Ez az 5 étel tiltólistás a köszvénnyel élőknek: azt is megmutatjuk, mit választhatnak helyette
A köszvénydiéta a betegek panaszainak, fájdalmainak enyhítését célozza.
A köszvény egy gyakori, rendkívül kellemetlen betegség, amely inkább a férfiakat érinti, ám a menopauzát követően a nőknél is előfordul.
Olyan ízületi gyulladás, ami rohamokban jelentkezik, a betegek olykor az éjszaka közepén ébrednek az erőteljes fájdalomra, az érintett ízület gyulladt, meleg és kifejezetten érzékeny lehet. A köszvény kezelés nélkül maradandó elváltozásokat okoz az úgynevezett köszvényes csomók formájában, később pedig akár veseelégtelenséghez is vezethet. A terápia egyik legfontosabb része a diéta, a betegeknek bizonyos ételeket kerülniük kell ahhoz, hogy a tüneteik enyhítését elérjék. A rizikófaktorok között a helytelen, vörös húsokban, zsíros fogásokban gazdag táplálkozás, az elhízás, a fokozott alkoholfogyasztás szerepelnek, de a betegség családi halmozódást is mutat.
Mi az étrend célja?
A köszvény oka, hogy a húgysav szintje kórosan megemelkedik a vérben, majd a húgysavkristályok lerakódnak a szervezet szöveteiben, különös tekintettel az ízületekre, és kialakul a gyulladásos reakció.
A húgysav a purinok lebontásából szervező salakanyag, ideális esetben oldott állapotban található a vérben, és a vizelettel távozik a szervezetből. A purin a természetben számos vegyületben előfordul, például a zöldségekben is. Köszvény esetén többek között az alacsony purintartalmú és a húgysavszint szabályozásában részt vevő ételek fogyasztása, valamint az egészséges testsúly elérése a cél, illetve az olyan készítmények kerülése, amelyek ronthatnak a beteg állapotán. Ide tartoznak például a cukros üdítők és az alkoholos italok, különösen a sörrel kapcsolatban számoltak be a kellemetlenségeket fokozó tulajdonságról.
A diéta optimális esetben személyre szabott, összeállítása dietetikus szakemberrel történik. Ugyanakkor bizonyos általános alapelveket érdemes lehet elsajátítani.
Ételek és italok, amikkel vigyázni kell
Belsőségek: a belsőségek megosztó ételeknek számítanak, vannak, akik kifejezetten szeretik, mert jó vitamin-, ásványianyag- és fehérjeforrások, mások viszont rájuk sem bírnak nézni. Köszvénydiétában egyáltalán nem ajánlják a fogyasztásukat, mert magas a purintartalmuk.
Az étrend korlátozottan tartalmaz húsokat, és azokból is a sovány húsrészek kiválasztására törekszik, amit a páciens lehetőség szerint zsírszegény módon, előfőzéssel készíthet el. A betegek a fehérje és vas pótlására alkalmas tojást is fogyaszthatják, ám a pontos mennyiség meghatározásához szakemberrel történő egyeztetés szükséges. A belsőségek elhagyásával kieső A-vitamin miatt is érdemes lehet sokszor falatozni sárgarépát.
Húskészítmények: már a fentiekből is kitűnik, hogy az érintetteknek törekedniük kell a húskészítmények fogyasztásának csökkentésére. Helyettük például a zsírszegény tejtermékeket, kefirt, joghurtot, sajtot ajánlják a szakemberek, mivel ezekről több tanulmány is kimutatta, hogy mérsékelten csökkenthetik a húgysavszintet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tenger gyümölcsei: míg az egészséges személyeknek általában kifejezetten ajánlják a tenger gyümölcseit, például a tonhal és a szardínia fogyasztását, addig a köszvénnyel élők asztalán nem lehetnek gyakori vendégek, mivel általában magas a purintartalmuk. Az esszenciális zsírsavak, az omega-3 beviteléhez jó választás lehet a dió, a mandula és a lenmag.
Péksütemények: a purindiéta egyik célja az optimális testsúly fenntartása, illetve elérése. A cukros, finomított szénhidrátokban gazdag készítmények ebben semmiképp sem segítenek, és a köszvényes tüneteken is ronthatnak. A szakemberek inkább az alacsonyabb glikémiás indexű, tehát a lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, teljes kiőrlésű termékek mellett teszik le a voksukat.
Gyümölcslé, üdítők: köszvény esetén nagyon fontos a magas folyadékfogyasztás, de nem mindegy, hogy ez vízzel vagy cukros üdítőitalokkal, esetleg gyümölcslevekkel történik.
Az alkohol mellett az üdítőkről is érdemes lemondaniuk a betegeknek, és még a százszázalékos gyümölcsleveket sem ajánlott túlzásba vinniük. A magas fruktózbevitel szerepet játszhat a húgysavszint emelkedésében is. A csapvíz, valamint a cukrozatlan teák választása ajánlott, ám utóbbiak koffeintartalmára figyelni kell, mivel vízhajtó hatásúak lehetnek, ez pedig segítheti a húgysavkristályok lerakódását, és egyes érintetteknél kellemetlenségeket okozhat. A teák között is vannak koffeinmentesek, például a rooibos teák.
A konkrét diéta a beteg testtömegétől, társbetegségeitől, illetve a köszvény súlyosságától is függ, így az összeállításához mindenképp szakember segítsége szükséges!
10 kímélő fogás köszvénnyel élőknek
Az alábbiakban olyan finom fogásokat mutatunk, amelyek a köszvényes betegek étrendjébe is beilleszthetők, amennyiben az orvos nem rendelkezik másként.
Amikor a húsevés rohamszerű ízületi fájdalmakat okoz: 10 kímélő fogás köszvénnyel élőknek
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- autoimmun betegség
- köszvény
Köszvény vagy rheumatoid arthritis? A kettő egyáltalán nem ugyanaz
- ízületi gyulladás
- térdfájás