Meg lehet enni a földre esett ételt? 4 konyhai mítosz, amit most leleplezünk

Sok a tévhit és riadalom a konyhai műveletekkel kapcsolatban.

Konyhai mítoszok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden nő jól akar főzni, és finomat akar tenni az asztalra szerettei és önmaga számára. Emellett az is elsődleges szempont, hogy egészségesen főzzön, és a konyhában minden higiénikus és tiszta legyen. Sok városi legenda terjeng arról, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni főzés közben, mi az, ami árt, és mi az, ami csak egy túlzásokon alapuló hiedelem. Íme, négy gyakori konyhai mítosz, amit érdemes tisztába tenni.

Meg szabad enni a földre esett ételt?

Nincs konszenzus a földre hullott étel fogyasztásával kapcsolatban az emberek között, a városi legenda ugyanis úgy tartja, hogy ha csak öt másodpercig van a földön az étel, az nem ártalmas a szervezetre, mert nem kerülnek rá kórokozók. Természetesen ez függ az étel jellegétől és a padló tisztaságától is. A Nébih szakértőjének viszont egyértelmű állásfoglalása van ezzel kapcsolatban: eszerint az élelmiszerrel nagyon sok fertőzést lehet bevinni a szervezetbe, az ezeket okozó mikrobák pedig mindenütt jelen vannak, a járólapokon vagy a földön még inkább. Így nem tanácsos a lehullott ételeket elfogyasztani.

Káros teflonserpenyőt használni?

A teflonedény és -serpenyő, a háziasszonyok örök kedvence mellett és ellen is felsorakoztattak érveket a felhasználók és a szakemberek is. Az tény, hogy a teflonbevonatban megtalálható perfluoroktánsav - PFOA - a szervezetbe kerülve és felhalmozódva mérgező, és rákkeltő hatással bírhat. Ez a vegyület azonban igen magas hőmérsékleten oldódik ki a teflonból, 260 fokon kezd bomlani. A tapadásmentes edény jó hővezetési tulajdonságai miatt eleve nem igényli a felforrósítást, tehát hogyha a megfelelő hőmérsékleten, nem izzítva használod, nem fenyeget az a veszély, hogy egészségre káros adalékanyagot juttatsz a szervezetedbe. Értelemszerűen biztonságosabb teflonserpenyőt használni, mint teflontepsit, mert az utóbbinál valószínűsíthető a hosszú ideig és magas hőfokon történő forrósítás.

Meg lehet enni a citrom héját?

Örök dilemma az is, hogy veszélyes-e a citrusfélék héjának a fogyasztása. Az igazság az, hogy az import déligyümölcsöket idejekorán, még szinte éretlen és zöld állapotukban szüretelik a termőhelyükön. Minderre azért van szükség, hogy a hosszú szállítási idő alatt ne legyenek túlérettek vagy rohadtak. A szállítás alatti tárolás, a magas páratartalom elősegíti a narancs, citrom vagy grépfrút idő előtti romlását. Ezt megelőzendő a szállítók baktérium- és gombaölő szerekkel és növényvédő kemikáliákkal kezelik a gyümölcsök felületét. Ez azonban nem jelent nagyobb veszélyt, mit a szimpla permetezéssel óvott zöldség. A héjat azonban jellemzően viaszréteggel is bevonják, amitől lehetetlen lesz lemosni a vegyszereket. Ha a héjat szeretnéd használni, vegyél biocitromot, és mindig ellenőrizd az árusítóhely feliratait, jelezniük kell ugyanis, ha a héj fogyasztásra nem alkalmas.

Gyógyszermaradványok az ivóvízben?

Időről időre felreppen az a hír, hogy a csapból folyó ivóvíz szennyezett-e hormonokkal, gyógyszerekkel vagy egyéb kemikáliákkal, és ha igen, milyen mértékben. Manapság, amikor a gyógyszerek fogyasztása mindennapos, a fájdalomcsillapítókból és antibiotikumokból, fogamzásgátlókból és gyulladáscsökkentőkből a kiválasztás révén bekerülnek vegyi anyagok a szennyvízelvezető rendszerekbe. Tény az, hogy a szennyvíztisztító telepek berendezései nem képesek az összes vegyi anyagot megszűrni, amely a vízben található. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a lejárt gyógyszereket és egyéb vegyszereket ne a WC-n húzd le vagy a csapba öntsd. Számos külföldi kutatás vizsgálja azt, hogy a csapvízben található hormonok lehetnek-e felelősek a drasztikusan növekvő hormonháztartás-problémákért. Mindemellett a Magyar Víziközmű Szövetség nyilatkozataiban az olvasható, hogy a hazánkban fogyasztható csapvíz teljes mértékben megfelel az egészségügyi előírásoknak. A statisztikailag leggyakrabban használt gyógyszerek jelenlétét a vízben folyamatosan vizsgálják. Az a hatósági és szakértői álláspont, hogy itthon a vízbe került hormontartalom nem lépi át azt a kritikus szintet, amely káros hatással lenne az emberi szervezetre. Ugyanakkor nem zárják ki, hogy az ivóvíz tartalmazhat ilyen anyagokat, a vizsgálatok ugyanis jelenleg is folynak.

Ezek ártanak a pajzsmirigynek

Akadnak a háztartásban vagy a konyhában olyan dolgok, amelyeknek egészségkárosító hatásuk van. Ezek itt a hormonrendszerre vannak rossz hatással, érdemes őket elkerülni.

7 dolog a lakásban, ami tönkreteszi a pajzsmirigyedet: dobd ki, ha lehet!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük