a szippantásnál épp háromszöget alkossanak, majd vissza. Közben markold meg a levegőt.
 • A 6. részfeladat a 3. és az 5. lépés kombinációja. Legalább vállszélességű terpeszben hajolj előre, szívd be gyorsan a levegőt, majd egyenesedj ki, és a karjaidat keresztezd háromszögben - mintha a válladat akarnád átölelni.
 • A 7. lépésnél állj egyenesen, csípőre tett kézzel. Fordítsd csak a fejed oldalra, közben végezz egy rövid belégzést, majd jöhet a másik oldal. 
 • A 8. lépésben ugyanez a csípőre tett állás kell, de döntsd most oldalra a fejedet, így vegyél gyorsan levegőt.
 • A 9. feladatrésznél döntsd előre és hátra a fejedet, így szippants egyet-egyet, és ezt ismételd.
 • A 10. lépésnél állj kis terpeszbe úgy, hogy a bal lábad előrébb legyen a jobbnál, mintegy harci pózt felvéve ezzel. Dőlj kicsit előre, helyezd az első lábadra a testsúlyt, keresztezd a könyökben hajlított karjaidat magad előtt, közben szippants egyet, majd tedd a súlyt hátra, ugyanezzel a kézmozdulattal.
 • Az utolsó, 11. lépésnél a húzd fel a bal lábadat a hasadig, érintsd össze a behajtott, jobb könyököddel. A találkozásnál legyen a szippantás vége. Ezután a másik oldal következik. A gyakorlatokat egy orosz nyelvű videón is megnézheted.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük